Nema tu univerzalnog pravila. Sve zavisi od mnooogooo faktora. U kakvoj si porodici odrastao, kako si vaspitavan, u kakvom si drustvenom okruzenju provodio vreme, na koji nacin si se odvojio od roditelja, na kakvu si osobu naisao, koliko ste razliciti, na kakve kompromise si spreman, koliko prihvatas savremene metode a koliko si tradicionalista........
Poenta je da svako gradi svoju porodicu sa svojim partnerom onako kako misle da je ispravno. A univerzalna pravila jednostavno ne postoje.
Kako ja mogu da radim kucne poslove kada nikada u zivotu nisam video svoga oca da je uzeo usisivac, peglu, krpu, bilo sta u kuhinji, rasirio ves... i kada su me i otac i majka vaspitavali da to ne trebam da radim nikada, pa cak i da je to sramota.
Onda sam se odvojio od njih i opet igrom slucaja nista od navedenog nikada nisam radio.
Kada sam se ozenio, naisao sam na zenu koja potice iz vrlo slicne porodice po tom pitanju, zena kojoj je sve to sasvim normalno i podrazumljivo, zena kojoj ne bi ni volela da me vidi sa usisivacem u ruci ili u obavljanju bilo kakvih kucnih poslova...
I naravno da u takvom ambijentu, kada odrastes u takvoj porodici, kada te tako vaspitaju, kada imas takvo i drustveno okruzenje sa slicnim normama, kada naletis na partnera koji ima slicne stavove... da takve stvari postaju sasvim normalne i podrazumljivo se prihvataju.
Nema govora o nikakvom prisiljavanju, strogim pravilima koje neko mora da ispunjava... jednostavno to je takva organizacija porodicnog zivota i to je to.
I svojoj deci cu se truditi da dajem isti primer. Imam i musko i zensko dete, razlike nema, imace usadjene iste kodekse.
I iskreno ne bi voleo da sutra zateknem svog sina sa keceljom ili peglom u ruci, isto kao sto ne bi voleo da dobijem zeta koji bi pored moje cerke radio kucne poslove...
A ne mogu ni da zamislim reakciju moga oca kada bi me zatekao npr. kako usisavam ili sirim ves ili perem sudje... to bi za njega bilo duboko razocarenje.
Ali to sam ja, moja porodica, nasa organizacija... sto nikako ne znaci da je to najbolje ili najpravilnije. Jednostavno ima nas raznih...