Auto-klima

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Auto-klima

Post od dag81 »

Ako ima viska freona ledi i ako je neispravan TX ventil, zacepljen ili ne otvara kako treba.
Kruzi prica da u Punta treba 450gr umesto 550gr koliko kaze fabrika.
Pozivam Saleta ako je voljan da testiramo na njegovom punticu, na moj racun. :)

A blackshadow kaze da i u Logana isto to vazi. Mada Dacie nisam nikada radio, izgleda dobro drze za razliku od Fordova novih.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

dag81 napisao:
Zasto onda Saletu posle duze voznje ledi, i ne samo njemu, velikoj vecini na punticima. Koliko sam ja cuo od ljudi koji su napunili xyz klima nije dobro da ledi.
Odgovorio ti je nikaragva. Nema dovoljnu izmenu toplote za dati protok radnog fluida, tj lose podesen rashladni ciklus.
A dodatno na Puntu je poznato da se cesto kvari taj sistem.

Klima koja je ispravna nikada ne zaledi jer postoje zastitni mehnizmi koji ce je iskljjuciti, sve dok se ne popravi osnovni kvar.
Bilo da je nepravilan protok freona bilo da je nepravilan protok vazduha.
Freon isparava na minus26C pri atmosferskom pritisku.

Princip rada je univerzalan i ako imas neki auto koji ima problem znaj da je to do kvara klima sistema na tom autu, ne treba sumnjati u princip- opste radne parametre toplotne pumpe po kome sve to radi.

Dobra klima treba da ima radni opseg 2do 6C kao optimalni a to regulise automatika. Postoji tacna procedura kako se meri i u kojim vremenskim intervalima.
Van toga treba proveriti koji je kvar u pitanju.

U praksi, kada je vazduh 7C ili vise to obicno znaci da postoji nepravilnost u radu koja je posledica polaganog curenja freona i koga sada ima manje nego sto je potrebno za puni rashladni kapacitet i da ce temperatura tokom vremena da raste polagano kako se bude praznio sistem.

Kada je oko 8C i vise tada je sistem vec poluprazan, iako i tada primetno hladi na osecaj ima bitno smanjeni rashladni kapacitet.

Veoma je uzak radni opseg potrebne kolicine freona, neispravno je kada ga ima manje i kada ga ima vise nego sto treba.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Re: Auto-klima

Post od samo polako »

Pominjete Punta, meni se desi da na dužim putovanjima klima normalno hladi, onda iz meni nepoznatih razloga prestane, tada obično stanem na neku pumpu, isključim motor odmorim 15 minuta i kada startujem ponovo klima počne ponovo da hladi. :zbunjen:
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Mislim da je Saša pisao o tome, valjda se zaledi nešto (ne mogu da se setim detalja).
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Piše o tome u prethodnim postovima :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

Ma sve sam ja to pročitao, više sam se nadovezao na gore pomenute tekstove dali je to kvar ili nije. Ako jeste kvar kako meni klima posle kraće pauze normalno radi. :zbunjen:
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Jeste realno kvar, izgleda fabricki propust.
Jer znam da mi je Sale rekao da nikada nije hladila ni blizu tako posle punjenja(ni kada je bio nov) a klima treba da hladi da se smrznes posle 30-60min voznje ako je podesena na najhladnije.
Kome smeta neka zameni TX ventil ili neka testira sa 450gr gasa umesto fabrickih 550gr.
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

U čemu može da bude greška ako se na tren ugasi kompresor pri turiranju na leru (ne prejakom, ali npr. do 2500 obrtaja), ili ponekad u vožnji kad se pretiče? Bukvalno se ugasi na sekund, kao da sam ugasio na dugme (počne da duva toplije, i oseća se onaj ustajao vazduh), i onda odmah nastavi da hladi? Manuelna klima je u pitanju, laguna dizel.

Pre par godina sam zbog toga išao u servis, oni samo dopunili klimu, tj. izvukli fluid i stavili novi, ali problem nije rešen. Bačene pare :)
I sad vozim tako, ali me nekad baš iznervira. Ne dešava se baš svaki put, doduše.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

samo polako napisao:Ma sve sam ja to pročitao, više sam se nadovezao na gore pomenute tekstove dali je to kvar ili nije. Ako jeste kvar kako meni klima posle kraće pauze normalno radi. :zbunjen:
Kvar je cim ne radi klima 24sata bez ikakve smetnje u radu. To bi bilo isto kao kada kazes vozio sam auto 60km pa se ugasi motor a ja onda sacekam 10 minuta ponovo upalim i opet mogu da vozim 60km.

Da li tebi smeta kvar ili ne smeta, da li zelis da imas ispravan auto ili se moze tolerisati takva sitnija nepravilnost je individualna stvar ali tehnicki cisto postoji neki kvar jer tako ne funkcionise ispravan klima sistem kako si ti opisao.
A zasto je dovoljna pauza da proradi, pa nesto u sistemu se ohladi ili zagreje dovoljno da se sistem vrati u okvire potrebnih radnih parametara rashladnog ciklusa.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

:sesir:
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

milosg napisao: ili ponekad u vožnji kad se pretiče?

Ne dešava se baš svaki put, doduše.
Kada se trazi maksimum od motora iskljucuje se nepotrebni dodatni potrosaci od kojih je znacajan kompresor klime, tako je podeseno kod auta koje sam imao. Postoji poseban senzor koji isklljuci klimu kada se da maksimalni gas i to iskljucenje traje sve dok se ne popusti pedala gasa a dogodi se svaki put bez izuzetka u takvoj sistuaciji.
Ali se to ne oseti jer i dalje hladi klima na osnovu akumulacije hladnog freona u isparivacu jos jedno minut dva.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Klima mi trenutno radi odlično pa radije ne bih ništa da čačkam. Tamo pred kraj leta prošle godine odjednom je prestala da se zaleđuje i počela da se ponaša kako treba (kako, zašto - nemam pojma), tj. ponašala se tako na par poslednjih dužih vožnji. Čekam prvu priliku da je ponovo detaljno testiram no problem je što su sve moje relacije do sat vožnje a tu se problem uopšte ne pokazuje. Da li je moguće da me zezao taj ekspanzioni ventil, da je ušla u njega neka prljavština, trun ili tako nešto, pa kada je pritisak konačno to "probio" - počeo je da radi kako treba? S druge strane čudno mi je što se identična stvar dešava i mnogima drugima, plus se klima tako ponašala još od prvog dana, od kako sam ga isterao iz salona... Baš sumnjivo. :zbunjen:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Možda je došao na radnu zapreminu ako je izgubio malo gasa i sada je sve ok? :)
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Pre to sto kaze Nidza nego da je "nesto" probilo. Ali videces kad budes isao na more.
Odgovori