Vežbanje, dijete, teretana...
Re: Vežbanje, dijete, teretana...
Pa zavisi kakva kalorijska redukcija. Da mi mrsavio moras biti u istoj, a 200-300kcal ispod odrzavanja uz tegove i pravilan kardio nije nikakav ekstrem, tako garantovano gubis maximum sala i minimum misica ako su proteini na 1.5-2g, a ostalo (uh/masti) u skladu s kalorijskim suficitom.
Metabolizam se nece usporiti ako jedes 5 puta dnevno, a unosis malo kalorija, to je glupost, tako ce ti svaki endokrinolog reci da se hranis da bi izgubio kilazu.
Jedna od najzdravijih klasicnih ishrana, jeste dijabeticarska, a tu se ne unosi veliki broj kalorija koje telo ne trosi.
Nisi gladan ako unosis malo kalorija, opet glupost.
Gladan si ako retko i malo jedes.
Najcesci problem je sto vecina nastavi da jede sendvice i gluposti, a unosi 1500 kcal dnevno, pa ispadne da jedu 500g hrane dnevno, jer je kalorijski jaka hrana, pa se malo i jede.
Kada jedes na 3 sata, maltene nemas vremena da ogladnis.
Kalorije su energija i svakome je individualno koliko ih telo dnevno potrosi.
Ima mnogo tih teorija i svi bi da izmisle toplu vodu, da bi zaradili ili postali poznati, ali definitivno nisu svi u pravu.
Sent from my Sony
Jedna od najzdravijih klasicnih ishrana, jeste dijabeticarska, a tu se ne unosi veliki broj kalorija koje telo ne trosi.
Nisi gladan ako unosis malo kalorija, opet glupost.
Gladan si ako retko i malo jedes.
Najcesci problem je sto vecina nastavi da jede sendvice i gluposti, a unosi 1500 kcal dnevno, pa ispadne da jedu 500g hrane dnevno, jer je kalorijski jaka hrana, pa se malo i jede.
Kada jedes na 3 sata, maltene nemas vremena da ogladnis.
Kalorije su energija i svakome je individualno koliko ih telo dnevno potrosi.
Ima mnogo tih teorija i svi bi da izmisle toplu vodu, da bi zaradili ili postali poznati, ali definitivno nisu svi u pravu.
Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Ne valja to sa jelom na tri sata tj 5x na dan.
Kada jedes, telo tj pankreas luci insulin koji nakon toga ostaje aktivan oko 3 sata. Dok je insulin aktivan, neki drugi enzim koji sluzi za razgradnju masti (lipaza ili sta vec) je blokiran i telo ne sagoreva masnoce. Tek nakon 3-3.5 sata nakon jela telo se prebacuje na masne naslage da njih trosi. Ako u medjuvremnu pojedete makar kockicu cokolade pokarambasicete proces i opet vam krece 3+ casa.
Zato se i insistira da se ne jede tri sata pre sporta (ja sam mislio zbog stomaka), jer u suprotnom ne sagorevate masti tokom sporta.
Kada jedes, telo tj pankreas luci insulin koji nakon toga ostaje aktivan oko 3 sata. Dok je insulin aktivan, neki drugi enzim koji sluzi za razgradnju masti (lipaza ili sta vec) je blokiran i telo ne sagoreva masnoce. Tek nakon 3-3.5 sata nakon jela telo se prebacuje na masne naslage da njih trosi. Ako u medjuvremnu pojedete makar kockicu cokolade pokarambasicete proces i opet vam krece 3+ casa.
Zato se i insistira da se ne jede tri sata pre sporta (ja sam mislio zbog stomaka), jer u suprotnom ne sagorevate masti tokom sporta.
Insulin u telu uvek mora biti prisutan, inace dolazi do ketoze.
Ja recimo dajem jedan insulin koji traje 24h i posle svakog obroka dajem insulin koji deluje 2 sata. Imaju brzodelujuci koji deluju i 5 sati.
Kolicina izlucenog insulina je jednaka unosu kalorija, jer to odredjuje koliko ce secera zavrsiti u krvi i koliko ce se insulina izluciti da bi se taj secer regulisao.
Zato se izbegava visokokalorijska hrana i hrana sa visokim glikemijskim indeksom.
Varenje ubrzava metabolizam i podstice mrsavljenje.
Ne postoji vezba za normalnog coveka u kojoj ce on dnevno istrositi kalorija kao prost rad tela.
Jelo tri sata pre.treninga se preporucuje da bi zeludac prestao da bude i overdrive modu.
Naravno, kao i za sve, pojave se uvek ljudi koji izmisljaju krive drine, pa izvrte informacije, samo da bi izmislili toplu vodu.
Sent from my Sony
Ja recimo dajem jedan insulin koji traje 24h i posle svakog obroka dajem insulin koji deluje 2 sata. Imaju brzodelujuci koji deluju i 5 sati.
Kolicina izlucenog insulina je jednaka unosu kalorija, jer to odredjuje koliko ce secera zavrsiti u krvi i koliko ce se insulina izluciti da bi se taj secer regulisao.
Zato se izbegava visokokalorijska hrana i hrana sa visokim glikemijskim indeksom.
Varenje ubrzava metabolizam i podstice mrsavljenje.
Ne postoji vezba za normalnog coveka u kojoj ce on dnevno istrositi kalorija kao prost rad tela.
Jelo tri sata pre.treninga se preporucuje da bi zeludac prestao da bude i overdrive modu.
Naravno, kao i za sve, pojave se uvek ljudi koji izmisljaju krive drine, pa izvrte informacije, samo da bi izmislili toplu vodu.
Sent from my Sony
Nije problem u mesu, meso nikako nije na "crnoj listi" zdrave pa i dijetalne ishrane.milosg napisao:http://www.amazon.com/Eat-Meat-And-Stop ... 0993745547
Problem je samo sto odabrati pravo meso i pripremiti ga na pravi nacin.
Pa tako treba izbegavati svinjetinu, pa nije isto kada jedes piletinu ako jedes pile spremljeno u ulju i pojedes masni batak sa kozurom ili pojedes grilovano belo meso bes ulja, kao sto nije isto kada jedes tovljenog masnog sarana ili soma na talandari gde pliva u ulju ili pojedes divljeg brancina na grilu, pa nije isto ako jedes junece snicle sa kojih nisu odstranjene masnoce a pripremljene su pohovanjem ili kada te iste snicle spremis od cistog mesa i bez pohovanja pa przene bez ulja.... Sve je to meso, cak cesto "isto" meso u obe varijante, ali se vrsta mesa i nacin pripreme razlikuju i tu dolazi do ogromnih razlika u sastavu koji unosis u telo.
Pa tako samo treba izbaciti svinjsko meso, sve tipove kozura (obicno piletina), kod piletine jesti uglavnom belo meso, kod ostalih mesa pre spremanja odstranjivati masnoce, u nacinu pripreme izbaciti pohovanje i przenje na ulju a koristiti pecenje bez ili sa minimum ulja, grilovanje, kuvanje..., kod ribe birati manje masne tipove riba i ako je moguce da nije tovljena, u ishrani koristiti vise tipova mesa (bifteci, riba, teletina, piletina - belo, curetina, konjsko ko preferira....)
Na taj nacin konzumacije, odabira i pripreme, jos ako se povede racuna o zacinima da se ne koristi vegeta i slicno smece, i ubace jos neke zdravije alternative... meso je skroz pozeljno u ishrani i kada je u pitanju cisto zdrava izhrana i kada je u pitanju dijetalna ishrana.
Kod pravilne dijetalne ishrane koja ukljucuje i meso ali i ostale "egzoticne" sastojke, ne dolazi do ovih efekata.milosg napisao: Lepo je pojašnjeno koliko kalorijska redukcija (što mnogi praktikuju) može da te unazadi ako želiš da smršaš. Ovako na brzinu iz sećanja:
- u startu ćeš izgubiti kg kad staneš na vagu, ali mahom mišićne mase
- u velikoj meri ćeš usporiti metabolizam, pa će biti potreban jako dug period pravilne ishrane i vežbanja da ga vratiš nazad (zbog toga ćeš se ponovo lako ugojiti)
- organizam će stvoriti jak osećaj gladi da bi te zaštitio i naterao da jedeš, što uveliko otežava takvu "dijetu" i mnogima postane neizdrživo
Ako je trening ukljucen a dijetalna ishrana pravilno odmerena tako da si uvek u blagom kaloriskom deficitu, misicu nisi ugrozeni vec ce uz gubljenje masti misici da se uvecavaju usled treninga.
Metabolisam se isto ne usporava ako jedes 5 puta dnevno probrane i ogranicene obroke, a generalno nisi gladan tokom dana, na taj nacin bi samo ubrzao metabilizam. Tako da nijedne dijeta koja ukljucuje gladovanje nije dobra.
A moguce je napraviti odlicne kaloriske redukcije i postici kaloriscki deficit i bez gladovanja.
Davno sam gledao neku emisiju, nije vezana za vezbanje, trening i ishranu, nego za coveka uopste.
Da skratim pricu: covek se daleko vise kroz svoju istoriju hranio jednom dnevno, kao ker, pa cak ni toliko. Tako da su ti ucenjaci koji su ucestvovali u emisiji rekli da je organizmu daleko bliza takva ishrana nego da jede nekoliko puta dnevno.
Bio je tu i primer, ali se ne secam sad tacnih proporcija, nesto kao onaj poznati primer za poznatu istoriju, tipa 12 meseci postoji covek, 11 meseci i 25 dana se hranio jednom dnevno ili redje, a ostatak je poceo da uvodi vise obroka dnevno, jer je tako bio u mogucnosti
Jos uvek se nisu prilagodili da tako "puno" jedu, pogotovo visokokalorijske hrane, koju je ranije u prirodi gotovo bilo nemoguce naci. Iz tog razloga nas organizam tako i funkcionise bas u prilog tome: koliko god ti puno jedes, on trazi jos. Mozak trazi jos i gomila, za nedaj boze, on je jos uvek u rezimu: ko zna kad cu sledeci put jesti, cepaj dok ima. Zato i ima dosta gojaznih ljudi. Jednostavno mozak tako funkcionise.
To je jedna od teorija. A u emisiji nisu ucestvovali neki "strucnjaci" iz teretane za starlete, nego pravi naucnici, oni bubuljicavi, sa masnim cvikama, debeli
Da skratim pricu: covek se daleko vise kroz svoju istoriju hranio jednom dnevno, kao ker, pa cak ni toliko. Tako da su ti ucenjaci koji su ucestvovali u emisiji rekli da je organizmu daleko bliza takva ishrana nego da jede nekoliko puta dnevno.
Bio je tu i primer, ali se ne secam sad tacnih proporcija, nesto kao onaj poznati primer za poznatu istoriju, tipa 12 meseci postoji covek, 11 meseci i 25 dana se hranio jednom dnevno ili redje, a ostatak je poceo da uvodi vise obroka dnevno, jer je tako bio u mogucnosti
Jos uvek se nisu prilagodili da tako "puno" jedu, pogotovo visokokalorijske hrane, koju je ranije u prirodi gotovo bilo nemoguce naci. Iz tog razloga nas organizam tako i funkcionise bas u prilog tome: koliko god ti puno jedes, on trazi jos. Mozak trazi jos i gomila, za nedaj boze, on je jos uvek u rezimu: ko zna kad cu sledeci put jesti, cepaj dok ima. Zato i ima dosta gojaznih ljudi. Jednostavno mozak tako funkcionise.
To je jedna od teorija. A u emisiji nisu ucestvovali neki "strucnjaci" iz teretane za starlete, nego pravi naucnici, oni bubuljicavi, sa masnim cvikama, debeli
Ne bi se slozio sa tobom da 5 obroka dnevno nije dobro. Upravo to je jedan od osnovinih pravila zdrave i pravilne ishrane, pa i dijetalne.Laki021 napisao:Ne valja to sa jelom na tri sata tj 5x na dan.
Vrlo je vazno da dan pocnes sa doruckom koji se ne preskace, da imas uredan raspored svih obroka (dorucak, uzina, rucak, uzina, vecera), da se i obrok poptu sake badema ili jedne vocke racuna kao obrok (obicno uzina) a da se samim tim izbaci iz glave navika "grickanja" gluposti za koje smatramo da nisu obroci vec navika..., da se par sati pre spavanja nista ne jede....
A sto se tice treninga, naravno da treba da prodje odredjeno vreme posle obroka da bi se islo na trening i sa time se slazem. E sada, da li je to bas 3h (sto mislim da je previse) ili je dovoljno i jedan ipo do dva sata, nisam siguran...
Ali isto tako ima istine i u tome sto si napisao da ce organizam teze prelaziti u "fet burn" fazu na treningu nakon obroka, nego ako se radi trening na "prazan" stomak.
Istina!Xepoj87 napisao: Ne postoji vezba za normalnog coveka u kojoj ce on dnevno istrositi kalorija kao prost rad tela.
Najbitnije od svega jeste da svoje telo dovedes u stanje da se "samostalno" trosi sto vise. To se i radi raznim sistemima ubrzavanja metabolizma ali i povecanjem misicne mase posto misici i u stanju mirovanje izvlace mnogo energije.
A telo coveka cak i u stanju mirovanja za jedan dan sagori daleko vise kalorija nego sto bi moglo da se izvuce iz bilo kakvog treninga, tako da je upravo taj trening ubrzavanja metabolizma i stvaranja uslova da se organizam samostalno sto vise trosi i najbitniji.
Ima tu jos i specificnih namernica sa "negativnim kalorijama" poput brokolija, koje imaju manje kalorija nego sto je organizmu potrebno da ih svari... koliko je sve to bas tacno nemam pojma ali da su takve namernice dijetalne to stoji i treba ih forsirati u ishrani.
Eto Nikaragva, pravi primer da svako pokusava da izmisli toplu vodu, kao recimo da sam ja gladan zato sto je stoun ejdz Xepoj bio gladan 
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Au brate koji pomor foka. Divlji brancin, hahaha, tu sam prestao da čitam.
P8 Lite TT
P8 Lite TT
Nebitan je brancin kao tip ribe, bitna je sustina da nije isto ako jedes ribu iz ribnjaka (tovljenu), tip ribe koji je generalno masniji (npr. saran), spremljenu pohovanjem i u ulju... ili ako jedes neki tip ribe koja nije toliko masna (npr. moze i pastrmka), koja nije izvadjena iz ribnjaka vec "divlja" (izvadjena iz prirodnog stanista), i koja se spremi na grilu.Uroš S. napisao: Divlji brancin, hahaha, tu sam prestao da čitam.
I u jednoj i u drugoj varijanti jedes ribu, ali sastav koji unosis u organizam nije ni priblizno isti. To je poenta.
Jel napisano nesto sa cime se u sustini ne slazes?
Da li si ti svestan kakav pomor ribe bi nastao kada bi svi hteli divlje?
Heroj nisi razumeo, nije to emisija kako se zdravo hraniti, toga su se samo dotakli.
Heroj nisi razumeo, nije to emisija kako se zdravo hraniti, toga su se samo dotakli.
Sve je napisano. Naravno da "divlja riba" nije preduslov da bi meso bilo prihvatljivo, samo je jos jedan pozitivni faktor ako vec postoji takva mogucnost. Cisto da se zna da nije isto jesti ribu iz ribnjaka i ribu koja je ulovljena u reci ili moru.goblin napisao: ... kod ribe birati manje masne tipove riba i ako je moguce da nije tovljena...
A bogami u nasem okruzenju cak i nije neki problem jesti "divlju" ribu.
tesla je celog života tvrdio da je dovoljno jesti samo dva puta dnevnonikaragva napisao:Davno sam gledao neku emisiju, nije vezana za vezbanje, trening i ishranu, nego za coveka uopste.
monasi u manastirima jedu takođe 2x, ujutro i uveče
međutim, ja jedem 4-5x i sa 106kg sam došao do 88
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
-Čarls Bukovski-
Gobline ovo sto si napisao je takav overkill i patnja za tip treninga koji ti radis i izgled koji zelis da postignes da ja nemam reci. Jos na kraju sve ponistis ACom. 
Objasni zasto?
Jel "overkill" biti na rezimu skidanja masnoce a konzumirati 5 obroka dnevno, redovno unositi meso, redovno unositi ribu, birati meso i ribu i nacin pripreme....? Ne razumem na cega mislis konkretno
Trenutno ne koristim AC i verovatno nece ni biti potrebe da ga vise koristim, ali jesam ga koristio i bio sam zadovoljan.
Dok mi je ishrana uvek bila sredjena po istom programu, treninge radim uvek po istom programu... i mogu da kazem da sam zadovoljan rezultatima u svakom smislu. Uspem da skinem visak masnoca u prihvatljivom periodu (oko 1kg nedeljno), ne gubim na misicnoj masi (redovno radim meranja idneksa i masnoca i procenta misicne mase - mada je i upitno koliko su merenja precizna), dodjem do zeljene kondicije... A mislim da se hranim skroz pravilno i zdravo.
Sta je tu overkill?
Naravno da program (ni treninga ni ishrane) nije bas po PS-u, toga sam svestan i vec napisao da sam program prilagodio sebi svesno krseci neka pravila.
Ali i sa takvim programom apsolutno se dolazi do cilja (ne samo ja, vec i par ljudi kojima sam davao preporuke).
A o ishrani o kojoj sam pisao u predhodnih par postova su jednostavno cinjenice koje je nerealno osporavati.
Jel "overkill" biti na rezimu skidanja masnoce a konzumirati 5 obroka dnevno, redovno unositi meso, redovno unositi ribu, birati meso i ribu i nacin pripreme....? Ne razumem na cega mislis konkretno
Trenutno ne koristim AC i verovatno nece ni biti potrebe da ga vise koristim, ali jesam ga koristio i bio sam zadovoljan.
Dok mi je ishrana uvek bila sredjena po istom programu, treninge radim uvek po istom programu... i mogu da kazem da sam zadovoljan rezultatima u svakom smislu. Uspem da skinem visak masnoca u prihvatljivom periodu (oko 1kg nedeljno), ne gubim na misicnoj masi (redovno radim meranja idneksa i masnoca i procenta misicne mase - mada je i upitno koliko su merenja precizna), dodjem do zeljene kondicije... A mislim da se hranim skroz pravilno i zdravo.
Sta je tu overkill?
Naravno da program (ni treninga ni ishrane) nije bas po PS-u, toga sam svestan i vec napisao da sam program prilagodio sebi svesno krseci neka pravila.
Ali i sa takvim programom apsolutno se dolazi do cilja (ne samo ja, vec i par ljudi kojima sam davao preporuke).
A o ishrani o kojoj sam pisao u predhodnih par postova su jednostavno cinjenice koje je nerealno osporavati.