Floyd napisao:Na temu šablona kako treba da izgleda pravi srpski 'domaćin' koji se 'muči' za decu, zaista ne bih više da diskutujem.
Iako ti ne bi diskutovao na ovu temu, kada si vec pomenuo ja bi prokomentarisao iz svog ugla.
Meni je normalno da roditelj pod uslovom da ima mogucnosti, razmislja da svojoj deci obezbedi neke osnovne uslove za zivot da bi se to dete sto manje mucilo u startu ili da bi sto lakse podnelo neke zivotne prepreke.
Naravno, opet ponavljam, ako roditelj ima mogucnosti, jel dzabe neko zeli svom detetu da ostavi stan ako radi za 200eur - nazalost.
Meni je otac mnogo pomogao u pocetku, od starta sam imao reseno stambeno pitanje, dobar auto, neki pasivan prihod novca, ulaznicu u posao...
Isto tako tezim da i svojoj deci dok zavrse studije obezbedim adekvatan krov nad glavom gde bi mogli da se skuce sa porodicom, auto, neki pasivni izvor prihoda od kojeg bi mogli normalno da zive...
E sada, jel to sto tezim da ih obezbedim sa te strane ("u zidovima" sto bi neko rekao) automatski mora da znaci da ce deca biti zapustena po drugim osnovama? Naravno da ne.
Oni ce biti usmeravani i na kvalitetno skolovanje, vrlo moguce studije u inostranstvu, jezike, sport, vaspitavani kako treba, vodice se racuna o drustvu i okruzenju, stvarati radne navike..... A to sto cu se ja potruditi da oni ne moraju da razmisljaju o tome kako ce se skuciti, da placaju lizing za prvi auto, da razmisljaju od cega ce da zive dok se ne zaposle ili ako budu imali pauzu izmedju dva posla.... pa to je samo jedan plus i olaksavajuca okolnost u sazrevanju.
I da, mislim da nije dobra teorija kada se razmislja u fazonu "Neka sam stvara, i ja sma sve sam stvarao" ili "Neka se pomuci malo, ne mora sve da dobije na tacni" ili "Omogucicu mu obrazovanje i stvoriti uslove da sam zaradjuje, a ne da mu poklanjam ono sto sam moze da stvori"....
Vise sam za varijantu da se obrazovanje i ostale aktivnosti nikako ne zapustaju, da se stvaraju radne navike, usadjuju prave vrednosti... ali opet da se ne prolazi kroz neke situacije ako bas i ne mora, i da je roditelj tu da detetu pomogne koliko god moze.