Oznake modela, VIN broj - kako prepoznati tačan model?

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Re: VW Golf VII

Post od kvcali »

Ima na identifikacionoj plocici, bilo bi malo glupo da na gepeku spolja ispisu
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Nisam mislio na plocicu vec na gepek.. A za plocicu ne znam, nisam zavirivao.. Verovatno pise..
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

ne znam, bilo bi ciganija da spolja postoji
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ja ne znam oko cega ste se vi uopste onda zbunili?
Ima oznake,kao sto i Astra ima oznake,kao sto i C klasa ima oznake,kao sto i A4 ima oznake,kao sto i Porsche ima oznake,kao sto svaki drugi automobil ima oznake.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Uroš S. napisao: Naravno da postoje oznake, kao npr. Oktavije po generacijama: A4, A5, A6 koja se očekuje
Ja mislim da su A4, A5 generalne platforme vagena, nemaju veze sa oznakama skode. :zbunjen:
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Pa ista je platforma korišćena za Golf i Octaviu. ;)
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Xepoj87 napisao:Ja ne znam oko cega ste se vi uopste onda zbunili?
+1
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Re: Oznake modela - kako prepoznati tačan model?

Post od codemaker »

Aj' se zbunjujemo dalje:
1. mene zanima koji broj se gleda da se na primer na mom A6 vidi godište modela. Jel to negde na šasiji ili na motoru. Večeras pričam sa komšijom, kupiš na primer kod nekih Šapčana A6, prodaju ti auto koji je 2004 a oni ga deklarišu kao 2007, jer su navodno od 2004 do 2007 maltene identični modeli A6 2.0 TDI. Nešto sprčkaju u brojevima. Samo ne znam gde se to gleda, da ne mogu da prevare?
Sad me neka frka uhvatila, za dva-tri dana stiže mi A6 iz nemačke, rođak bio, pogledao,izabrao, potvrdio, ja pristao, auto kreće ovamo. 2008.g 2.0.TDI. Da znam da pogledam pre nego što platim.

2. Šta je to VIN broj?

3. Šta da redom proveravam i kako? (sitni tragovi oštećenja, šta sve radi ili ne radi, ono odokativno što se može) Nemam nameru da idem kod mehaničara jer je rođak u nemačkoj već to navodno obavio. Kao nije farban ni udaran, fabričko stanje maltene. Ja bih ipak onako šac metodom da se malo zabavim gledajući.
Teško je to sve pregledati kad imaju milion modela. Recimo jedan ima potporu za lumbalni deo ali nema senzore za kišu, opet drugi ima te senzore ali nema komande na volanu... Opet drugi ima katapult suovazača da možeš da šineš taštu u svemir kad ti dojadi a neki opet nema to ali ima lopatu za ubijanje pomenute rođake.
Neki imaju mrežice u gepeku, drugi ne... Jbt, pa šta im treba tolika zajebancija sa opremom.
Ja nešto računam, ako ne ispadne motor prilkom prve testne vožnje i ako uspem da promenim svih 6 brzina, da je ok za dalju upotrebu.
Nisam stigao ni slike da vidim kako valja, nek to doteraju, vidim da li ima sve točkove i volan i ajmo dalje. Nema šanse da te ne zajebu bar za nešto a ja nemam vremena da se zezam. Uostalom, ako nešto baš ne valja, uzmem pištolj i saspem pola metaka u gume a ostatak u onog što mi prodao i završen posao.
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Preuzeto sa motori.hr

VIN je kratica za „Vehicle Identification Number“, a označava broj kojim proizvođači označavaju šasiju, tj. okvir motornog vozila, kao glavnog podatka koji pravno i činjenično razlikuje pojedino vozilo kao predmet. Unutar tog VIN-broja nalazi se cijeli niz podataka o vozilu na kojem se nalaze, a onome tko ih zna očitati govore puno o samom vozilu, od podataka o tome u kojoj tvornici, zemlji i u koje vrijeme je vozilo proizvedeno, preko podataka o specifičnostima samog vozila koje mu je dao proizvođač, do običnog serijskog broja koji smješta vozilo u određeni niz istovrsnih ili sličnih jedinki…

Slika
Primjer identifikacijske kartice Toyote

Sam VIN-broj se sastoji od 17 znakova, koji mogu biti brojevi ili slova. Odredbe koje ga takvim određuju definirane su ISO standardom broj 3779, koji je donijet na svjetskoj razini u veljači 1977. godine. Šest godina kasnije, točnije 1983.-e godine, napravljena je prva velika revizija koja je uredila zadnje detalje, i u tom obliku taj standard vrijedi i danas. ISO VIN standard je oblikovan da identificira okvire cestovnih vozila svih vrsta, znači – automobila, kamiona, autobusa, motocikala…

Standard ISO 3779 dozvolio je manje odstupanje i prilagodbu po pitanju godine u kojoj je vozilo proizvedeno, i to u dijelu VIN-broja koji se odnosi na specifikacije proizvođača. Od proizvođača koji koristi kod za oznaku godine proizvodnje, ISO standard zahtijeva da ta oznaka bude na desetom mjestu u VIN-broju. Isto se odnosi i na korištenje koda same tvornice. Kada proizvođač koristi kod za označavanje tvornice ili samog pogona gdje je vozilo prizvedeno, ISO-standard tada nalaže smještanje oznake na jedanaesto mjesto VIN-broja. U VIN-broju se smiju koristiti samo VELIKA slova od A do Z, te brojevi od nule do devet. Ne smiju se koristiti slova I, O i Q iz vrlo očitih razloga zamjene sa brojevima, tako da je O uvijek i samo nula, a I je uvijek i samo broj jedan. Englesko slovo „kju“ – Q – je sa tim „repićem“ vrlo nečitljivo, pogotovo na mjestima gdje se VIN-broj obično nalazi, a to zna biti i vrlo slabo dostupno mjesto, čitanje kojega želimo što prije dovršiti, i to bez ikakvih nedoumica. Unutar samog VIN-broja NISU dozvoljeni razmaci ili prazni prostori.

Slika
Primjer VIN-dekodiranja jednog BMW automobila

Europska Unija je donijela direktive koje obvezuju da VIN-broj moraju imati sva cestovna vozila proizvedena u državama članicama EU. Direktiva je usklađena sa ISO-standardom, uz iznimku da kod godine proizvodnje (na desetom mjestu u VIN-broju) i kod tvornice ili pogona proizvodnje (na jedanaestom mjestu u VIN-broju) NISU obavezan podatak. Te dvije oznake su ostavljene na izbor proizvođaču, koji te dvije oznake – deseto i jedanaesto mjesto VIN-broja – može koristiti za detaljnije označavanje specifikacija samog vozila, mada može iste koristiti kao i svi ostali – za godinu proizvodnje i kod tvornice. Ta direktiva EU se odnosi na sva vozila na 4 kotača, koja mogu postići brzinu veću od 25 km/h, te na sve vrste prikolica.

Vehicle Identification Number – VIN-broj - sastoji se od tri glavna dijela:

WMI - World Manufacturer Identifier (Svjetski identifikator proizvođača motornih vozila) čine oznake na prvom, drugom i trećem mjestu u strukturi VIN-broja. Ukoliko neki proizvođač proizvodi manje od 500 vozila u godini dana, tada na treće mjesto dolazi brojka „9“. Cijeli WMI je detaljno opisan u standardu ISO 3780.

VDS - Vehicle Description Section (dio koji opisuje samo vozilo) se sastoji od 6 znakova, raspoređenih na pozicije od četvrtog do devetog mjesta u VIN-broju, i sastoji se od opisa specifičnosti samog vozila zadanih od strane proizvođača.

VIS - Vehicle Identifier Section (dio koji identificira samo vozilo u nizu istih ili sličnih na proizvodnoj liniji) se sastoji od zadnjih osam znakova u VIN-broju, a isti nam govore o godini proizvodnje, tvornici ili pogonu gdje je vozilo proizvedeno, te serijskom broju vozila.

Zadnje četiri oznake trebale bi biti brojčane, a ostale dvije prije se, za potrebe velikih serija, mogu određivati i kao slova. Na desetom mjestu se nalazi, kako sam već rekao, kod godine proizvodnje, koji može biti i u obliku broja i u obliku slova.

Slika
Još jedno dekodiranje broja na primjeru BMW-a

Znači, preostaje samo da utvrdimo gradivo:

Na prvom, drugom i trećem mjestu u VIN-broju su oznake nazvane „World, Manufacturer, Identifier“, a označavaju zemlju, proizvođača i njegovu kodnu oznaku.
Na mjestima četiri, pet, šest, sedam i osam se VDS oznake, koje formira samostalno svaki proizvođač da bi interno opisao svojstva vozila.
Na mjestu devet, zadnjem u VDS sekciji, nalazi se kontrolni broj proizvođača.
Na desetom mjestu se nalazi kod godine proizvodnje.
Na jedanaestom mjestu se nalazi kod tvornice ili pogona gdje je vozilo proizvedeno.
Znakovi od dvanaestog do sedamnaestog mjesta predstavljaju VIS sekciju, i određuju redno mjesto vozila u određenoj seriji istih ili sličnih vozila.
Sada, kada smo vidjeli osnovne postavke, da vidimo i kako je to podijeljeno u praksi:

Prva oznaka – kod zemlje (Country code)
SAD (1 or 4), Kanada (2), Meksiko (3), Japan (J), Koreja (K), Engleska (S), Njemačka (W), Italija (Z)

Druga oznaka – proizvođač (Manufacturer)
Audi (A), BMW (B), Buick (4), Cadillac (6), Chevrolet (1), Chrysler (C), Dodge (B), Ford (F), GM Canada (7), General Motors (G), Honda (H), Jaguar (A), Lincoln (L), Mercedes Benz (D), Mercury (M), Nissan (N), Oldsmobile (3), Pontiac (2 or 5), Plymouth (P), Saturn (8 ), Toyota (T), Volvo (V), Suzuki (S), Kawasaki (K).

Treća oznaka – vrsta vozila (Identifier)
Motocikli (1 ili A) Kawasaki i Suzuki se toga ponekad i ne pridržavaju

Četvrta oznaka – kategorija vozila (Vehicle category)
Može se razlikovati po proizvođačima, a ovdje je dio prikaza kako to radi npr. japanski Suzuki:
Scooteri (C), Business modeli ili commuteri (B), jednocilindarski sport/street modeli (N), višecilindarski sport/street modeli (G), obiteljski modeli (F), off road (S), V-Type motor, street, V2/V4/V6/8,... (V), redni četverocilindraši (H)…

Peta oznaka – zapremina pogonskog agregata (Engine Displacement)
Ovdje dani podaci dani su kao primjer za Suzukijev proizvodni program, no svaki proizvođač ima svoje sisteme:
A = 49 ccm ili manje
B = 50 - 69 ccm
C = 70 - 79 ccm
D = 80 - 89 ccm
E = 90 - 99 ccm
F = 100 – 124 ccm
G = 125 – 149 ccm
H = 150 – 199 ccm
J = 200 – 249 ccm
K = 250 – 399 ccm
M = 400 – 499 ccm
N = 500 – 599 ccm
P = 600 – 699 ccm
R = 700 – 749 ccm
S = 750 – 849 ccm
T = 850 – 999 ccm
U = 1000 – 1099 ccm
V = 1100 – 1199 ccm
W = 1200 – 1299 ccm
Y = 1400 – 1499 ccm
Z = 1500 ccm i više

Šesta oznaka – vrsta pogonskog agregata (Engine Type)
I ovdje dani primjeri su iz baze Suzukija i služe kao primjer za određivanje
1 = 2-taktni jednocilindraski
2 = 2-taktni dvocilindarski
3 = 2-taktni tro- ili više cilindarski
4 = 4-taktni jednocilindarski
5 = 4-taktni dvocilindarski… itd itd…

Sedma oznaka
Prva generacija određenog modela dobiva oznaku 1, druga generacija 2 itd… od desete generacije koriste se slova A, B… može se raditi o okviru, pogonskom agregatu… Uglavnom, tako radi Suzuki, ali i mnogi drugi, a prikaz bi zahtijevao cijelu knjižicu, a ne samo članak…

Osma oznaka
Baš kao i sedma oznaka: prva generacija određenog modela dobiva oznaku 1, druga generacija 2 itd… od desete generacije koriste se slova A, B… može se raditi o okviru, pogonskom agregatu… Uglavnom, tako radi Suzuki, ali i mnogi drugi, a prikaz bi zahtijevao cijelu knjižicu, a ne samo članak…

Deveta oznaka – kontrolni broj (Check digit)
Deveta oznaka u VIN-broju služi za provjeru svih prethodnih brojeva unutar jedne VIN-oznake.

----------------------------

Još informacija o VIN-u:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vin_number
http://www.amss-cmv.co.rs/pdf/identifikacijavozila.pdf

------------------------------

Za AUDI možeš preko raznih dekodera da saznaš više o konkretnom primerku.
Primer: http://www.vin-decoder.net/sample_audi_vin_decoder

Sajtovi za dekodiranje VIN broja
AUDI: http://www.s2central.net/vindecoder.html
AUDI/VW: http://www.motoverse.com/tools/vin/audi.asp
RAZNO: http://www.vin-decoder.net/ , http://www.analogx.com/contents/vinview.htm
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

kvcali napisao:Ma to MK1..2... to mi tako krstimo, ako je to reseno u fabrici, na primer evo kako to opel resava

Slika
Mk ili mark je poteklo iz engleskog jezika( bukvalno iz UK) i u prevodu znaci model/oznaka

Golf Mk 1.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:

Post od codemaker »

Hvala Trojanac
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

OPEL

Opel modeli mogu biti identifikovani preko:
- VIN (Vehicle identification number) kod/broja, odnosno broja šasije
- Proizvodnog broja (Production number / Order number)
- Broja motora
- Broja radio/cd-a

1) Lokacija VIN koda za sva Opelova vozila, osim za terence, kombi vozila, Sintre, Spidstera i Agile:
Slika
Slika

Kod Frontere:
Slika
Kod Agile:
Slika
Kod Spidstera:
Slika

VIN kod utisnut je po ravoj liniji, sa jednakim razmakom između karaktera,pri čemu je visina svakog karaktera 8mm!
Izgled VIN kod kod pojedinih modela:
- Meriva:
Slika
- Astra do 2004god:
Slika
- Astra od 2004god:
Slika
- Tigra (specifičan VIN):
Slika
- Vectra:
Slika
- Vectra C:
Slika
- Zafira:
Slika
- Agila:
Slika
- Signum, pored VIN koda ima utisnut i cod farbe,boje vozila:
Slika

-- 08 Avg 2009 21:29 --

2) Dešifrovanje VIN koda za modele proizvedene do 1997god, uključujući i 1997god:
Slika

1- označava proizvođača vozila

W0L = Opel as World Manufacturer
SKA = putnička vozila proizvedena u Vauxhall-u (Cavalier, Charlton..)
SKF = komercijalna vozila proizvedena u Vauxhall-u (Bedford Blitz..)
VSX = GM España (za Opel modele do 96god)

2- označava filter/katalizator

3- Opelov kod modela koji označava oblik i opremu vozila:
Slika
Slika
Slika
Slika

4- označava godinu proizvodnje
Slika

5-označava Opelovu fabriku u kojoj je vozilo sklapano
Slika

6- označava serijski broj(dodeljuje se sekvencijalno)

-- 08 Avg 2009 21:40 --

Dešifrovanje VIN koda za vozila posle 1998god:
Slika

1- kao i kod starijih modela
2- kao i kod starijih modela
3- tip vozila
Slika

4- kodovi modela
Slika
Slika
Slika

5- kao i kod starijih modela
6- kao i kod starijih modela
7- serijski broj

-- 08 Avg 2009 21:59 --

Prikaz, pregled i lokacija fabričkih tablica Opel vozila:

Većina modela fabričke tablice ima na mestu prikazanom na slici:
Slika

- Opel Meriva:
Slika
- Opel Astra, Vectra, Zafira, Vivaro, od 1998god pa nadalje:
Slika

Izgled za većinu vozila do 1998god:
Slika
Izgled fabričkih tablica:
- Opel Asta G:
Slika
- Opel Astra H:
Slika
- Opel Omega:
Slika
- Opel Vectra C:
Slika
Tablica Opel Vectre C je 2003god dobila i "zaštitu":
Slika
- Opel Tigra ( crna metalna pločica, svaki karakter se može osetiti pod prstima, i prikopčana je nitnama za školjku)
Slika

-- 08 Avg 2009 22:19 --

ARDEMA tablica je korišćena na starijim modelima i imala je ulogu kontrole pojedinačnog vozila u toku procesa proizvodnje.Lokacija ARDEMA tablice:
Slika
Savremeniji logistički sistemi su omogućili lakšu kontrolu svakog vozila u procesu proizvodnje i dalje distribucije, pa je kod novijih modela upotreba ove tablice izostala, ali je lokacija na kojoj je ona motirana i dalje prisutna:
Slika

Izgled ARDEMA tablica:
- Opel Omega (fabrika u Rüsselsheim-u):
Slika
- Opel Vectra (fabrika u Rüsselsheim-u):
Slika
- Opel Zafira (fabrika u Bochum-u):
Slika
- Opel Tigra (fabrika u Zaragoz-i):
Slika

-- 08 Avg 2009 22:38 --

Lokacija broja motora:
- 1.0 12V X10XE
Slika
- 1.6 16V Z16XE
Slika
- 1.8 16V Z18XEL
Slika
- 2.0 Y20DTH
Slika
- 2.2 16 V ( Z22XE/C22SEL)
Slika
- 2.2 TD
Slika
- 2.5 TD (X25DT)
Slika
- 2.6 24V V6(Y26SE)
Slika
- 3.0 V6 (X30XE o. X30SE)
Slika

-- 08 Avg 2009 22:51 --

Dešifrovanje broja motora:
-Benzinski motori:
Slika

1- maksimalna vrednost izduvnih gasova(Euro normativi)
2- zapremina motora
3- fabrika/pogon u kome je motor proizveden

- 01 Rüsselsheim
- 02 Bochum
- 08 Ellesmehe Port
- 11/14/17 Kaiserslautern
- 19 Aspern
- 20 Szentgotthard
- 25 Holden
- 31 Brazil

4- serijski broj motora

Benzinski motori novije generacije imaju naplepnice bele boje na bloku motora:(primeri)
- Opel Omega:
Slika
- Opel Tigra:
Slika
- Opel Vectra:
Slika

-- 08 Avg 2009 22:56 --

Opelova putnička vozila od 1989 godine imaju i ugradjivane radio/cd uređaje koji poseduju svoje sopstvene brojeve.Primer dešifrovanja:
Slika

Eto drugari, gotovo!Izvinjavam se na kilometarskom postu, al nadam se da će vam pomoći da upoznate svoje ljubimce do detalja i sadašnje i buduće! ;)
preuzeto sa OTS-a

a ovde ima sve automatizovano :mrgreen:

A ima i sve ovo automatizovano: http://www.scorpion-team.ru/vin.htm
Slika

Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Ljudi, čovek je pitao za VIN na Audiju. Code vidi ovde, http://tinyurl.com/cl6uoyg možda ti pomogne, mada taj VIN code proizvođači baš i ne poštuju uvek. Uostalom trebalo bi i da možeš proveriti istoriju auta u nekom od ovlašćenih Audijevih servisa.
Širim haos!
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

Ne znam za audi, na opelu se postuje apsolutno i vin sasije i motora, i opelovci koristite ovo uputstvo tacno je skroz, ostali potrudite se, pogotovo ovo sa premijum markama :mrgreen:
Slika

Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:

Post od codemaker »

Nema veze, nije zgoreg imati informaciju i za druge automobile.
Ovo za audi, imam sada više sajtova.

Jedan drugar mi je jednom po osnovu tog broja našao i informacije o servisima i zadnjom poznatom kilometražom i godinu kod ovlašćenih servisa, pre nego što je došao u moje ruke. Gde se to može proveriti? Ima li neko tu mogućnost?

Trenutno mi je auto na putu Dizeldorf - Beograd... Za koji dan će biti ispred kuće, kad se srede sve formalnosti.
Odgovori