superboss napisao:Posto sam planirao preseljenje, a koristim Orion ADSL vec dve godine

, s obzirom da sam obnovio ugovor skoro reko daj da prebacim uslugu.
Superboss, još se patiš sa Orionom? Ja sam pobegao od njih pre par meseci.
nuk napisao:
Ne može tako, ovaj Cisco modem koji daju ne može da radi sa eksternim ruterom, treba poseban modem koji su ranije davali na zahtev uz neki TP link ruter, više ne daju verovatno zbog UniFi-a
Da, na tim Cisco modemima/ruterima ne postoji bridge mode, tj. verovatno su ga namerno isključili. Ako spojiš sopstveni ruter, onda će i jedan i drugi raditi NAT, što je uglavnom nezadovoljavajuće rešenje.
Ipak, moguće je spoljnu adresu sopstvenog rutera staviti u DMZ na Cisco-u, čime će se dobiti ponašanje "skoro" kao bridge mode. Drugi ruter neće dobiti javnu adresu (kao što bi dobio da je Cisco u bridžu), već neku iz mreže koja spaja ova dva uređaja (SBB ju je fiksirao na 192.168.0.0/24). Ali NAT i prosleđivanje portova će moći da se podešavaju na ovom drugom uređaju, bez diranja Cisco-a.
Naravno, najviše bih najviše voleo da mi daju normalan modem, ili vrate Scientific Atlanta koji su mi pre par meseci samoinicijativno uzeli i stavili Cisco. Zvaničan razlog za zamenu je da su novi modemi DOCSIS 3.0, a stari su bili 2.0 i mogli su da "izguraju" samo 24 Mb/s.