Rečna Plovila

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Rečna Plovila

Post od Sh@rance »

Jel ima na forumu ljubitelja camaca :)
Evo ja sam poceo sa sredjivanjem jedne prelepe jahtice ostale su samo finese :) Treba da se ustakli posto sam prosirio prozore i dodao pozadi platformu za kupanje, i naravno farbanje.
Evo ga prvi moj kapetan :)
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Bice uskoro zavrsena ali ne znam dali cu je spustati u vodu
Poceo sam da pravim i mali camac on ide u vodu cim se vratim sa mora
Slika
Jedino mi ostaje da kupim pentu. Imao sam odlicnu pentu Tomos 4 duga osovina ali sam morao da je prodam jer je vise bila po komsiluku nego kod mene u garazi. Kod mene u okolino svi voze tomosa tako da nisam imao dodira sa drugim pentama.
Jel ima neko neki predlog ili savet oko pente sta uzeti ili da se vratim na dobrog starog tomosa?
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Re: Recna Plovila

Post od swemir »

Ja sam dosta ranije boavio na dunavu, i vozio kamenicanku 7 metara, drugar je imao pa je ekipa celo leto boravila na njoj...

znam da od motora dosta hvale yamahu, posebno jer jedina racuna snagu na elisi , tako da je uvek par konja jaca od konkurencije...

e sad ima i honde u poslednje vreme, a ameri nisu tako dobri kao nekad. do dushe i troshe vishe, kao jonson i mercury...

znaci vijaj japance, i zbog servisa, :)
Korisnikov avatar
Aleksandar194
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: Koji bus prvi naiđe...

Re: Rečna Plovila

Post od Aleksandar194 »

Lep brodic :)

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2
Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Jel to VW 1.6 dizlo? Lep brodic, cak nije ni tako mali.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Aleksandar194
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: Koji bus prvi naiđe...

Post od Aleksandar194 »

Mi smo porodično, sa kumom, imali sličan brod ovome, pre nekih 15ak godina, klinac sam bio. Dugačak 10 metara, sa motorom od 50ks, dvodelnom kabinom kao Sharencetov.
Zbog finansija smo izašli iz tog 'posla', mada mi je sad, u ovim godinama, žao što nemam tako nešto.

Uz to smo imali i gumeni Sport (slovenački) čamac za 4 osobe i motorom Tomos 4, koji je takođe prodat pre dosta godina.
Slika
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

dragvorl napisao:Jel to VW 1.6 dizlo? Lep brodic, cak nije ni tako mali.
Nisam hteo da pomenem tip motora znao sam da ce ga neko prepoznati :)
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Aleksandar194 napisao:Mi smo porodično, sa kumom, imali sličan brod ovome, pre nekih 15ak godina, klinac sam bio. Dugačak 10 metara, sa motorom od 50ks, dvodelnom kabinom kao Sharencetov.
Zbog finansija smo izašli iz tog 'posla', mada mi je sad, u ovim godinama, žao što nemam tako nešto.

Uz to smo imali i gumeni Sport (slovenački) čamac za 4 osobe i motorom Tomos 4, koji je takođe prodat pre dosta godina.
Ova jahta ima 8 metara. Deluje da je veca ali nije dodali smo platformu za kupanje pa smo je malo povecali sad je malo ispod 9 metara. Odlican je camac komforan. Jahte su prava stvar ali mora da se zna da su i ogroman trosak i obaveza pa ko ima novca i vremena taj moze da uziva. Ali je u uzivanje zagantovano :) .
Ja sam odrastao pored vode kao i moj cale i cela familija. Pa sto se tice usidrenja i cuvanja camca tu nemam problema ne placam nista jer mi je kuca 100 metara od Save cela familija mi je tu, kumovi, prijatelji i skoro svi imaju camce. Vise mi oni obilaze i popustaju ili zatezu lanac nego ja. Mada ima ljudi koji neju nikoga pa drze u Boljevcima u marini.
Ovaj camac cu najverovatnije sad prodati jer vec imam interesenta 99% Pa cu najverovatnije napraviti dugi od 10 Metara sa vanbrodskim motorom. Imam materijala samo treba da izbacim ovu i da se nakanim da pocnem drugu da pravim.
Ovaj mali camac sam poceo klincu da pravim probio mi glavu za malim camcem mada u kombinaciji sa tomos 4 je bas uzivancija.
Zivotna zelja mi da imam gliser ali njega ne znam da napravim :D a i morao bih non stop da ga vadim iz vode iz bezbedonosnih razloga da ne dobije noge tako da mi se ta zelja nikada nece ostvariti.
Sledeci planiram ovakav samo od 10 merata i malo siri, ovaj je isto od 8 metara
Slika
Slika
Slika
Slika
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Ti znas da uzivas. :)
Jos sam prais plovila za sebe... Kako kazu, kad sam pravis rucak pa i ako zagori tebi je ukusan.
Mene je otac kao klinca nalozio na camce i vodu u opste, i sve kad sam se radovao da ce doci vreme da uzivam sa svojim drustvom... ono truba. Drustvo iz srednje nije u opste u tom fazonu.
Od '90. i neke imamo poliuretanski Elanov camac. Mislim da je 4.5m duzine. Komsija tih gadnih godina "podigao sidro" i odselio se za Italiju pa je camac bio po prihvatljivoj ceni. Tomos 10ks je ispustio dusu na Kokinom Brodu. Umeo je lepo da podihne camac dok su 2-3 osobe u njemu smestene na zadnjem delu. Nakon njega kao pokretac nam je ostao Tomos 4. Zadnji put spustani u vodu pre ~5 godina. Od tad je kod babe u selu na suvom.
A pominjao sam Bajkeru jedan ruski gliser sto cami u garazi kod babe. Taj je kupljen nesto kasnije, takodje polovan. Jeste da etetski nije nesto moderan, ali je dobro opremljen i ocuvan. I uvek su nam falile "sitnice" da ga spustimo u vodu - jak vanbrodski motor (zbog mase plovila smo procenjivali da bi nam trebalo barem 20ks da bi isao) za elektronskim paljenjem i koji bi se povezao na komande, nesto veca prikolica od Elanove koja je posluzila da se isti dotera do garaze. Ako prvi nije potapan 5, ovaj nije bar jos 2 do 3 godine vise.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Ja kad sam veslao kajak pa se odrzavale regate uvek nam je Vojska obezbedjivala regatu. Ja sam i dan danas odusevljen tom varijantom. Gumeni vojni desantni camac i tomos 18 konja. Ide kao nevreme. To je cak i jedna od najjeftinijih varijanti ko voli da glisira par puta u toku godine, ali opet treba prikolica i non stop da se vadi iz vode sto je bas smaranje. Spustis camac provozas se pa opet ga vadi.
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

U ti desantni camci sa svojim motorima...
Nisam nikad video uzivo, ali sam se naslusao prica... Otac je bio u mornarici na sluzenju v.r. i onda ti tako kao klincu isprica ponekad po neku dogodovstinu. Vojska je na Jadranu koristila mozda cak i jace motore od 18ice.
Sad to spusti-vadi, vidi se da se nisam namucio sa tim jer sam i dalje za to nego da ostavim camac vezan negde i da mi ga neko cuva, a ja odem kuci ~50km dalje pa cu doci sledeci vikend. A i ove lakse camce, kao npr Elan koji sam imao prilike da vadim, i nije neki problem vaditi i potapati. Dve ukordinirane osobe za 5 min spuste, za 5 izvade. Taman dok druge dve, recimo, povade stvari iz vozila.
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Post od nenad.fil »

Imam i ja Elan 401 cini mi se da ima 4,5m.

Doduse imam i vikendicu u Crnoj Gori (Krasici) tako da se taj camac dosta vozi.Od pogonskih agregata tu je "tomos" 4 koja je u principu slaba za njega ali nije losa za vozikanje po kraju.Takodje malo trosi, sto je naravno, plus.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Sh@rance napisao:Ja kad sam veslao kajak pa se odrzavale regate uvek nam je Vojska obezbedjivala regatu. Ja sam i dan danas odusevljen tom varijantom. Gumeni vojni desantni camac i tomos 18 konja. Ide kao nevreme. To je cak i jedna od najjeftinijih varijanti ko voli da glisira par puta u toku godine, ali opet treba prikolica i non stop da se vadi iz vode sto je bas smaranje. Spustis camac provozas se pa opet ga vadi.
Ma kakav desantni gumenjak. Mislim odličan je on ali je preveliki i pretežak za gumenjak. Bolja opcija za dobro zezanje je običan gumenjak i tomos 10 sa kratkom osovinom. Bitan je položaj sedenja. Sedne se na dno, noge prebace preko jednog tubusa, a telo nasloni na drugi što dalje od motora, a da se ipak ima normalan manevar motorom. Ako postoji i saputnik koji sedne u istu pozu ali napred još bolje. Ljudi kako to leti. Za neverovati.
Odgovori