Pa ja se tamo ne bih vracao, a na Krf bih mogao da idem svake godine. Mnogo mora da se vozi, obala je razudjena a Kefalonija relativno velika, tako da sam presao sigurno vise od 500 km na samom ostrvu (mislim i mnogo vise ali se ne secam tacno pa da ne lupim). Doduse nemam decu pa je lakse.jaksa napisao:Kakvi su utisci generalno, vredi li ići i da li ima mnogo razlike u odnosu na Krf?
Bili smo pre zemljotresa, isli do Lefkade a sa Lefkade trajektom. Secam se da nam je do trajekta na Lefkadi trebalo 12 sati od BG-a. Posle zemljotresa njihova najlepsa plaza Myrtos je unistena (koliko ne znam, da li su je sredili takodje ne znam). Mada, ta plaza je meni nista posebno, lepa za slikanje (slicno kao Navagio na Zakintosu) ali ne i za blejanje.
Inace, ostrvo je dosta drugacije u odnosu na ostala u Jonskom moru, rekao bih gospodskije. Ima gomila bogatih Italijana, nije neobicno da u nekom mestu sretnes grupu koja sedi u restoranu, jede ribu i pije vino i peva njihove arije.
Na ostrvu je sniman film sa Nicolas Cageom, plaza iz filma je dosta popularna iako je dosta izmenjena (komercijalizovana) u odnosu na period snimanja (pre desetak godina).
Celo ostrvo je u fazonu vina, najpoznatija vinarija Rubola ima bas dobro vino. Na ostrvu ima jedan planinski deo, mislim da se zove Ainos, to je bio dozivljaj, poseta toj "planini". Iako ostrvo nema mnogo rastinja, na toj planini kao da postoji prsten posle koga raste suma kao na nekoj planini u kontinentalnom delu. Gore je 10 stepeni svezije, a kad se popnes na vrh bukvalno si iznad oblaka. Na vrhu je neki repetitor i nije ogoljen nego takodje ima dosta sume.
Zemljotres koji je bio 50-ih je tamo bas ostavio mnogo posledica. Recimo, tada su imali oko 100.000 stanovnika, danas samo oko 30.000. Sela koja su porusena nisu obnavljana vec su pored podizana nova. Ima bas dosta rusevina.
Mislim da vredi otici jednom i videti ostrvo. Po meni je najbolja kombinacija (ako ti finansije dozvoljavaju) otici na Kefaloniju (5-7 dana max) a onda se trajektom preseliti na Zakintos.
Ima dobrih plaza, odlicnih mesta (Fiskardo, Asos...) ali su sva daleko jedna od drugih, posebno ako se smestis recimo u Skali, mada ni Argostoli nije blizu.
Videcu ako nadjem par slika da ih postavim uz objasnjenje, ne zameri ako ne budem imao vremena.