Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
masaivan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 14:32
Garaža: Citröen C4 1.6 BlueHDi 120

Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Post od masaivan »

Crkavaju pumpe, zbog goriva koje kruži a slabo se troši.
Moj ti je savet (a i ja tako radim) gorivo u rezervoaru od rezerve (kada se upali lampica) do max 1000dinara.
U principu kupovati sto češće manje količine goriva, kako bi benzin bio što svežiji.
Postoji i varijanta da se isključuje pumpa, mada majstori gasa to izbegavaju da rade osim taksistima.
Koliko si kilometara prelazio sa pumpama do zamene.
Kod mene je prva tkđ. BOSCH trajala 4godine ili 45000 km
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Otprilike na 10-15godina se moze ocekivati da crkne pumpa, pohabaju se kolektor i cetkice.

Ako mozes ovu neispravnu zadrzi, otvori pa pogledaj sta je crklo. Meni je Bosch kada je crkla, bio pohaban kolektor. Izdrzala je oko 170.000km, prva ugradnja.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Kod mene je još originalna 82.500 km, skoro 5 godina. I ja isto radim, kada se upali lampica od rezerve dospem za 1000 din i tako opet.

TT
Korisnikov avatar
ivke74
Reactions:
Pridružio se: 21 Dec 2013, 13:07
Garaža: Punto emotion tng abs & Audi A3 1.6TDI & Toyota Yaris cross

Post od ivke74 »

sa svakom sam prelazio malo vise od 30000km kad iz onog belog kucista gde je plovak izvadim ulozak koji je ustvari pumpa on je sav zardjao i zaribao .
kuciste izgleda otprilike ovako

Slika

a ulozak koji mi uvek zariba izgleda otprilike ovako kad je nov

Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Gde sipaš gorivo? Proveravao si da li je rezervoar čist? Da nemaš vode u njemu?

TT
Korisnikov avatar
ivke74
Reactions:

Post od ivke74 »

probericu kad izvadim pumpu razmisljao sam da sa crevom izvadim 3-4 litra sa dna rezervoara jer ako ima vode ona je na dnu.
dovla83
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2015, 09:18

Post od dovla83 »

ivke74

Jel si uvek menjao komplet pumpu ili samo ulozak pumpe?
Korisnikov avatar
masaivan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 14:32
Garaža: Citröen C4 1.6 BlueHDi 120

Post od masaivan »

Slikaj pumpu kad budeš vadio.
Benzin zbog svojih svojstava i neodgovarajućih uslova rada, (od 100-160litara pumpa obrne za 1h) postane nekako lepljiv, i promeni boju.
Korisnikov avatar
ivke74
Reactions:

Post od ivke74 »

To za benzin si potpuno u pravo to mi je i majstor rekao.
Kuciste pumpe je prvo original samo menjam svaki put ulozak jer on gura benzin plovak i elektronika u kucistu su ispravni i svaki put ocistim resetku na kucistu koja sluzi kao neki filter benzina ali ona ne moze da se menja.
Komplet kuciste pumpe je oko 15000din a ulozak je od 3000 do 7000 zavisi od proizvodjaca
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Kao što je već rečeno: očisti rezervoar kada već budeš menjao uložak pumpe, sipaj manje i češće benzin i promeni pumpu na kojoj najčešće sipaš... Sipaj tamo gde dosad nisi. :)
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Moj brat je sam vadio pumpu na Puntu, sama pumpa unutra je bila potpuno zardjala i lomila se prstima. Ocistili smo rezervoar i bilo je oko 1-2 litara mesavine vode i djubreta, uzeo je novu Bosch oko 200e i ona zariba posle par meseci, opet je izvukao i vratio kod majstora gde je kupljena i on je razglavi, ali od tad je pumpa pocela da polako zuji u toku rada. Izgleda da su te benzinske pumpe osetljive i da im treba cesto ciscenje rezervoara.
Korisnikov avatar
ivke74
Reactions:

Post od ivke74 »

da tako cu i da uradim da drzim malo benzina u rezervoaru i da cesce punim.
Naravno moram proveriti kakvo je stanje u rezervoaru jer voda je teza i ona je na dnu sa muljem predpostavljam.
200e je komplet Bosch pumpa ali ne razumem sto je sve menjao celo kuciste ako je plovak i elektronika ispravna obicno ulozak zariba i crkne.Meni je pumpa crkla ali pokazuje nivo benzina u rezervoaru sto znaci da je elektronika i plovak ispravni kad dam kontakt samo sto ne zuji vise to jest ulozak ne gura benzin u sistem.
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Koliko se secam bila je neka prica sa majstorem da ti ulozci nisu neki kvalitet, kineska roba, da je bolje da sve zameni sa kvalitetnom Bosch pumpom itd itd. Mucio se sa njom 2 nedelje pre nego sto je potpuno crkla, vadi aku-vracaj aku, daj kontakt-vrati nazad i tako dok ne prozuji.
Korisnikov avatar
ivke74
Reactions:

Post od ivke74 »

ulozak imas da kupis bosch, magnetimareli , meat i doria i cena varira ja sam sad trazio naj jeftini i on kosta 3190din pa cu videti kolko traje nisam pitao za marku mozda je on kineski.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ne postoji ulozak pumpe ovakvog tipa. Ovo na slici,i o cemu se prica se zove pumpa za benzin, i to je jedan deo koji se menja.

Voda je sastavni deo sadrzaja rezervoara i ima je u svakom autu. Normalno je i predvidjeno konstrukcijom da je ima.

Resava se sipanjem 1-2 litra obicnog alkohola u rezeervoar. Moze da se ponovi ako bas ima puno vode, tipa 1/3 rezervoara. Inace u benzinu treba da ima i alkohola, tipa 5-10% tako da obicno nije potrebno posebno dodavati.

Rdjanje pumpe je posledica nekvaliteta same pumpe, povrsinske zastite materijala od koga je izradjena.
Odgovori