Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Rakhil »

Jaksa, da je zaista negativan fokus na javnom sektoru, ne bi ga do sada ni bilo - osim toga, glavni razlog neotvaranja novih fabrika (na sta god da konkretno mislis pod time, da ne idemo u detalje) je taj isti javni sektor u nekim svojim oblicima.
Ja sam ozbiljno protiv generalizacije i svestan sam znacaja jakog i kvalitetnog javnog sektora, ali nemoj da se zajebavamo :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

ftj napisao:Pa nidzo sta tebe sprecava da pocnes neku proizvodnju? :)
Nekako bi mi bilo neprirodno da batalim šta sam čitav život radio, studirao i dobro se pozicionirao, da bih se upustio u nešto u šta se uopšte ne razumem.

Dok je ovako nemam računicu da bilo šta menjam.

Nije nisko, samo opaska nema nikakvu vrednost u ovom momentu.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Germanizovali te Nidzo,pravi Srbin se u sve razume po defaultu :)
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

TDI napisao:Alarmantan je podatak na koji sam jednom prilikom slucajno naleteo, da prosecna mlada u Srbiji ima 29, a prosecan mladozenja 33 godine.
Već nekoliko puta nailazim na ovakve izjave, pa me zanima jedna stvar - podatak je alarmantan za koga tačno? :think:
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Da bi se zaposlio u drzavnom sektoru, potrebna je veza kao i u privatnom. Sa tim sto u privatnom dodjemo na konkurs nas 10 i svako ima vezu i cija je najjaca, bice zaposlen. Ali to radno mesto treba. A u drzavnom se tome ko ima vezu trazi sto gde ima mesta, tu se privuce jos jedna stolica i tako se on zaposli. I tako smo dosli dotle da nedge u drzavnom sektoru imamo ogroman visak zaposlenih.

I neka bude tako i dalje. Mene savrseno ne zanima taj u javnom sektoru koji ne radi nista, a prima platu. Imao covek srece, iskoristio sansu, dobio takav posao i uziva u zivotu. Ja bi samo voleo da mogu da zivim od onoga sto radim. I nista vise. A pristao bi sutra da radim vise i duze, ako cu vise da zaradim.

A slazem se i da postoje ljudi koji u javnom sektoru, koji pored ovih drugih i tek kako rade i bedno su za to placeni, sa obzirom na svoj posao. Doktori, saobracajna policija, radnici gradske cistoce, radnici na salterima u drzavnim sluzbama...U svim tim poslovima cega se sve nagledas i sta sve dozivis...Nema novca koji to moze da plati.

fq400 napisao:
TDI napisao:Alarmantan je podatak na koji sam jednom prilikom slucajno naleteo, da prosecna mlada u Srbiji ima 29, a prosecan mladozenja 33 godine.
Već nekoliko puta nailazim na ovakve izjave, pa me zanima jedna stvar - podatak je alarmantan za koga tačno? :think:
Za svakog coveka. Jer bioloski sat kuca, do duse zenama mnogo brze. Ali to ne znaci da muskarci imaju fore opusteno do 35. Mnogo je lakse da pocnes da stvaras porodicu sa 27, nego sa 33. I ako bi neko rekao: ,,6 godina, sta je to? ,,. Ali nije bas tako. vec od 4-5 ljudi koji imaju troje ili cetvoro dece sam cuo da su decu koju su dobili do 32-33 godine, mnogo lakse podigli, nego onu koju su dobili posle. naravno, kao sto sam vec rekao, bolje i ikad, nego nikad.

Mozda i ja preterujem drugari, ali znam i mnogo ljudi koji imaju preko 30, sami su, a i ne trude se da to promene. Nego zive kao da im je 20. Da nabijem preko 30 godina i da sam i dalje sam, ne znam sta bi radio. Ali sreca moja, sto jos nemam ni 30, a nisam sam. I hvala Bogu sto me je time nagradio.
Poslednja izmena od TDI u 07 Mar 2015, 23:42, izmenjeno 1 put ukupno.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Prof. Miodrag Zec, Vreme od prošle nedelje. Pročitati pa se evakuisati iz zemlje, što pre to bolje.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

jaksa napisao:Jedino smisleno rešenje je povećati opštu zaposlenost. Ima primera po Evropi koliko hoćeš.
Priča kako treba smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru je najobičnije zamajavanje, treba biti baja pa omogućiti da se stvore uslovi da ljudi počnu da rade, namerno ne kažem da se zaposle.
Tipicna prica sta je starije koka ili jaje :) Evo moja zena razmislja bas tako kao sto ti pricas, kako je u Srbiji dosta stvari u javnom sektoru bolje reseno nego kod nas, odnosno skuplje. Zdrastvo je najbolji primer, da bi dosao do specijaliste moras da rodis mecku sa mecicima... A sustina je da svako moze da se pruzi koliko je realno, a ne vise i tu je tacka .

PS: Drzavni sektor je u NL isto izuzetno glomazan, ali se bore koliko mogu :) Evo ja sam radio do skoro u njemu i nisam mogao vise :) da se dosadjujem...
Poslednja izmena od ljuba u 07 Mar 2015, 23:57, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

TDI napisao:Za svakog coveka. Jer bioloski sat kuca, do duse zenama mnogo brze. Ali to ne znaci da muskarci imaju fore opusteno do 35. Mnogo je lakse da pocnes da stvaras porodicu sa 27, nego sa 33. I ako bi neko rekao: ,,6 godina, sta je to? ,,. Ali nije bas tako. vec od 4-5 ljudi koji imaju troje ili cetvoro dece sam cuo da su decu koju su dobili do 32-33 godine, mnogo lakse podigli, nego onu koju su dobili posle. naravno, kao sto sam vec rekao, bolje i ikad, nego nikad.
Ako sam dobro razumeo, alarmantno je to što ljudi nemaju decu? Ili to što nisu u braku sa 33, odnosno 29 godina? Ako je ovo prvo - ne vidim kako je to bila čija stvar da li neko hoće/može da ima decu. Ako je ovo drugo, još manje vidim kako može da se utvrdi 'pravilo' kad neko treba da se udaje/ženi, i zašto bi neko uopšte morao da se udaje ili ženi...?

Ukoliko je reč o bojazni od nestanka ljudske rase, nema brige, populacija nikada nije bila veća.

Ja bih, na primer, više bio alarmiran podatkom da je nezaposlenost ogromna jer svako mora da radi da bi prehranio pre svega sebe, a onda i ostale članove svog okruženja koji eventualno zavise od njega. Kako će i šta konkretno sa životom u smislu zabave, hobija, braka, dece itd. mi je nekako stvar ličnog izbora, bez potrebe da se bilo ko alarmira oko istog.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Ja baš tu ne vidim razlog za nikakvu zabrinutost - ako ne bude mladih Srba, Muslimana, Madjara, Hrvata, Albanaca koji žive u ovoj zemlji - doći će neki Kinezi , Pakistanci, Nigerijci da rade. Ako je zabrinutost za srpski narod - jbg, sve je stariji ali čovečanstvo neće izumreti :) Pogledajte Nemačku i pogotovo Francusku.

Fabrike (firme, štagod) se moraju otvarati. Ljudi sa npr srednjom školom moraju imati gde da rade i tako da to što rade omogućava normalan život.
Da li je realno to ostvariti - jeste. Da li je lako - nije. Pa oni čobani i mašinbravari su to uspeli, kako to da sad ne možemo :)
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Znam iz prve ruke da u sudstvu ima viska zaposlenih, u nekim segmentima i oko duplo vise neptrebnih. Npr. referenti, pisarnica. Ono sto rade dvojica pola radnog vremena a drugu polovinu igraju Solitaire i sklapaju tikete za 36000 mesecno moze ooooopušteno da radi jedan i da prima npr. 50000 din, i to ne da se ubija od posla nego onako, lagano da rade celo radno vreme, popiju jednu kafu, naprave normalnu pauzu za obrok itd. I sudije mogu više da rade nego što rade, al ajde to je vrlo specifican posao i zahteva ogromnu koncentraciju i naprezanje a cesto je jako stresan.

Huawei P6 TT
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Ja sam kupovao i prodavao stan u poslednje 2 godine i dosta sam proveo vremena po opštinama, katastrima, policijama, sudovima, i tu ladovinu nisam nigde video. Ljudi se ubijaju od posla, za relativno male plate.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Pa, treba otvarati nove poslove, da li u vidu samozaposljavanja i preduzetnistva ili radnih mesta za druge, ali treba. Realno jeste, lako nije, za pocetak se drzava smanji i skloni - ljudi ce sami praviti posao, to im je u prirodi. To kako je masinbravar uradio se nije pokazalo odrzivo, pa bi mogli da modifikujemo ovaj put :D

Nas javni sektor gledano sinteticki po ukupnom broju zaposlenih nije prevelik za zemlju nase velicine...da je situacija u privredi u redu. Dakle, ti si u pravu kad kazes da treba imati mnogo veci privatni sektor, ali put do toga nazalost ne moze biti ovakav kakav je. Kad realna zaposlenost bude na visokom nivou, ja smatram da je ok da imamo javni sektor od 650-700k ljudi (mada drugacije rasporedjenih), ali do tada ce taj javni sektor morati da podeli sudbinu privatnog, jer je to jedino odrzivo i jedino posteno u krajnjoj liniji.

Ti si kupovao i prodavao stan, a ja zbog posla imam kontakt sa tim institucijama na maltene dnevnom nivou i na svim nivoima hijerarhije. Nemoj da pocinjem :)
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Možda je nečije iskustvo drugačije, to ne sporim, ali ja iz obaveze prema samom sebi pričam isključivo ono što lično vidim, a video sam to što sam opisao.
Sa druge strane, kada je mom bratu stradala ahilova tetiva pa sam ja obilazio medicinske ustanove za njega (lekovi, zakazivanje) to je bilo više nego poražavajuće...

Inače, to što je bravar uradio - po meni je bilo itekako održivo ali svakako prihvatam da drugi ne misle tako. Postaću radikalan ako se diskutuje o tome a to izbegavam :)

Npr, meni je zanimljivo kako mi npr gledamo Bugare i Rumune sa visine (jer smo umišljena stoka) a ljudi transformišu privredu baš na način kako bi i mi trebali. Plate nisu visoke ali posla ima maltene za sve.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Da, dobro primeceno za Bugare i Rumune - niza prosecna i minimalna plata ali veca zaposlenost i privredni rast... Doduse, imali su i svesrdnu pomoc fondova EU, i lepo su ih iskoristili (uz lepu dozu korupcije, ali aj da budemo realni :D )

Ja bih uzivao u radikalizaciji diskusije o odrzivosti masinbravarskog sistema, ali ne na forumu, samo uzivo. Ako se ukaze prilika, bice mi plezir da se kvalitetno svadjam sa levicom :kezo:
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Zovite i mene, i ako nisam previse strucan da se umesam, jako volim da slusam i da se infirmisem :)

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Odgovori