Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Re: Grčka

Post od Woodoo »

jaksa napisao:Kakvi su utisci generalno, vredi li ići i da li ima mnogo razlike u odnosu na Krf?
Pa ja se tamo ne bih vracao, a na Krf bih mogao da idem svake godine. Mnogo mora da se vozi, obala je razudjena a Kefalonija relativno velika, tako da sam presao sigurno vise od 500 km na samom ostrvu (mislim i mnogo vise ali se ne secam tacno pa da ne lupim). Doduse nemam decu pa je lakse.

Bili smo pre zemljotresa, isli do Lefkade a sa Lefkade trajektom. Secam se da nam je do trajekta na Lefkadi trebalo 12 sati od BG-a. Posle zemljotresa njihova najlepsa plaza Myrtos je unistena (koliko ne znam, da li su je sredili takodje ne znam). Mada, ta plaza je meni nista posebno, lepa za slikanje (slicno kao Navagio na Zakintosu) ali ne i za blejanje.

Inace, ostrvo je dosta drugacije u odnosu na ostala u Jonskom moru, rekao bih gospodskije. Ima gomila bogatih Italijana, nije neobicno da u nekom mestu sretnes grupu koja sedi u restoranu, jede ribu i pije vino i peva njihove arije.

Na ostrvu je sniman film sa Nicolas Cageom, plaza iz filma je dosta popularna iako je dosta izmenjena (komercijalizovana) u odnosu na period snimanja (pre desetak godina).

Celo ostrvo je u fazonu vina, najpoznatija vinarija Rubola ima bas dobro vino. Na ostrvu ima jedan planinski deo, mislim da se zove Ainos, to je bio dozivljaj, poseta toj "planini". Iako ostrvo nema mnogo rastinja, na toj planini kao da postoji prsten posle koga raste suma kao na nekoj planini u kontinentalnom delu. Gore je 10 stepeni svezije, a kad se popnes na vrh bukvalno si iznad oblaka. Na vrhu je neki repetitor i nije ogoljen nego takodje ima dosta sume.

Zemljotres koji je bio 50-ih je tamo bas ostavio mnogo posledica. Recimo, tada su imali oko 100.000 stanovnika, danas samo oko 30.000. Sela koja su porusena nisu obnavljana vec su pored podizana nova. Ima bas dosta rusevina.

Mislim da vredi otici jednom i videti ostrvo. Po meni je najbolja kombinacija (ako ti finansije dozvoljavaju) otici na Kefaloniju (5-7 dana max) a onda se trajektom preseliti na Zakintos.

Ima dobrih plaza, odlicnih mesta (Fiskardo, Asos...) ali su sva daleko jedna od drugih, posebno ako se smestis recimo u Skali, mada ni Argostoli nije blizu.

Videcu ako nadjem par slika da ih postavim uz objasnjenje, ne zameri ako ne budem imao vremena.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Jel je i ove godine za put potrebna međunarodna dozvola i zeleni karton?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Zbog MK je potreban zeleni :glavomuzid:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Joe-NS
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 20:48

Post od Joe-NS »

Potrebna je međunarodna dozvola i zeleni karton ! :glavomuzid:

http://www.amss.org.rs/index.php?option ... &Itemid=91
Korisnikov avatar
Nikolaa
Reactions:
Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
Garaža: Reasonably Priced Car

Post od Nikolaa »

ja godinama letujem bez te "medjunarodne dozvole". niko mi nikad istu nije ni spomenuo, ni kad sam rentirao...

i pre bih tamo (ne daj boze u slucaju udesa) platio prevod dozvole 50-100-200 evra nego ovim lopovima ovde. svejedno sam do sad nekupovinom iste ustedeo barem toliko :P
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Rekoh već da će ti je tražiti samo u slučaju nezgode. Posto je nećeš imati, poslaće te kod sudskog tumača koji će te odrati za prevod, plus ces izgubiti jedan dan odmora.

Tapatalk
Korisnikov avatar
ivica122
Reactions:
Pridružio se: 26 Sep 2014, 21:30
Garaža: Honda Accord CL7

Post od ivica122 »

Bas tako. Ja je uzimam zbog Grcke, ni tamo je niko ne trazi, al ako dodje do nekog incidenta ili nezgode, onda zele da je vide. A koja je procedura dalje, ne znam, al ne verujem da je jeftinije od same dozvole koja za 3 godine sad kosta 2000din. Zbog 700din. godisnje, ne bih da se maltretiram, narocito ako sam posao na odmor.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Meni prošle godine prvi put tražili međunarodnu na grčkoj granici. Baš sam se iznenadio. Sreća pa sam dobar đak i uvek imam domaći. Ne znam da li bi me drndali da sam imao samo našu vozačku.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Čisto sumnjam da bi te vratili.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Kao što je već rečeno, ide se na odmor, a ne u kockarnicu. Ne treba mi takvo uzbuđenje tih 10-15 dana godišnje.
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

A živci vrede vise od tih nekoliko hiljada dinara.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Ja sam čuo neku priču da će ih ukinuti kada svi pređemo na nove, plastične, dozvole.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Nikolaa
Reactions:

Post od Nikolaa »

samo polako napisao:Ja sam čuo neku priču da će ih ukinuti kada svi pređemo na nove, plastične, dozvole.
not gonna happen.

nove dozvole nisu uradjene po tom nekom standardu, tako da je nemoguce da se uskladi, sem ako opet ne dobijemo nove nove dozvole :D
Korisnikov avatar
masaivan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 14:32
Garaža: Citröen C4 1.6 BlueHDi 120

Post od masaivan »

Nikad neće ukinuti međunarodne dozvole,jer kao što im i ime kaže, nismo ih mi izmislili.
Poenta je u tome da naše važeće dozvole budu validne u tim zemljama, to je izvesnije da će se desiti, samo kao i uvek pitanje je vremena.
Korisnikov avatar
Nikolaa
Reactions:

Post od Nikolaa »

tvoja papirna/plasticna dozvola jeste validna u inostranstvu, medjunarodna dozvola nije dozvola i ne vazi bez "domace", to je samo prevod tvoje dozvole.
Odgovori