Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Grujic »

Uroš S. napisao:
Nije normalno da moras da radis 3 posla da bi imao za osnovne stvari. Drugo je kad to radis da bi brze stvorio neke stvari u zivotu koje zelis. To je zdrav cilj. Ali je apsurd da radis 2 posla da bi imao da platis mesecnu kartu za gradski prevoz.
Isto je da li za osnovno ili za luksuze ili za brže ili za više, samo je motiv drugi. Po toj tvojoj logici svakom pojedincu je praktično tamo neko(država) dužan da obezbedi nešto "osnovno". Pritom moje tvoje ili nekog trećeg osnovno nije isto osnovno. Ja sam mogao da ne studiram, moji su mogli da plate moje studije, ali sam studirao i bio na budžetu i radio istovremeno kao kurir u privatnoj firmi. Tu sam radio za sranje kintu, kombinovao sa učenjem, cimao se da svaki zadatak uradim najbolje što mogu i da ne zadovoljim minimume zahteva nego da prebacim zahtevano. Dobio sam to da me sada direktor te iste firme zove i nudi mi posao pravnika, svi kukaju kako nema posla a mene čovek zove, odlazim kod devojke u firmu i pričam sa direktorkom, ona me pita da li imam nekog pouzdanog ko hoće da radi kanc posao, svi koji su došli neće da rade i kukaju.

Kao što sam se ja kome ne fale osnovne stvari iscimao da kupim alu felne i gume, tako bih se iscimao da obezbedim osnovno, verovatno bih se još sto puta više iscimao. Poenta je da ja ne moram da radim ni ovo jer imam sve osnovno, ali radim jer tako treba. I koji god i kakav god posao mi iskrsne ja ću da ga uzmem ako mogu da postignem i da ga uklopim, nisam u fazonu znaš imam dipl. pravnika i sad nema posla za pravnike, onda radiš u magacinu za početak, jebiga, život je kučka.
Da prostiš post ti nema neke veze sa onim što je on rekao :)

Poenta je da nije normalno da sa jednim poslom koji radi visokoškolovani kadar, eto npr prosveta, ne možeš da obezbediš osnovno već da moraš da dopunjuješ... To što je stanje takvo ne znači da treba prihvatiti da je to normalno.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Posto su moji svi oduvek bili u prosveti (vise kolena unatrag) znam da odkada je sveta i veka posao u prosveti nije obezbedjivao osnovno... A tako je skoro pa u celom svetu (negde vise a negde manje). Oduvek ce mi ostati u secanju profesor iz Tesle (elektronika) pre jedno 30 godina kako je bio srecan kada je dobio posao u industriji (tada je bila kolko tolko funkcionalna) kako je skako od srece i vikao zbogom bedo :)
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

fq400 napisao:
TDI napisao:Osnovno je:

1. Da imas da se prehranis mesecno kao čovek, a ne da se treses da li ceš imati za hranu do kraja meseca.
2. Da imaš da platiš sve račune i da ti ostane za hranu do kraja meseca.
3. Da imaš za prevoz.
4. Da možeš da kupiš sebi jednom u 2-3 meseca neko parče garderobe, cisto da imaš da izgledaš kao čovek.
5. Da imas pored hrane i za kućnu hemiju do kraja meseca.
Bez uvrede, ali ovo apsolutno ništa ne znači, mogao si slobodno i 'lorem ipsum' generator da koristiš.
Ovo sto sam napisao je jasno kao dan, tako da ne znam vise kako da ga uprostim, ako me ne razumes, sto mi je nelogicno. Vise mi je logicno da me namerno zezas. Za sta se ne ljutim. Ako trebam jos da pricam sta je osnovna kucna hemija i sredstva za higijenu, onda stvarno...
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Grujicu, naravno da nije normalno, ali ocigledno funkcionise tako vec dugi niz godina. Bespoentno je reci "ljudi ne mogu da prezive sa platom" a pri tom je tuca i ujedanje da se dobije drzavni posao, narocito u prosveti. Aj ti reci iskreno, jel ima neko slobodno radno mesto u KCS, ne racunajuci deficitarne specijalizante? Koliko se prijavi ljudi za svaki oglas?
Dok je potraznja za poslom takva kakva je, i kadar takav kakav je, plate ce biti niske. Protiv negativnih strana te situacije se ne boris tako sto propises da od sutra svi imaju minimalnu platu X evra, nego se pozabavis uzrocima, a time niko nece da se bavi, i onda jebiga.

A mozda je kapitalizam kriv za sve to, uvek ostavljam tu opciju :zbunjen:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Naši problemi svakako nemaju nikakve veze sa kapitalizmom.

Pravi kapitalizam bi se desio kada bi malo pustili da tržište podivlja i uspostavi neke prirodne zakone, pa tek onda se uhvatili za kormilo. Ovako izgleda da batica koji vozi nikako da izađe iz kružnog toka.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Bio sam sarkastican, just in case da neko nije skontao :kezo:
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Rakhil napisao:Grujicu, naravno da nije normalno, ali ocigledno funkcionise tako vec dugi niz godina. Bespoentno je reci "ljudi ne mogu da prezive sa platom" a pri tom je tuca i ujedanje da se dobije drzavni posao, narocito u prosveti. Aj ti reci iskreno, jel ima neko slobodno radno mesto u KCS, ne racunajuci deficitarne specijalizante? Koliko se prijavi ljudi za svaki oglas?
Dok je potraznja za poslom takva kakva je, i kadar takav kakav je, plate ce biti niske. Protiv negativnih strana te situacije se ne boris tako sto propises da od sutra svi imaju minimalnu platu X evra, nego se pozabavis uzrocima, a time niko nece da se bavi, i onda jebiga.

A mozda je kapitalizam kriv za sve to, uvek ostavljam tu opciju :zbunjen:
Ja sam samo konstatovao da nije normalno, nisam se udubljibao dalje :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

TDI napisao:
U zemljama tipa Nemačka nije Kapitalizam, nego je Demokratija. A Demokratija je zato sto mozes da radis i zivis. Radis kao konj, ali mozeš da živiš normalno, imaš prava kao radnik i od novca koji zaradiš možeš da živiš normalno,
Demokratija nije ekonomsko uredjenje drustva, omasio si u temelju postavku.
U Nemackoj ne mozes da zivis normalno a radis kao konj, plata je mizerna, posla nema, rade se po 2 posla da bi mogla da se plati struja i hrana.
Stedi se do te mere da se u istoj vodi kupa cela familija.

Da, i to je Nemacka. Kapitalizam. Demokratija. 50te godine proslog veka i delimicno 60te.
Ali godina nije 2015. Ne mozes porediti Nemacku i Srbiju po snazi privrede, ni po jednom parametru a time niti zarade koje su posledica te privrede.

Srbija je na nivou manje razvijenih africkih zemalja, na nivou privrede nemacke negde oko 1950.godine ili na nivou sredine 80tih godina SFRJ....i logicno je da kao posledica zivotni standard u opstem smislu prati takav nivo opsteg razvoja. A takav nizak nivo ne omogucuje takav luksuz svega sto si ti pobrojao od minimalne nadnice.

Nemacka je razvila od 50tih godina proslog veka privatnu privredu, ponovo nakon rusenja i okupacije, nije nastalo ono sto je danas od socijalizma i toga da su svi zaposleni u drzavnom sektoru.

Postojala je i jos jedna Nemacka, DDR koji je imala bas to drugacije, i rezultujuci standard je bio logicna posledica.

Imanje standarda, jakog novca i visoke kupovne moci je posledica privrednog razvoja i rada, nikako uzrok koji omogucuje zivot kada eto ti samo pozelis....ili drzava dekretom proglasi da tako treba.

Čovek koji radi za 20000 dinara mesecno u Srbiji, a trebalo bi da plati kumunalije, prehrani sam sebe(ako ima porodicu,da ne pricam), plati prevoz i sve ostalo...tesko da moze da ima misljenje da drustveno uredjenje ove zemlje nije kapitalizam. A takvih mnogo poznajem.
Takav covek, nikako ne moze zakljuci iz toga da je drustveno uredjenje ove zemlje kapitalizam.

Ono sto lako moze da shvati je da je siromasan podanik veoma siromasne zemlje.
To sto opisujes su vise stanje i odlike socijalizma.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Mnogo mrsiš jasnu stvar.

Ja nisam radio Nemačkoj, ali sam pricao sa par ljudi koji rade i oricaju mi skroz drugaciju pricu od tvoje. Komunalije su skuplje i stan koji iznajmljujes. Hrana je jeftinija. A plata mnogo veća. I ne kažem da tamo ,,cvetaju ruze,, , ali za radnika je puno bolje. A od Socijalizma smo daleko. U tom drustvenom uređenju radnici imaju prava i siguran posao. Cuva se drzavna imovina, a ne raspodaje se kao stvari na sezonskoj rasprodaji. U Demokratiji je vecina preduzeća privatna. Ali je to uređeno drustvo, gde ppostoje zakoni koji moraju da se postuju. Konkretno moze firma da bude privatna 100 puta. Postoji zakon koji poslodavac mora da postuje i zato je radnik zastićen. A kod nas se ne postuje ni ono sto piše u zakonu. Tako da kod nas nije Demokratija, ma koliko pricali o tome.

A svi znamo zasto je privreda Srbije loša.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ja ne znam, aj mi objasni.

I zasto pises socijlaizam i demokratija velikim slovom?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

A sad nešto sasvim drugačije: http://www.ssss.edu.rs/
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30