zuzazu napisao:Baš čudna stvar pogotovo za jednu sezonu star Ultregra menjač.
Možda je bolje da proda bicikl?
Nije samo da je radio nego su i zubi bili pojedeni. Deluje da je KCNC lanac suviše agresivan prema Shimano plastici.
Da stvar bude gora prodali mi ogrešne rolere. Jesu za 10x ali za neki drugi menjač. Manji su i širi pa je i kavez širi pa ga češu žbice kad je pozadi na nanjvećem.
Može da se vozi, alta odlično, ali ne sme na najveći dok ne zamenim rolere ponovo.
Moja teorija glasi, Shimano pogon i kaseta samo sa Shimano lancem, iako postoje firme koje nude zamenski lanac odgovarajucem Shimanu, ja sam ipak za Shimano.
1x setup na CX o čemu smo Zu i ja diskutovali. Sa porastom broja brzina u kaseti došlo je do smanjenja prednjih lančanika sa 3 na 2, a onda na 10F MTB i do izbacivanja prednjeg menjača i ostanka na samo jednom lančaniku.
Sa pojavom 11F drumske grupe isto se desilo i na CX biciklima.
Dex imaš li ideju kako namestiti pogon da linija lanca bude negde po sredini kasete? Koliko kapiram to bi značilo da lančanik bude na stedini između postojeća dva, odnosno na mestu gde je sada spajder.
Da li postoji za CX-a pogon da se uzme samo sa jednim zupcanikom? Sta bi ti konkretno da koristis postojeci pogon ili da uzmes single prednji tanjir sa kurblom?
U sustini da bi single tanjir radio sa svim zubcanicima pozadi on treba da gadja sredinu kasete, verovatno se to postize nekim spejserima kod patrone t.j. podloskama da bi se fino namestio u sredinu.
Postoji sada namenska 11F Sram Force CX1 grupa sa singl pogonom i šamaraljkama od kojih je leva samo kočiona.
Postoje i oni preskupi pogoni koji nude mogućnost igranja, ali je fora od postojećeg pogona napraviti 1x.
Nidžo, suštinski nije ako znaš šta i gde voziš i kojim brzinama.
Moj do juče pogon je bio 36/46 12-27
Znači da mi je najlakši bio 36/27=1,33
a najteži 46/12=3,83
Sa npr 44T tanjirom i 11-32 kasetom dobijaš to isto
44/32=1,375
44/11=4
Ne znam kako bi moga samo taj veliki 44 zupcanik da pricvrstis, morao bi da budzis nesto u sistemu kacenja jer sa druge strane ide srednji zupcanik, dakle moralo bi neki prestenovi da se prave, ajd to i ne bi bilo tesko napraviti ali onda oastaje problem kako postaviti sada desnu kurblu sa tanjirom u osi srednjih zuba pozadi. Posto ti je kurbla dimenzionirana sa tri sajbne ova najveca sajbna je u isturenom polozaju ka napolje.
Pa ti. Kad sam ti uvalio ženski bicikl mogu i ovo.
Neću ništa raditi za sada. Više mi je teorijski interesantna pojava. Ima svojih prednosti i mana.
Prednost je menjač i šifter manje - manje kvarljivih delova i manja masa, a mana su veliki prelazi između brzina.
2x pogon uz malo znanja i shvatanja sopstvenih potreba daje mnogo lepše i neprimetnije prelaze.
Nije sve u olaksavanju bicikle, ima nesto i u kondiciji Batali takva razmisljanja, kada god mozes baci 00 na sic i udri do Ostruznickog mosta Makiskom stranom, ali dupe da se oznoji a ne ko baba da se zabodes na Adu
Oprobana je stvar da Shimano najbolje radi kada je sve Shimano, i to je nepogresiva kombinacija. Sve ostalo su eksperimenti koji mogu da se zavrse ovako ili onako.
Ja sam odavno skidao mali tanjir na MTB jer mi apsolutno za moju voznju nije trebao.
Ideja sa 1 tanjirom mi je vrlo primamljiva jer se pojednostavljuje bicikl, za koju opciju sam uvek, ako data kombinacija odgovara vozacu.
Blesava mi je potpuno nepotrebna samaraljka na levoj strani. Kod CX bi to moglo da se resi normalnim rucicama kocnica i na desnoj strani, bar end shifterom.
Prepravljanje pogona na kraju najverovatnije ima da donese samo patnju i problematican rezultat. Pogon bih uzimao gotov ili sastavljao kurble/tanjir jer bi na kraju to bilo jeftinije od gore navedene zaebancije.