Pitao sam te sta znaci imati 4 saputnika ili 5 osoba, u smislu navoditi kao neko posebno opterecenje kada je auto i pravljen da vozi 5 odraslih osoba i pride jos 1000-1500kg dodatno opterecen.DS9 napisao:Vozač koji ima četiri saputnika - vozi auto u kome se nalazi pet osoba. Žao mi je ako nisam bio jasan, mada ovo i nije toliko bitno.ljubitelj napisao:Ja sam te pitao samo i jedino za motorna ulja 5w30 vs 5w40. LHM nema veze, kao ni hidraulicno, kao ni hipoidno i sijaset drugih vrsta ulja.DS9 napisao:U gornjim citatima ima više pitanja koja bi zahtevala podrobnija, odnosno detaljnija objašnjenja (npr. indeks viskoznosti nekog mineralnog ulja može biti vrlo visok a da to ne znači da je ono odgovarajuće za motor - primer je LHM ulje).
Usput, i po crnogorskim gudurama za vreme vrućina sa četvoro saputnika nešto mu nije smetalo.
Najprostije rečeno - ne pada mi na pamet da se vraćam na 40ice, jer se za taj auto odnosno motor, i način na koji se eksploatiše - sasvim adekvatno pokazalo konkretno ulje i pri temperaturama višim od 40 C.
A pitao sam za nesto konkretno, podatak ili tvoja pretpostavka zasto je jedno kvalitetnije od drugih a identicne APi odnosno ACEA norme.
Ovo sto si opisao su blagi uslovi eskploatacije, sta ti znaci cetvoro saputnika, pa auto je pravljen da prevozi 5 putnika, pa zatim i jos natovaren prtljaznik, teret na krovu, vuce prikolicu....
I vozi pod punim gasom stotinama kilometara.
I opet ne vidim nigde odakle znas, ili pretpostavljas, da se 5w30 pokazalo kao adekvatno. Pritisak ili temperaturu ulja merio tokom voznje na 40plus stepeni sa 4 osobe po Crnoj Gori iz cega bi nesto mogao da zakljucis o viskozitetu u tim uslovima?
Da bih objasnio svoj stav morao bih poprilično da pominjem eksperimentalne radove tribologa i da objašnjavam zašto ulje, tj većina ulja iz 5W-40 gradacije će se brže (nekako) degradirati nego većina ulja iz 5W-30 gradacije. Najprostije rečeno - dobijanje razvučenije (multigradne) gradacije zahteva drugačiju koncentraciju poboljšivača viskoznosti (tj. polimera) koji su podložniji degradaciji.
To sto su naveo bi pre spadalo u blago opterecen auto i motor koji je daleko od punog opterecenja. Nesto sasvim normalno sto ne trebai isticati.
Brzina degradacije nije pojam bas vezan za kvalitet podmazivanja ulja. To sto si naveo jeste tacno ali i nema nikakve veze sa time kakav je kvalitet ove ili one gradacije tj viskoznosti.
Nisu sva ulja iste gradacije istog kvaliteta niti imaju iste VI da bi se postavila takva generalna tvrdnja koju si postavio, i koju ti osporavam: ulje koje je 5w30 nije samo po sebi (automatski, uvek) bolje od istog tog ulja 5w40 samo i jedino zbog razlike 30 vs 40 viskoznosti na visokoj temperaturi.
i dalje stojim iza toga, da je takav stav da viskoznost odredjuje kvalitet nekog ulja u sustini duboko pogresan i ne odgovara praksi.
Ne zaboravi da pricamo o istim uljima po normi (API, CCMC, ACEA) u motoru za koj proizvodjac dozvoljava primenu obe gradacije.
Ostalo sto si naveo cu pogledati kasnije, kada imam vise vremena.