Plata u DE za VSS, dakle fakultetsko obrazovanje, tesko idu ispod 2000EUR (netto), a za pomenute inzenjerske delatnosti to je obicno i pocetna plata. Naravno, za ljude sa strane i na pocetku karijere, to je sve ili moze biti drugacije.
Ovde se prica svela samo na cifre ili mesecne prihode/rashode, kako ljudi obicno sa strane ili iz Srbije i gledaju, ali zivot nije bas samo cifra na racunu, pa tako postoji mnogo razloga za i protiv zivota u ino... (to je malo veca diskusija od ove)
Meni je npr. ovo veoma bitna stvar za buduci izbor lokacije za zivot i traznje posla, po mom misljenju razlicito je funkcionisati i potpuno se integrisati u drustvu. Ziveo sam skoro godinu dana u studentskom domu gde je 99% populacije samo iz gornje Austriiji (jedan od najtezih akcenata, posle tirolskog mozda), funkcionisao sam ja, iako je jako tesko navici se na akcenat, provodio vreme sa njima, svi su korektni, pa cak i "isprave" govor kad pricaju sa tobom, ali nije to to jednostavno. Kao da pricaju Nemacki v2.1Floyd napisao: Tačno je da postoji CH dijalekt ali sasvim normalno funkcionišeš i ako pričaš Hochdeutsch... posebno na višim pozicijama..