superboss napisao:Na žalost, ja to ne bih mogao da nazovem životom.
Nikako ne bih mogao da živim u konstantnom grču, neprestano se osvrćući preko ramena
Razuzmem ja poentu, ali imao sam priliku da vidim uživo takav način života i ovde i preko: nije zdravo uopšte.
Na žalost, stanje će se teško promeniti kod nas u skorije vreme, i da bi se objasnilo zašto je to tako, bilo bi potrebno spojiti minimum pet-šest tema samo sa ovog foruma.
Najiskrenije, od kada sam usvoji taj stav i problemu pristupio na gore navedeni nacin, hvala bogu nisam imao nikakvih problema (da ih ne dozivam, ne daj boze). Vec sam pisao da sam imao dosta neprijatnosti sa lopovima ali mislim da sam im svojim potezima dosta suzio prostor delovanja sto se mene tice.
Sada se postavlja pitanje da li im se uopste isplati da ulaze u toliki rizik a to i jeste poenta. Moze lopov sve da ukrade i svugde da udje, ali se postavlja pitanje da li mu se isplati toliki rizik a verujte mi da itekako dobro znaju da li se nesto isplati.
Pa tako. Ako mi krenu na auto, morace da onesposobe 3 el kapije i alarm sa dojavom od garaze, video nadzor, pa tek onda dolaze do auta koji pored fabrickog alarma ima i dodatni alarm sa 4-5 blokada, dodatnu el blokadu, GPS pracenje i dojavu, GSM pracenje i dojavu, klin/iglu i jos poneku zackoljucu... a uz sve to, auto ima ful kasko na punu vrednost i nikada u njemu ne ostavljam nista. Koji je lopov lud da se upusta u toliki posao ako isti takav auto ima odmah iza coska? U tome i jeste poenta zastite.
Gajba isto. Mora da provali blindirana vrata ankerisana u beton sa vise brava i dodatnih mehanickih zastita, ili da ide preko krova i terase pa provaljuje celicnu resetku na prozorima i balkonskim vratima sa bravama koje se nalaze samo sa unutrasnje strane, pa ga onda isto ceka alarmni sistem sa nadzorom i dojavom na vise mesta, pa video nadzor, pa dodatni sistem nezavisnog napajanja celog sistema bezbednosti... pa onda covek koji je zaduzen da obilazi ili cak boravi u gajbi dok porodica nije tamo, a u gajbi je uvek spremno vatreno oruzije koje bih upotrebio na keca svestan svih posledica... pa na sve to u stanu nema apsolutno nista sto je vredno i interesantno za lopova posto se sve vrednosti drze iskljucivo u bankarskom sefu. A stan sa svim stvarma je svakako osiguran.
I da li se lopovu "isplati" toliki rizik? Da se razumemo, profi lopov ce provaliti i pored svih tih sistema predostroznosti, ali sta dobija? Mnogo muke zbog jednog televizora?

A osiguranje imovine je tu ako se neko bas neupucen uskurci da krene na nesto od imovine pa uspe samo da napravi stetu, cisto da vlasnik ne mora ni oko stete da se nervira.
Eto to je moj sistem za koji smatram da treba da preduzme svaki odgovoran covek u ovom okruzenju. Naravno, ne mora ici toliko "daleko" vec u srazmeri sa potrebom i mogucnostima, a moze ici i jos mnooogooo dalje i bezbednije.
Nema tu nikakvog grca, mnogo je veci grc kada ti vec nekoliko puta lopovi upadaju u kucu i firmu, ukradu par auta.... veruj mi da je mnogo veci grc da nastavis da im ostavljas imovinu na izvolte.
Ovako jedino sto moras da uradis jeste da odvojis malo vremena da bi orgnizova i sastavio kvalitetnu zastitu svega sto imas, i naravno da izdvojis odredjenu svotu novca za takvu stvar. Veruj mi da je ljudima uglavnom najveci problem da odvoje lovu, a ja to ne mogu da shvatim. Ne postoji lova koja moze da mi plati sadasnje "spokojstvo" sa te strane. Apsolutno se osecam zasticeno cak i pored toga sto sam svestan da i dalje neko nesto moze da uradi ali sam svestan da moze biti iskljucivo surovi i dobro opremljeni profesionalac a takav ce sigurno unapred znati da li unutra ima plena ili nema, a i svaka steta koja se napravi je 100% osigurana, a ne daj boze da se dogodi nesto u mom prisustvu apsolutno ne bi prezao da pucam na najmanju pretnju. Tako da sam sada mirniji nego ikada i svima preporucujem da urade isti sistem.