Rakhil napisao:
.Pa nadovezi se sa komentarom u stilu "e, postoji i ovo" a ne "jebes to, ovo je bitno".
A to, tebi smeta sto sam citirao tvoj post, e pa izvini sto sam uzeo sebi slobodu da skrenem sa onoga sto si ti zacrtao, a da ne pazim na semantiku.
Ni na kraj pameti mi nije bilo da ti uopste mozes da pomislis na tako nesto pa sam se nadovezao upravo na temu pogodnosti veliki vs manji auto po gradu gde i okretnost igra ulogu.
Inace, ja pisem i ne gledam ko je autor, interesuje me tekst.
Pa slazem se da je sirina bitna, to sam i napisao. Ali isto tako osim te sirine, smatram iz iskustva probanja mnogih auta po gradu da je okretnost na sto manje prostora izuzetno povoljna osobina.
I meni je ta osobina jedna od onih na vrhu liste zahteva.
Namerno nisam pomenuo marku jer je nebitno za pricu, bitne su brojke.
I da, jeste iz doba Jure kada su se automobili pravili da se lako voze po gradu, da su pregledni, da se lako parkiraju, i uopste gde se gledalo da se vozacu olaksa posao sofiranja a ne da dizajn preuzme primat pa sta ispadne.
Ako zelis noviji model za primer, evo uzmi Tojotu Jaris koja takodje ima mali precnik okretanja, i veoma je lak auto za manevrisanje.
Mozes i da uzmes neki aktuelni Volov, npr XC90 je katastrofa neokretan, i dosta tesko ga je voziti po gradu a spolja nije nista posebno veliki.
Njegovih 12m precnika prakticno i 9.80 modela 940 iz doba Jure se oseti, jako oseti a skoro su iste duzine. To je 2m razlike, u voznji je nebo i zemlja.
Po meni auto sa vise od 10.4-10.5m precnika nije pogodan za grad, previse maltretmana.
Probam sam recimo po gradu Twingo, koji je na oko fin autic ali se vozi kao kombi po gradu jer je neokretan. Ima ogromna vrata koja zahtevaju puno mesta bocno da bi mogla da se normalno otvore.
Probao sam recimo slicnih dimenzija Daewoo Matiz, izuzetno okretan auto. Pravi zvrk u odnosu na Twingo. Ima 4 vrata pa su dovoljno manja da se primetno oseti razlika u upotrebi, prosto ne zahteva prostor kao kombi ni za voznju ni za parkiranja.
Retrovizore nisam racunao u sirinu, oni su po meni sporedni na ulici, bitno je u privatnoj garazi i slicno gde su bocni zidovi.
Puno sam auta probao, i veoma mali broj mi se svideo za voznju po gradu, jednostavno volim da auto mogu sa lakocom da vozim, manevrisem, da je pregledan, da je ergonomija prilagodjena meni a ne da se ja prilagodjavam autu.
Stalno vidjam po gradu komicne situacije gde spolja malecni auto pri parkiranja se ponasa kao neki kamionet, a da bude jos smesnije neki veliki kombiji koji prelaze 5m su laksi od njih za samu voznju po gradu.
Naravno da se podrazumeva da tebi mozda ta karakteristika okretnosti nije nesto bitno, da ti je svejedno ili da volis prosto vise da se bavis volanom, postujem. Zato vise volim da pricamo o brojkama jer one iskljucuju subjektivni stav.
Da dodam, kada @nuk vec pomenu montazne garaze.
Kada mi je trebao parking u centru, uvek sam prvo isao na onaj montazni na sprat koji je bio preko puta glavne poste i Skupstine.
Veoma dobra okretnost je uvek omogucila da bez dodatnog manevrisanja se popnem na sprat i tu je obicno bilo izbora slobodnog mesta.
Ljudi su odustajali da se penju gore, oni zastitnici su bili izgrebani, desetine puta sam video uzivo kako dosta manji auto od moga prosto ne moze da se popne u cugu vec mora da stane, pa malo u rikverc pa onda opet ajnslag do kraja, neki cak i po 3 puta dok ja to uradim bez stajanja iz prve.
Slicno je i sa parkingom na BASu, i gde god je nesto manje prostora okretnost se lako primeti kao nesto dobro i korisno.
Ko ne ulazi u gradove, kome nije bitno vreme parkiranja i lakoca, njemu zaista ne igra nikakvu ulogu.
Ako pricamo o gradskoj voznji okretnost i preglednost su 2 dobra druga svakom vozacu.