Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Re: Biciklizam

Post od Sh@rance »

Paja napisao:Kočiš samo zadnjom?
U 99% slicajeva kocim sa obe istovremeno. Ova zadnja se bas skroz slizala, jos mi se uglavnom voznja svodi van asfalta.
nidza napisao:Baš mala kilometraža. Ljudi peglaju po 1000 mesečno pa ne menjaju gume 3x u sezoni.

Tapatalk
Pa bas je mala a guma placena 3600 din komad, verujem da bi ona kenda izdrazala duze od ovog kontinentala.
Koliko po nekom pravilu moze da predje km biciklisticka guma?
Kacio sam slike prosle godine da su ove moje gume dobile sitne pukotinice posle dva meseca kao da su stare par godina.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Pa zato sto su za asfalt, a ne za neravan teren :D

Elem, kocnice se priblizavaju koliko mogu, a da ne kace. Nekada amateru je i najbolje malo odaljiti, da ima lufta za krivljenje felne.

Naravno, pogotovo xt ima jednostavno podesavanje i greota je videti onako (ne)namestenu kocnicu.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Uzmete staru kreditnu karticu i prepolovite. Onda podmetnete između felne i pakne. To je obično dovoljan zjap.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Jeste, na novom i savrseno nastelovanom bajku :) Poenta je sto se vecina felni lako krivi, a neke soc varijante su vec u prodavnici krive.

Sent from my Sony
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Pa felnu tj. bandaš bi trebalo svaki kršten majstor da ispravi, čemu onda žbice.
Ako vozi često van terena normalno je da će zadnja da strada ranije jer se često koči stojeći pa točak češće blokira zbog manjka otpora.
Meni je prednja bolje kad ne koči previše dobro jer onda obično hoće da se prevali.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

To se relativno lako namešta i u svojoj režiji. Ne mora idealno da bude, tj. barem levo desno odstupanje je moguće napraviti da bude savršeno.

Tapatalk
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Iznenadili bi se koliko retko majstori nameste krivu felnu.

Opet, kao sto sam rekao, amateru, sto znaci da nece jednom mesecno ici u servis i placati isti.
95% bicikala se vozi sa krivom felnom.

Sent from my Sony
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

nikaragva napisao:Uzmete staru kreditnu karticu i prepolovite. Onda podmetnete između felne i pakne. To je obično dovoljan zjap.
Kao sto sam odavno pisao I postovao fotografije, tako se ne podesavaju pakne.

Prednji kraj pakne uvek mora za nijansu biti blizi felni nego zadnji kraj.

Zbog lakseg stelovanja neki proizvodjaci na zadnjem kraju pakne izlivaju dve milimetarske "bradavice" da bi se postavile pod uglom.

Inace, uz svake kupljene kocnice, Shimano daje I uputstvo kako se postavljaju, pa I nepismen majstor na grafickom prikazu moze da vidi gde sta ide.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ja sam to drugačije radio, bilo ispravno ili ne. Maksimalno zategnem sajlu na podešavanju ručice i pakne spojim sa točkom. Tako ih zategnem. Zatim popustim sajlu na ručici skroz i taman se udalji kako treba.

V brake sam podešavao da kočim 1 prstom. Diskove pojma nemam kako da štelujem. Zasad vozim Ghost onako kako sam ga uzeo pre godinu i po dana. Nemam zamerki. Možda bi zadnja mogla malo da se pojača, nego pojma nemam kako. :-)

Tapatalk
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Pogledaj da li na ručici ima neki mali imbus. Njime se šteluje osetljivost ručice, pod pretpostavkom da meka ručica nije posledica vazduha u sistemu.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ima. To sam i pretpostavio, ali nisam hteo da diram dok ne iščitam malo.

Tapatalk
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

zuzazu napisao: Prednji kraj pakne uvek mora za nijansu biti blizi felni nego zadnji kraj.
Nisam siguran da sam razumeo ovaj deo iako mi je poznato šta se želi postići.

Pakne su paralelne sa felnom, kako isterati jedan kraj bliže?

Elem, imam "problem" kada kočim samo prednjom kočnicom. Drhti mi točak. Imam utisak kao da vile imaju lufta, ali ja ne mogu da ga nađem. Takođe imam utisak da se ponaša kao neka vrsta ABSa, kao stiska i pušta točak naizmenično i to uzrokuje trešenje i drhtanje. Točak golim okom ne može da se primeti da je kriv. Dešava se samo sa blagim kočenjem, jer naravno ako osobalim po kočnici onda će sve biti blokirano.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ako približiš pakne videćeš da li je kriv.

Možda površina točka gde naležu pakne nije jednakog trenja? Možda je masna na nekom mestu.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

nikaragva napisao:Elem, imam "problem" kada kočim samo prednjom kočnicom. Drhti mi točak. Imam utisak kao da vile imaju lufta, ali ja ne mogu da ga nađem. Takođe imam utisak da se ponaša kao neka vrsta ABSa, kao stiska i pušta točak naizmenično i to uzrokuje trešenje i drhtanje. Točak golim okom ne može da se primeti da je kriv. Dešava se samo sa blagim kočenjem, jer naravno ako osobalim po kočnici onda će sve biti blokirano.
To je jedan od pokazatelja lošeg naleganja gumica.
Možda najjednostavniji način da ih našteluješ je da oko točka, na mestu gde kraj pakne bliži tebi hvata točak, staviš jednu taknu vezicu, našteluješ pakne, a veziva će im dati položaj kakav treba - da prednji deo za nijansu ranije hvata od zadnjeg i na kraju presečeš vezicu i baciš je.

Drugi mogući uzrok je da ima lufta u vratu - otpusti lulu, stegni imbus na ekspanderu, pa stegni lulu.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

@nikaragva, mozes da zaguglas "bicycle brake pad toe in" i izaci ce ti gomila materijala

http://sheldonbrown.com/rim-brakes.html

Bradavice na Ritchey paknama

Slika

Primeri stelovanja

Slika

Slika

Sada vidim da si pitao sta ti se desava sa bajsom.

Imas luft u soljici od vrata. Prakticno je nevidljiv ali mozes da ga osetis pod prstima.

Sidji sa bajsa i stavi prste pod prednju solju gde se srecu gornja i donja solja. Drugom rukom stisni rucicu prednje bremze i pokusaj da pomeras bajs napred-nazad. Treba da osetis luft pod prstima
Odgovori