Nisam mozda pratio temu ali ako imas tockove sta im fali pa da moras da ih menjas? DT zbice na vrhu gde se kaci sa nablom ima inicijale DTnikaragva napisao:Hm, gledao sam gotove točkove. Nisam gledao ponaosob.
Onda gledam DTSWISS felne i žbice.
Ovi moji sadašnji točkovi imaju 36 žbica i alu glavu, ali nemam pojma koju, ne sećam se da nešto piše.
Kada je glava u pitanju, koje su mi tu solucije, ako hoću industrijske ležajeve? Dosta mi je kuglica
Ne treba mi nikakav ultra kvalitet, nešto normalno, a nepoderivo
Biciklizam
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Re: Biciklizam

Mislis zbice(pravi naziv)?BAJKER napisao:To uopste nije tesko naci, zice postoje na nasem trzistu kao i felni. Ostalo je samo da izaberes sta ces.

Nikaragva, ja imam Specialized bez lagera, dobro sluzi.
Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Fali im malo jači zid 
Barem nazad za sada. Kada stavim klinca nazad imam neki gadan osećaj da ću napraviti jaje od nje
Plus ima malo lufta i kao da se čuju kuglice da melju u zadnjoj glavi. Nisam imao iglu nazad, pa sam kupio nešto baš jeftino prošle, pretprošle godine ~ 150 dinara osovina i možda 200 igla, ali čelična kojoj je zarđala ručka, pa užasno ružno izgleda.
Plus kada sam stavljao novu osovinu, nekako je baš bila knap dužine u odnosu na vile. Fali koji mm da bude tačno kao vile. Ali sedi dobro i ovako, mislim nemaju vile gde da se rašire pa da spadnu sa osovine.
Eto sada sam se izjadao.
Malo bih ojačao taj točak, a kada ga već kupujem (u narednom periodu, nadam se kada počnem malo intenzivnije da vozim), onda da osobalim neki solidan točak, sa ležajevima i duplim zidom, koji će mi trajati. I 36 žbica
Diskovi me ne zanimaju. A mislim da me i ne zanima više od 7 brzina, to mi je sasvim dovoljno, stoga može ona navojna glava. Sem, ako je neophodan prelazak na 8 da bih to sve dobio. Mada kažem, u načelu me više od 7 brzina ne zanima. I ovako koristim samo mega range, kada je makar mala uzbrdica

Barem nazad za sada. Kada stavim klinca nazad imam neki gadan osećaj da ću napraviti jaje od nje

Plus ima malo lufta i kao da se čuju kuglice da melju u zadnjoj glavi. Nisam imao iglu nazad, pa sam kupio nešto baš jeftino prošle, pretprošle godine ~ 150 dinara osovina i možda 200 igla, ali čelična kojoj je zarđala ručka, pa užasno ružno izgleda.
Plus kada sam stavljao novu osovinu, nekako je baš bila knap dužine u odnosu na vile. Fali koji mm da bude tačno kao vile. Ali sedi dobro i ovako, mislim nemaju vile gde da se rašire pa da spadnu sa osovine.
Eto sada sam se izjadao.
Malo bih ojačao taj točak, a kada ga već kupujem (u narednom periodu, nadam se kada počnem malo intenzivnije da vozim), onda da osobalim neki solidan točak, sa ležajevima i duplim zidom, koji će mi trajati. I 36 žbica

Diskovi me ne zanimaju. A mislim da me i ne zanima više od 7 brzina, to mi je sasvim dovoljno, stoga može ona navojna glava. Sem, ako je neophodan prelazak na 8 da bih to sve dobio. Mada kažem, u načelu me više od 7 brzina ne zanima. I ovako koristim samo mega range, kada je makar mala uzbrdica

Mislim da će biti problem naći kvalitetnu 7F nablu. Polonlvne su već izraubovane, a novih slabo ima.
Dex da li bi 7F menjač mogao da radi na 9F kaseti stim da se koristi samo 7 brzina ili bi moralo sve da se menja?
9F nabla bi se dala naći.
Dex da li bi 7F menjač mogao da radi na 9F kaseti stim da se koristi samo 7 brzina ili bi moralo sve da se menja?
Nikada mi nije bilo jasno ovo pitanje.
Normalno da 9F menjac moze da radi na 7F kaseti, zasto ne bi mogao?
Hod menjaca levo - desno definise u kom podruciju ce da radi.
9F uvek moze na uzu ili kasetu iste sirine, a ne moze na vecu.
Ko kaze suprotno, u zivotu nije stelovao menjac.
Normalno da 9F menjac moze da radi na 7F kaseti, zasto ne bi mogao?
Hod menjaca levo - desno definise u kom podruciju ce da radi.
9F uvek moze na uzu ili kasetu iste sirine, a ne moze na vecu.
Ko kaze suprotno, u zivotu nije stelovao menjac.
- BAJKER
Ne bi mogao da radi dobro iz prostog razloga sto kaseta sa 9 brzina ima manji razmak izmedju faza pa se menjac nikako ne bi mogao ustelovati jer mu je rucica menjaca za 7faz gde su koraci zbog sirine lanca veci.

Slazem se sa Bajkerom.
A da ne pominjemo da vas je Paja.suprotno pitao, 7f menjac na 9f kaseti
Ali ni to ne.bi moglo.
Pored celog troska oko felne, nabli sa ind. lezajjevima, najmanji problem je 50e za drugu kasetu i menjac
Sent from my Sony
A da ne pominjemo da vas je Paja.suprotno pitao, 7f menjac na 9f kaseti

Ali ni to ne.bi moglo.
Pored celog troska oko felne, nabli sa ind. lezajjevima, najmanji problem je 50e za drugu kasetu i menjac

Sent from my Sony
8 i 9 Faz imaju istu sirinu kasete a za 5mm vecu od 7 faza. Ako je hod menjaca 135 mm za 9Faz, svakako ce pokriti i 8 Faz i 7 Faz (isto kao i kod mene na biciklu).
Rucica menjaca je odgovorna pomeraj po zupcaniku. Debljina zida zupcanika i distancer se na vecem broju faza smanjuju da bi ukupna sirina kasete ostala ista.
Prema tome, ako je pitanje da li ce 9F MENJAC da radi na 7 F kaseti - normalno da hoce.
Da li ce 9F RUCICE MENJACA da rade pravilno sa menjacem na 7 F kaseti - normalno da nece.
EDIT: Na OBA bicikla imam zadnje menjace koji su namenjeni za kasete sa vise faza nego sto ih u sustini imam. Sve radi u najboljem redu.
Ne brkajte pojmove.
Rucica menjaca je odgovorna pomeraj po zupcaniku. Debljina zida zupcanika i distancer se na vecem broju faza smanjuju da bi ukupna sirina kasete ostala ista.
Prema tome, ako je pitanje da li ce 9F MENJAC da radi na 7 F kaseti - normalno da hoce.
Da li ce 9F RUCICE MENJACA da rade pravilno sa menjacem na 7 F kaseti - normalno da nece.
EDIT: Na OBA bicikla imam zadnje menjace koji su namenjeni za kasete sa vise faza nego sto ih u sustini imam. Sve radi u najboljem redu.
Ne brkajte pojmove.
Pitanje je bilo šta bi se desilo kada bi na na 7F mehaniku stavio 8 ili 9F kasetu.
Stvar je u tome što će kvalitetnu 7F nablu koja valja naći nikada jer ih odavno nema ili će koštati daleko više nego što vredi.U ponudi su uglavnom 7F nable najgoreg kvaliteta.
Mnogo je jednostavnije uzeti nablu koja je za 8/9/10F, jer njih ima i novih za male pare (npr deore trekking) na nju staviti npr 8F kasetu i rešiti problem ako je to rešenje.
Ako mora da menja menjače i šiftere onda i nije neko rešenje i jeftinije je kupiti polvan trekking kao što je bio moj KTM.
Stvar je u tome što će kvalitetnu 7F nablu koja valja naći nikada jer ih odavno nema ili će koštati daleko više nego što vredi.U ponudi su uglavnom 7F nable najgoreg kvaliteta.
Mnogo je jednostavnije uzeti nablu koja je za 8/9/10F, jer njih ima i novih za male pare (npr deore trekking) na nju staviti npr 8F kasetu i rešiti problem ako je to rešenje.
Ako mora da menja menjače i šiftere onda i nije neko rešenje i jeftinije je kupiti polvan trekking kao što je bio moj KTM.
Ne zezaj Pajo, pa ne mora Deore xt menjace. Najobicniji Shimano set izadje par hiljada dinara.
Dzaba pises Pajo, vidis da Zuzazu ne cita
Ja ti rekao i da ti ponovim, ne moze tako da radi lepo. Moze, ali ce uvek da krklja, malo malo, pa ce da prebaci dve brzine umesto jedne itd... Been there, done that, sam Bog to ne moze da nasteluje da radi lepo.
Sent from my Sony
Dzaba pises Pajo, vidis da Zuzazu ne cita

Ja ti rekao i da ti ponovim, ne moze tako da radi lepo. Moze, ali ce uvek da krklja, malo malo, pa ce da prebaci dve brzine umesto jedne itd... Been there, done that, sam Bog to ne moze da nasteluje da radi lepo.
Sent from my Sony
- BAJKER
Sam zadnji menjac bi i mogao ali prednji diktira hod a on kao sto sam bio rekao nije isti kod 7faza i 9faza i desilo bi se kao sto je heroj rekao da krklja i ne moze da prebaci. Iz iskustva pricam kada mi je lik doneo bajk da mu nastelujem zadnji menjac a nije mi rekao da je rucica od 9faza a on nabacio 10faz pozadi. Ubio sam se dok nisam provalio sta je
Jos kaze niko nije umeo da mu namesti u servisima a obisao ih barem 3-4, a ja mu kazem zar niko nije umeo da konstatuje da se broj zuba na kaseti ne gadja sa brojem brzina na rucici. 

Dobro reče čovek. Ručica pomera menjač i odgovorna je za njegov korak, ne menjač.
Graničnik na menjaču određuje krajnje položaje. Vrlo prosto.
Ako fizički može da stane 7F u kasetu za 9F to bi moglo da radi na 7F ručici, naravno.
Jedino sto ja to ne bih radio, potrudio bih se da izbegnem improvizaciju.
Klincu juče pukao lanac na Capriolu. Pre 2 dana sam u rukama kod babe u stanu držao alat za skidanje lanca i rekoh koji će mi. :-D
Tapatalk
Graničnik na menjaču određuje krajnje položaje. Vrlo prosto.
Ako fizički može da stane 7F u kasetu za 9F to bi moglo da radi na 7F ručici, naravno.
Jedino sto ja to ne bih radio, potrudio bih se da izbegnem improvizaciju.
Klincu juče pukao lanac na Capriolu. Pre 2 dana sam u rukama kod babe u stanu držao alat za skidanje lanca i rekoh koji će mi. :-D
Tapatalk
- BAJKER
Paja napisao:
Zadnji menjac koji je namenjen za 9faznu kasetu na 7faznoj kaseti hoce da radi ali rucica menjaca za 7faz nece lepo prebacivati na 9faznoj kaseti svih 7 faza.zuzazu napisao:
Ne brkajte pojmove.