Poliranje / Voskiranje

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Poliranje / Voskiranje

Post od ftj »

Pazi ako cemo da ucimo pravila foruma ja cu ti dodati i da kad kazes 'ne bih da budem grub' i onda se pozivas na cistu svest i zdravu pamet a pritom izbanalizujes odgovore koje si dobio, jednostavno ne mozes ocekivati neku prijatnu reakciju.

Pravilno pranje je bitno jer je to glavni uzrok ostecenja laka i pravljenja takozvanih riseva koje mozda ne primecujes na prvi pogled ali uticu na ukupnu sliku tvog laka i farbe nakon pranja. Nakon toga mozes razmisljati o nekoj dodatnoj zastiti poput voskova ili sealanta.
Slika
Slika
Korisnikov avatar
petarboj
Reactions:
Pridružio se: 19 Mar 2013, 16:47

Post od petarboj »

Lepo objasnjeno pranje.
Mislim da je ono sto decka zapravo zanima: sta ( i kako ) mi obicni korisnici automobila mozemo da koristimo od proizvoda koji su relativno dostupni na trzistu da s vremena na vreme zastitimo lak/stakla/plastike.
Jasno je da od kvalitetnog poliranja u sopstvenoj reziji nema nista. Pranje je i u postu iznad korektno opisano i mozda je i najbitnije sto mozemo da ispostujemo.
Neka preporuka za quick detailer, korektan sealant, wheel cleaner, rain repelant kao i upotrebu istog bi pomogla :-) mozda bi mogla da se napravi sticky tema sa preporukama :-) Mozda vec i postoji, ali kao sto znamo preporuke i trziste se vremenom menjaju pa bi mogao da padne neki update :-) Ja, recimo, licno korstim turtle wax ice sealant i turtle wax rain repelant jer je to ono sto sam u tom trenutku nasao, proguglao i video da je ok. Mozda bi bilo bolje da sam kupio nesto drugo, kvalitetnije, ali nisam znao ni sta ni gde.
Znam da je Rele imao neku preporuku za samousluzne praonice i pravljenje sampona u sopstvenoj reziji koji bi se koristio pomocu onih boca sa pritiskom, ali sam i to recimo zaboravio gde sam citao...
Korisnikov avatar
WEST 014
Reactions:
Pridružio se: 27 Maj 2013, 14:46

Post od WEST 014 »

pedja1973 napisao:pa mene to zanima
ne poliranje
trenutno laku i farbi ama bas nista ne fali
samo da to stanje zadrzim sto duze
a potrebna mi je preporuka za sredstvo kojim cu to stanje sto duze zadrzati

Ne bih da kazem da sam 100 % siguran ali recimo 99 % sam siguran da ti lak nije besprekoran. Ili ta ostecenja ti ne vidis, ili je boja takva da to dobro krije. Ako nam kazes koji je auto i koja boja mozemo i nesto vise reci.

pedja1973 napisao:
ne bi da zvucim grubo ali
ko pri cistoj svesti kupi nov auto pa posle par meseci
predje jednom smirglom
pa drugom smirglom
pa glinom
izmedju toga raznim hemikalijama
pa pastom sa abrazivom jedne granulacije
pa pasta sa abrazivom druge granulacije
da bi na kraju presao voskom

ja licno ni u snu, a kada bi to i sanjao reko bi da je to bila nocna mora
:))

Onaj kome uniste auto u perionici na prvom pranju ili ga sam unisti sundjerom. I nov auto moze imati dosta ostecenja na sebi prilikom transporta i slicno. 95% ljudi recimo ne zna sta su svirlovi, hologrami itd, a to sto ne znaju ne znaci da ih nema. Ima onih kojima nista od toga ne smeta, a ima i onih kojima smeta. Verujem da tebi to ne smeta, hoces da u hobi svrhe mackas svoj auto, to nije lose a cim ne skodi moze biti da koristi. Zato sam ti i rekao da uzmes taj K2 ili Sonax..

pedja1973 napisao: Ali ne treba praviti ni nauku tamo gde je nema

Pranje auta nije nauka

Na jednostavno pitanje nisam dobio jednostavan odgovor (osim tvog i jos jednog koji je rekao isto sto i ti)

Lepo sam reko da ne bi da zvucim grubo (upravo zato da nebi izazvao ovakvu reakciju)

U svakom slucaju da ne duzim hvala vama lepo, ovaj forum ipak nije za mene

Pranje (pravilno) automobila nije nauka, ali nije ni isto sto i pranje ruku. Mozda su zato odgovori malo drugaciji od onih koje si ocekivao... Ja sam ti napisao sve jednostavno, bar ja mislim :citamknjigu:
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Kad se ovako ostavi otisak na crnom mat braniku udarcem u stubic. Da li se to moze malo popraviti ili premazati nekom kremom da se malo izjednaci?

Slika
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema

Post od TheWickerMan »

Saša napisao:Zavisi koliko je duboko. Ako si zaderao do osnovnog sloja mora farbanje ili bar popunjavanje ogrebotina farbom da se manje vidi pa poliranje da se koliko-toliko ujednači.. Poliranje skida samo vrlo plitke ogebotine u laku... Ja sam recimo ovo uspeo skoro u potpunosti da skinem onom pomenutom Sonax polir postom (sa ubačenim voskom) koju sam pomenuo da imam:

Pre:

Slika

Posle:

Slika

No neke riseve od grana koji izgledaju pliće i bezezlenije od ovog nisam uspeo da skinem sa istom pastom. Zašto? Ne znam... Verovatno nije dovoljno abrazivna, odnosno taj vosak koji takođe sadrži malo zeza...
Saša, vidim pominješ polir pastu sa voskom ali ne vidim koja je. Ti si dodavao vosak ili ga ima u pasti? Ovo si ručno polirao ili kako? Auto mi je zreo za dobro poliranje ali neću skorije da radim ali bi ipak da otklonim par ovakvih očešotina i ogrebotina koje je prethodni vlasnik napravio po parkinzima.

I vidim da se predlaže vosak, recite kako i šta sa njim, kao i neki koji predlažete, čitao sam temu ali baš konkretnu preporuku ne nađoh :)
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Ja ne bih voskirao pre gline, ona skine fizičku kontaminaciju, čestice sa laka i on ostaje čist u tom smislu. Ako voskiras bez nje, onda ćeš voskom skinuti deo tih čestica i njima ćeš da šaraš po laku. I mene zanima koja polir pasta za ručni DIY. Ja uzeo glinu na aliju za par evrica, kao 3M, za lubrikant može malo Fairyja u vodu i pažljivo, puno prskanja da se ne osuši :kezo: jer će onda glina da ostavi trag na laku.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema

Post od TheWickerMan »

To Uroše , daj neki link za glinu sa Aliju :)

Sent from my LG-P880 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Pre dve godine, mislim da su sve iste, gledaj te 3M. Dobro radi, probao jednom na haubi, super očisti. Sve su iste, 150 grama otprilike iste pare. Plave je boje.
Korisnikov avatar
LukaMaletin
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015

Post od LukaMaletin »

Jel imate nesto da preporucite , ocu neke delove auta da ispoliram, ovako rucno, DIY

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Koliko poliranja moze da "izdrzi" fabricki lak / boja?

Matori je za 12 godina polirao jednom Astru G i sad ga zanima koliko jos ima fore :kuku: :D
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
ivica122
Reactions:
Pridružio se: 26 Sep 2014, 21:30
Garaža: Honda Accord CL7

Post od ivica122 »

Ovo sam ja hteo da pitam, konkretno kolegu po vozilu, Shonenk, pošto je radio. Zanima me i kako se ponaša lak koji je poliran, da li je ipak malo oštećen pa ga treba stalno voskirati da bi lepo izgledao ili površina ostaje ista, makar posle prvog poliranja.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Imaš po internetu okvirne debljine laka po markama, i koliko se okvirno skida poliranjem. Mislim da egzaktno niko ne može da kaže.

Honda i japanci generalno imaju najtanji lak koliko se sećam, a BMW najtvrđi, i to crna boja je omražena među ditejlerima jer je jako tvrda, Mercedes isto tako. To sam čitao ranije.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

A Opel? Nije metalik.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Imas ovde na sva pitanja odgovor, sa sve tabelom tvrdoce po proizvodjacima.

http://www.theultimatefinish.co.uk/car- ... ing/paint/

Slika
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Jos da ima i tabela debljine boje / laka :)

Ali ako jedno poliranje skida ~3 mikrona laka, a najtanji lak je oko 40 mikrona, to znaci da 6-7 poliranja mora da izdrzi pod obavezno.
Odgovori