Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Floyd »

zex napisao:Floyd, da napravis anketu po Srbiji i pitas kolika je prosecna ing plata u Nemackoj, rekli bi ti 5000 evra u velikoj vecini slucajeva...Ono sto je raylika CH i DE. vi sami placate socijalno i zdravstveno a ovde to firma radi za zaposlene.Kad bi tvoja firma sve za tebe platila, razlika ne bi bila duplo kao sto jeste, ali i dalje ostaje ta prica sa skupocom u CH. Na jedan sakriven nacin ne dozvoljavaju svakom da kupi nekretninu kako bi se zastitili.
Ti od neto plate plaćaš samo zdravstveno i porez... sve ostalo plaća firma.

Nije da ne dozvoljavaju... baš naprotiv, dosta stranaca kupuje. To kakve stanove i kupuju, u kakvim zgradama i kvartovima je već neka druga priča.

Ja se trenutno vodim mišljenjem da je najbolje ovde zarađenu lovu investirati van CH... bar ako pričamo o nekretniama. Franak je veoma jak pa su nekretnine u evro zoni za švajcarce nikad povoljnije.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

To je svakako mudro. Koliko su u svici porezi i doprinosi na platu
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Floyd napisao: Oni koji su sposobni da zarade veliki novac su po prirodi budale koji investiraju tako što razmišjaju polnim organom a ne mozgom
jel se salis?
Slika
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Satira
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Vodvilj :D
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Zex, sta se strecas, koga boli uvo odakle ti pare i kako si ih zaradio, ne secam se da te je neko pitao, sam si poceo to da pricas, za kola, za Nemacku, za velicinu svoje plate, za bogatu okolinu u kojoj zivis... I to sve pre ove teme.
Evo, Floyd i Laki ovde aktivni gastrabajteri godinama, pa ne znamo kolike su im plate...niti je bitno, nikog normalnog to ne zanima.
Onog koga zanima, pitace za svoje zanimanje kolike su plate tamo.

Niti me zanima ko je tu zainteresovan za tvoju garderobu, sa kim si drugar, ko te merka i slicno...
Mos misliti, inzenjeri nisu zainteresovani za modu...sokiran sam.

Spomenuto je radi konkretnog primera, kazes da je Aca u pravu, da je bolje investirati dok rentiras stan, nego kupiti stan, pa se namece logicno pitanje, zasto ne uradis pametnu stvar.

A poenta mog pitanja, da si normalno odgovorio, bi bila da ce u praksi retko ko umesto kupovine, investirati u nesto ili skupiti proporcionalno isto para na gomili. U 95% slucajeva se samo vise trosi, fazon auto od 40, umesto 30k eura.

Dodatno sto to sto pricas nema veze sa zivotom, da se ne gleda ko koliko ima para, sta vozi, sta oblaci i slicno, vec si ti u takvom okruzenju, kao sto isto to imas i ovde.
Sigurno Armani, Dolce, Prada i ostali ne zive od Srbije.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ne bih ja Pradu stavljao u tu pricu :)
crni napisao:
Laki021 napisao:To si se nesto zabrojao, visokoobrazovan svet ne zanima da ostane u Danskoj jer su placeni zanemarivo manje od neobrazovanog (pogotovo posle poreza), te kompanije imaju ozbiljan problem da nadju visokokvalifikovane ljude....
A tek sto ljubitelji automobila beze odatle...
klasično gastrabajtersko mišljenje
ili samo nisi informisan, pa evo, vidi sam

Svaki drugi Danac iz jedne školske generacije ide na fakultet. Na toj bazi, popunjenoj stručnjacima došlim iz sveta, gradi se sadašnjost ali i budućnost Danske.

Tako je moguće, kao što smo vam već pisali u MONDU, da jedan Simens Wind Power, u gradiću Brande u Danskoj samo u jednoj fabrici okupi 600 inženjera da rade na razvoju projekata korišćenja vetra za dobijanje električne energije.

http://mondo.rs/a853109/Info/Svet/MONDO ... atasa.html
Ne znam samo da li nisam informisan od brata koji je ziveo tamo dve godine ili kolege koji je pre dva meseca poceo da radi kod mene firmi nakon sto je doktorirao u Danskoj i imao 5 ponuda za posao bez trazenja istog...
Price im se savrseno slazu, ne zanima ih da zive tamo u pljeskavici, fali im na sve strane visokoobrazovanog kadra a visoke pozicije drze stranci jer domace ne zanima da se bez razloga ebavaju sa tim, svako povecanje plate pojede snazno povecanje poreza. Pride moj brat ne zeli da zivi u zemlji gde Golf kosta 100 000e, uterali sebi svi voze krntije...
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

swemir napisao:To je svakako mudro. Koliko su u svici porezi i doprinosi na platu
Porez zavisi od mnogo parametra (broj članova domaćinstva, mesto stanovanja... gleda se i opština i kanton, hipoteka itd.) a doprinosi su oko 15%.

Zdravstveno zavisi od paketa i franšize koju uzmeš. Može da bude 200 kao što može i 500 mesečno.

branja napisao:
Floyd napisao: Oni koji su sposobni da zarade veliki novac su po prirodi budale koji investiraju tako što razmišjaju polnim organom a ne mozgom
jel se salis?
Šta tebi nije jasno?
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

nije mi jasna izjava da su sposobni ljudi budale :jane:
Slika
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Jesi li čuo za ironiju?

Ako te nešto zaista zanima o CH, pitaj i odgovoriću. Na temu šablona kako treba da izgleda pravi srpski 'domaćin' koji se 'muči' za decu, zaista ne bih više da diskutujem.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Floyd napisao:Na temu šablona kako treba da izgleda pravi srpski 'domaćin' koji se 'muči' za decu, zaista ne bih više da diskutujem.
Iako ti ne bi diskutovao na ovu temu, kada si vec pomenuo ja bi prokomentarisao iz svog ugla.

Meni je normalno da roditelj pod uslovom da ima mogucnosti, razmislja da svojoj deci obezbedi neke osnovne uslove za zivot da bi se to dete sto manje mucilo u startu ili da bi sto lakse podnelo neke zivotne prepreke.
Naravno, opet ponavljam, ako roditelj ima mogucnosti, jel dzabe neko zeli svom detetu da ostavi stan ako radi za 200eur - nazalost.

Meni je otac mnogo pomogao u pocetku, od starta sam imao reseno stambeno pitanje, dobar auto, neki pasivan prihod novca, ulaznicu u posao...
Isto tako tezim da i svojoj deci dok zavrse studije obezbedim adekvatan krov nad glavom gde bi mogli da se skuce sa porodicom, auto, neki pasivni izvor prihoda od kojeg bi mogli normalno da zive...

E sada, jel to sto tezim da ih obezbedim sa te strane ("u zidovima" sto bi neko rekao) automatski mora da znaci da ce deca biti zapustena po drugim osnovama? Naravno da ne.
Oni ce biti usmeravani i na kvalitetno skolovanje, vrlo moguce studije u inostranstvu, jezike, sport, vaspitavani kako treba, vodice se racuna o drustvu i okruzenju, stvarati radne navike..... A to sto cu se ja potruditi da oni ne moraju da razmisljaju o tome kako ce se skuciti, da placaju lizing za prvi auto, da razmisljaju od cega ce da zive dok se ne zaposle ili ako budu imali pauzu izmedju dva posla.... pa to je samo jedan plus i olaksavajuca okolnost u sazrevanju.

I da, mislim da nije dobra teorija kada se razmislja u fazonu "Neka sam stvara, i ja sma sve sam stvarao" ili "Neka se pomuci malo, ne mora sve da dobije na tacni" ili "Omogucicu mu obrazovanje i stvoriti uslove da sam zaradjuje, a ne da mu poklanjam ono sto sam moze da stvori"....
Vise sam za varijantu da se obrazovanje i ostale aktivnosti nikako ne zapustaju, da se stvaraju radne navike, usadjuju prave vrednosti... ali opet da se ne prolazi kroz neke situacije ako bas i ne mora, i da je roditelj tu da detetu pomogne koliko god moze.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Mnogi rezoni koji su usvojeni u inostranstvu a tice se porodice, meni nikako ne piju vodu.

Bas taj odnos sa decom koji cesto i poslovan, gde roditelj ocekuje bukvalno zahvalnost pa cak i povrat zbog investiranja u njegovo skolovanje, surovo izbacivanje "na ulicu" da se snalazi nakon odredjenih godina iako je dete svesno da roditelji imaju mogucnost da mu mnogo vise pomognu, pa odnos prema roditeljima u starijim danima kada uglavnom zavrsavaju po domovima, pa odnos izmedju uze rodbine koji nije ni blizu prisan kao sto sam navikao....

Jednostavno ti odnosi mi nikako ne odgovaraju i na to se nikako ne bi mogao navici.
Meni je normalno da sutra kad mi deca stasaju, dam bukvalno sve sto imam samo da njima bude sto lakse i bolje na ustrb svog kvaliteta zivota.
Normalno mi je da sutra kad moji roditelji ostara o njima brinemo ja i sestre u svakom smislu i uvek budemo uz njih.
Normalno mi je sto ne moze da prodje dan a da se sa svim clanovima porodice obavezno ne cujem telefonom a minimum jednom nedeljno da se skupljamo kada smo u mogucnosti.
Normalno mi je da imam slican odnos i sa blizim prijateljima, kumovima, da se vrlo cesto cujemo, vidjamo, posecujemo u kucama jedni kod drugih...

Koliko sam boravio u inostranstvu po raznim zemljama, video sam da tamo nema ovakvih navika i da vladaju skroz druga pravila.

Npr. jedan za moj pojam negativan primer se tice bas moje porodice.
Moj brat od strica se jako lepo snasao u Americi (tamo je i rodjen, sada advokat, ima svoju advokatsku komoru, branio srbe u Hagu...). Zivi na visokoj nozi i za pojam Amerike, ima svoje luskuzne vile, jahtu, druge biznise sa nekretninama i pored advokature...
E sada, njegova cerka je zavrsila neki prestizni koledz kao najbolji student i odmah se zaposlila bez njegove pomoci i sada zaradjuje oko 100.000$ godisnje.
Iako on ima mogucnosti od samog starta da joj pruzi apsolutno sve sto pozeli, oni imaju takav odnos da ona trenutno zivi kao podstanar i vozi prosecan auto na lizing, a svome ocu mesecno vraca novac koji je on ulozio u njeno skolovanje. Kada isplati skolovanje tek onda razmislja o kupovini nekretnine za zivot..... U principu, trebace joj sigurno minimum 5-6 godina dok skroz ne stane na noge i to daleko ispod onog nivoa na koji je navikla kod roditelja.

Neko bi rekao kako je to pozitivan primer, ali eto za mene je to daleko od pozitivnog i nikako ne opravdavam takve rezone.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Kakav je to negativan primer :) Nema veceg uzivanja u zivotu nego uzivati u stvarima koje si sam zaradio - svojih ruku delo. To ljudi u Srbiji tesko svataju. Sve sto dobijes na lepe oci - nasledis - ne vrednujes (u 90% slucajeva) ili stvari koje imas ili druge ljude koji (pokusavaju) zaradjuju te stvari....
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

+1
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Još nisam čuo da ovde neko od dece traži da im vraćaju novac uložen u obrazovanje...

S druge strane, sasvim je normalno što im stvaraju radne navike od malena i uče ih da cene novac i žive, pre svega od svog rada.

Meni nije normalno da se za 18. rođendan detetu kupi auto od 100 hiljada evra i 10 stanova koje će da izdaje i da ladi OO čitav život. Treba da nauči da se sam probija kroz život a ono što su roditelji stekli će mu svakako ostati jednog dana, kad bude bio dovoljno zreo i sposoban da barata tim kapitalom.

Ti i ovde kao i u drugim temama ideš u neku drugu krajnost. Priča je počela o kupovini stana na kredit iako nije isplativo samo da bi deca mogla sutra da ga izdaju, da bi stigli da tvoja rođaka sa 100 hiljada godišnje živi skromno jer je ćale 'cicija'.

Ja baš mislim da taj tvoj rođak radi pravu stvar... osim tog dela da mu vraća novac ;)

Ona trenutno živi onoliko kvalitetno koliko je sposobna da sebi priušti. Meni je to super za razliku od nekih naših ovde koji voze X6 a rade za minimalac... valjda su zato starci čitav život gulili konzerve i radili po dva posla.
Odgovori