Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od dragvorl »

branja napisao:To je druga stvar. Ja sam bio sef u firmi gde smo slali 2-6 slepera bakra mesecno. Recimo da je vrednost jednog minimum 120h evra i nikad nismo imali problem.
To sto ti pricas je sitan kriminal koga ima i zo je problem jer su male vrednosti i drzava ne sankcionise. Pisao sam ranije kad su mi uleteli u magacin i ukrali vrednost od nekoliko hiljada jevrica, murija samo iskulirala.

Ja od kad radim privatno nisam imao problem ali mi nije bilo svejedno.

Poslato sa Lumia 925
Poenta mog pisanja je da na zalost nismo nikakva oaza kulture, postenja i dobrog primera. Mozda nismo najgori, ali za primer u najvise sfera bas i nismo. Krade se sve i svasta, od bicikala, suvog mesa, bakra, lima, sece se drvo iz (nacionalnih) parkova, riba se strujom ubija (ekipa Fjutog-Vjeternik, licno sam slusao naucnike), djubre na sve strane, grafiti u vecini gradova po zgradama, to ja napolju nesto bas nisam vidjao na divljem zapadu gde sam bio. Inace ne znam koliko vas posecuje sela diljem nase zemlje, tek tamo sto se paja, da ne pominjem napustene kuce koje su opeljesene, a i gde zive ljudi kada nisu kuci moze da se desi da pola stvari sto nisu pod kljucem nestanu. Mogu da shvatim da neko ukrade auto, zlato, novac, ali kada se krade meso iz pusnice znaci da se stiglo do kradje elementarnih namirnica.

Kreni bulevarom i nadji zgradu bez grafita.

https://www.google.com/maps/@45.38084,2 ... 56!6m1!1e1
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Ono što mi ne ide u glavu je psiha čoveka koji nešto ukrade, uhvate ga i bude na robiji izvesno vreme, pa izadje na slobodu i opet ukrade...Šta na to reći? Kako ti tog čoveka da nateraš da ne krade? A da se ne upotrebljavaju neke extremne metode. Ipak ovo nije ni Srednji vek, ni nešto slično.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

TDI napisao:Ono što mi ne ide u glavu je psiha čoveka koji nešto ukrade, uhvate ga i bude na robiji izvesno vreme, pa izadje na slobodu i opet ukrade...Šta na to reći? Kako ti tog čoveka da nateraš da ne krade? A da se ne upotrebljavaju neke extremne metode. Ipak ovo nije ni Srednji vek, ni nešto slično.
Kako ti nije jasno?
Meni je apsolutno jasno. Ljudi jednostavno od toga zive, pogotovo malo sofisticiraniji lopovi.

Zakonske kazne za kradju (cak i ozbiljniju) nisu drakonske, tako da su svi oni apsolutno spremni ako treba da odredjeni period provedu i u zatvoru i to im se racuna u sastavni deo "posla".
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

dragvorl napisao:Mogu da shvatim da neko ukrade auto, zlato, novac, ali kada se krade meso iz pusnice znaci da se stiglo do kradje elementarnih namirnica.
Slikalusone:

Nije isto kad Rumun izdžepari Švabu metrou i napravi mu štetu u visini 10% plate, koju mu uglavnom pokrije neko od osiguranja i kad nekom poljoprivredniku iz Leskovca, pokradu papriku od koje treba da prehrani porodicu cele godine ili mu jednostavno otrovom sve uništi. Po statictici je to ista stvar a zapravo se mnogo razlikuje.

U Švajcarskoj se možda ukrade duplo više automobila nego u Srbiji ali treba videti koliko ima automobila u obe zemlje i koliko ima lopovima "interesantnih" automobila. Pretpostavlja se da niko neće da krade auto vrednosti ispod 1000 evra kakvih u prvoj zemlji skoro i nema u saobraćaju a u drugoj čine solidan procenat ukupno registrovanih.

Uostalom, javili su se ljudi sa lošim iskustvima ali su njihovi postovi prošli nekako neopaženo.
ljubitelj napisao:Napisao sam ono sto sam video, naoruzana sluzbena lica u javnom prevozu, savet domacih koji se ne osecaju bezbedno da me upozore (pripadaju bogatijem sloju ako je bitno), vidjam po ulicama svuda upozorenja o kamerama, blindirane izloge i prodavnice. Prazne ulice.
Oni pitanju bezbednosti, koja je nesumnjivo opala u poslednjih 20ak godina, pristupaju mnogo ozbiljnije. Kod nas se policija digne na noge često tek posle apela javnosti što nije normalno.

Ulice su posle 20h prazne i u CH gradovima, dosta semafora isključeno, tek po neki auto prođe ulicom a često je to policija. Rekao bi čovek da je na snazi policijski čas a zapravo je u pitanju samo drugačiji način života.

Možemo da pričamo o mnogim stvarima na zapadu koje su daleko od sjajnih ali bez potrebe da BG navodimo kao kontraprimer... osim za low cost zabavu.
Poslednja izmena od Floyd u 22 Jun 2015, 00:12, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

gobline,

Kako god okreneš, izgleda da su jedini način na da se stane na put kradji u najboljem slučaju doživotna robija.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

@dragvorl: Ja zivim na selu i mogu ti reci da mi je super. Bar kod nas nema provala. Bilo je sitnih ali se znalo ko su, pa je odmah radila prdekana. Mislim da je to manje po Vojvodini, vise po centralnoj i juznoj Srbiji. Tamo gde su ljudi stariji i kuce malo udaljenije.

Poslato sa Lumia 925
Slika
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

TDI napisao:gobline,

Kako god okreneš, izgleda da su jedini način na da se stane na put kradji u najboljem slučaju doživotna robija.
Ja bih pre rekao da je nacin da se stane na put kradji da se izgradi zdrav sistem, drustvo i da se ostvari ekonomska stabilnost, tako da ljudi mogu da zarade za zivot. To ce spreciti tip kradja o kojima prica dragvorl, a ''standardnih'' kradja ce uvek biti ali u manjem procentu. Polako s dozivotnom robijom.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

TDI napisao:gobline,

Posto je to neizvodljivo (a ja bi najvise voleo da za kradju postoje drakonske kazne), jedino sto mozes urediti kao pojedinac jeste podizanje svoje licne bezbednosti i bezbednosti svoje porodice na najvisi nivo koji si u mogucnosti.
Obezbenjivanje svoje licne imovine na sto bolji nacin (elektronski, nadzorno, mehanicki, fizicki...), saradnja sa osiguravajucim kucama (postalo je sasvim normalno i pozeljno da apsolutno sve sto posedujes ima svoju polisu osiguranja), drzanje vrednosti iskljucivo u bankarskim sefovima a nikako u stanovima i kucama, biti legalno naoruzan...
A uz sve to, covek mora da pazi na svoje postupke, gde se krece, koga pusta u svoje okruzenje, koliko je dostupan (svoju nedostupnost podici na najvisi nivo u svakom smislu)...

To su stvari koje svaki pojedinac u srazmeri sa mogucnostima i potrebama jednostavno mora da usvoji ako je svestan gde i u kakvom okruzenju zivi.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Mogao bi da se složim. Krajnje precizno i jasno si objasnio.
Slika
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Na žalost, ja to ne bih mogao da nazovem životom.

Nikako ne bih mogao da živim u konstantnom grču, neprestano se osvrćući preko ramena :zbunjen:

Razuzmem ja poentu, ali imao sam priliku da vidim uživo takav način života i ovde i preko: nije zdravo uopšte.

Na žalost, stanje će se teško promeniti kod nas u skorije vreme, i da bi se objasnilo zašto je to tako, bilo bi potrebno spojiti minimum pet-šest tema samo sa ovog foruma.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

branja napisao:@dragvorl: Ja zivim na selu i mogu ti reci da mi je super. Bar kod nas nema provala. Bilo je sitnih ali se znalo ko su, pa je odmah radila prdekana. Mislim da je to manje po Vojvodini, vise po centralnoj i juznoj Srbiji. Tamo gde su ljudi stariji i kuce malo udaljenije.

Poslato sa Lumia 925
Nije isto selo na 20-30 km od NS ili BG i selo u nekom malo zabacenijem kraju od centara, tu su nekretnine osetno jeftinije, ne i bez razloga. Cim vidis puno napustenih i kuca na prodaju nesto ne valja.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

superboss napisao:Na žalost, ja to ne bih mogao da nazovem životom.

Nikako ne bih mogao da živim u konstantnom grču, neprestano se osvrćući preko ramena :zbunjen:

Razuzmem ja poentu, ali imao sam priliku da vidim uživo takav način života i ovde i preko: nije zdravo uopšte.

Na žalost, stanje će se teško promeniti kod nas u skorije vreme, i da bi se objasnilo zašto je to tako, bilo bi potrebno spojiti minimum pet-šest tema samo sa ovog foruma.
Najiskrenije, od kada sam usvoji taj stav i problemu pristupio na gore navedeni nacin, hvala bogu nisam imao nikakvih problema (da ih ne dozivam, ne daj boze). Vec sam pisao da sam imao dosta neprijatnosti sa lopovima ali mislim da sam im svojim potezima dosta suzio prostor delovanja sto se mene tice.
Sada se postavlja pitanje da li im se uopste isplati da ulaze u toliki rizik a to i jeste poenta. Moze lopov sve da ukrade i svugde da udje, ali se postavlja pitanje da li mu se isplati toliki rizik a verujte mi da itekako dobro znaju da li se nesto isplati.
Pa tako. Ako mi krenu na auto, morace da onesposobe 3 el kapije i alarm sa dojavom od garaze, video nadzor, pa tek onda dolaze do auta koji pored fabrickog alarma ima i dodatni alarm sa 4-5 blokada, dodatnu el blokadu, GPS pracenje i dojavu, GSM pracenje i dojavu, klin/iglu i jos poneku zackoljucu... a uz sve to, auto ima ful kasko na punu vrednost i nikada u njemu ne ostavljam nista. Koji je lopov lud da se upusta u toliki posao ako isti takav auto ima odmah iza coska? U tome i jeste poenta zastite.
Gajba isto. Mora da provali blindirana vrata ankerisana u beton sa vise brava i dodatnih mehanickih zastita, ili da ide preko krova i terase pa provaljuje celicnu resetku na prozorima i balkonskim vratima sa bravama koje se nalaze samo sa unutrasnje strane, pa ga onda isto ceka alarmni sistem sa nadzorom i dojavom na vise mesta, pa video nadzor, pa dodatni sistem nezavisnog napajanja celog sistema bezbednosti... pa onda covek koji je zaduzen da obilazi ili cak boravi u gajbi dok porodica nije tamo, a u gajbi je uvek spremno vatreno oruzije koje bih upotrebio na keca svestan svih posledica... pa na sve to u stanu nema apsolutno nista sto je vredno i interesantno za lopova posto se sve vrednosti drze iskljucivo u bankarskom sefu. A stan sa svim stvarma je svakako osiguran.
I da li se lopovu "isplati" toliki rizik? Da se razumemo, profi lopov ce provaliti i pored svih tih sistema predostroznosti, ali sta dobija? Mnogo muke zbog jednog televizora? :mrgreen: A osiguranje imovine je tu ako se neko bas neupucen uskurci da krene na nesto od imovine pa uspe samo da napravi stetu, cisto da vlasnik ne mora ni oko stete da se nervira.

Eto to je moj sistem za koji smatram da treba da preduzme svaki odgovoran covek u ovom okruzenju. Naravno, ne mora ici toliko "daleko" vec u srazmeri sa potrebom i mogucnostima, a moze ici i jos mnooogooo dalje i bezbednije.

Nema tu nikakvog grca, mnogo je veci grc kada ti vec nekoliko puta lopovi upadaju u kucu i firmu, ukradu par auta.... veruj mi da je mnogo veci grc da nastavis da im ostavljas imovinu na izvolte.
Ovako jedino sto moras da uradis jeste da odvojis malo vremena da bi orgnizova i sastavio kvalitetnu zastitu svega sto imas, i naravno da izdvojis odredjenu svotu novca za takvu stvar. Veruj mi da je ljudima uglavnom najveci problem da odvoje lovu, a ja to ne mogu da shvatim. Ne postoji lova koja moze da mi plati sadasnje "spokojstvo" sa te strane. Apsolutno se osecam zasticeno cak i pored toga sto sam svestan da i dalje neko nesto moze da uradi ali sam svestan da moze biti iskljucivo surovi i dobro opremljeni profesionalac a takav ce sigurno unapred znati da li unutra ima plena ili nema, a i svaka steta koja se napravi je 100% osigurana, a ne daj boze da se dogodi nesto u mom prisustvu apsolutno ne bi prezao da pucam na najmanju pretnju. Tako da sam sada mirniji nego ikada i svima preporucujem da urade isti sistem.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Jesi li ti brate svestan da je ovo Srbija i da 95% ljudi sebi ne moze da priušti 10 puta manje, nego što ti ima u svakom smislu, pa i u zaštiti imovine?

Sve što ti pričaš je na mestu, ali iz tvog ugla i perspektive. Da sam ti, ako ni u čemu drugom, u smislu zaštite imovine bi se ponašao, ako ne isto, onda bar veoma slično kao ti. Tako obezbedjen objekat niko nije lud da pljačka. Nije lud da pljačka ni mnogo manje, ali dovoljno obezbedjen. A i to košta đavo i po, pa ni to 95% ljudi sebi ne može da priušti.

Lopovi ne pljačkaju tebe i tebi slične. Znaju sa kim i čim imaju posla, ako me razumeš. Ima sličnih kola i drugih stvari interesantnih, a mnogo manje zaštićenih. Samim tim i lakšim za krađu.
Slika
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Lopovi iz kuca kradu samo pare i nakit, proslo je vreme kad su se krali televizori i slicno tako da je sasvim dovoljan alarm. A paranoja je ozbiljna dijagnoza, ne nastupa tek tako i nije za zezanje.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Mojoj strini odneli radijatore iz vikendice, a znam i još par ljudi koji su slično prošli, tako da se ne bih složio sa tim
Odgovori