Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
Da li neko zna šta može da jako grebe - škripa i trese ceo motor i volan na Puntu Z10, od 60ks, kad se upali hladan, posebno posle kiše ako se ne vozi par dana? Izgleda baš opasno. Traje nekad po 10-tak sekundi rada u mestu, nekad više nekad manje. Sličan zvuk nekom tocilu ili sprohodnijoj brusilici.
Obišao sam neke majstore ali nisu pronašli uzrok. Malte ne kao da umišljam - bi njihova reakcija.
Obišao sam neke majstore ali nisu pronašli uzrok. Malte ne kao da umišljam - bi njihova reakcija.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
I meni se to desilo jednom ali srećom na kratko, prestalo i više se nije javljalo. Pretpostavljam da to električni servo motor radi "u mestu", odnosno zbog vlage ili ko zna čega dobija signal za rad i počne tako da grebucka, struže i drlja u mestu. Nema šta drugo da bude.
TT
TT
Jos jednom ako se pojavi pa nestane, to ce vec dva puta biti nista, a dva puta nista je nista, matematika je jasna 

Jel imate zimogrožljive mačke ili pacove tu okolo? Pošto nema dole šuspleh...
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Era napisao:Da li neko zna šta može da jako grebe - škripa i trese ceo motor i volan na Puntu Z10, od 60ks, kad se upali hladan, posebno posle kiše ako se ne vozi par dana? Izgleda baš opasno. Traje nekad po 10-tak sekundi rada u mestu, nekad više nekad manje. Sličan zvuk nekom tocilu ili sprohodnijoj brusilici.
I meni se to desilo nekoliko puta i baš kao i tebi kada je hladan i kada je vlažnost velika.
Rekli mi da je možda kaiš, alternator ili anlaser.
Ja ugasim motor i startujem ponovo i zvuk nestane.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Relatvno skoro, zamenjeni su svi kaiševi, pupma za vodu i natezači kaiševa. Računao sam da će stati, ali stvar je i dalje ista. Nije ista, nego sa vremenom češća i bučnija.
Pored toga akumulator stvara problem, prazni se posle nekolika dana ako se ne vozi. Zamenjen je nov 2 puta. Prvo je bio neki sa znakom plavog medveda, a zatim plava Varta, koji je još gori. Proveravali punjenje, kao dobro - puni 14v ali pojačano vuče struju kad ne radi auto. Za sada skidam klemu, kad ne vozim svaki dan.
Kad je prazan akumulator, češće "struže", a zna da se upali i kontrolka od volana. U sevisu na kompjuteru su videli, da je problem lampice vezan za prazan ili loš akumulator. Ali zvuk ne potiče od serva volana, to je sigurno.
Pored toga akumulator stvara problem, prazni se posle nekolika dana ako se ne vozi. Zamenjen je nov 2 puta. Prvo je bio neki sa znakom plavog medveda, a zatim plava Varta, koji je još gori. Proveravali punjenje, kao dobro - puni 14v ali pojačano vuče struju kad ne radi auto. Za sada skidam klemu, kad ne vozim svaki dan.
Kad je prazan akumulator, češće "struže", a zna da se upali i kontrolka od volana. U sevisu na kompjuteru su videli, da je problem lampice vezan za prazan ili loš akumulator. Ali zvuk ne potiče od serva volana, to je sigurno.
Poslednja izmena od Era u 29 Feb 2016, 15:43, izmenjeno 1 put ukupno.
- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Alternator, lezaj alternatora?
Radio ili alarm izvlači struju.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- LukaMaletin
- Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
- Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015
Pazi , ja sam na mojoj taliji imao potpunu glupost. Kad mi venyilator ostane na 1,2,3,4 sijala mi sijalica u gepeku i vukla struju.Jedva sam da to izvlaci.A izvlacila je zato sto mi je neki levi osigurac otisao, koji nije imao veze ni sa jednim ni sa drugim. Baci pogled i na osigurace.
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Radio ne vuče struju, alarm nema. Kažu da je to česta boljka Punta. Troši struje na prazno, valjda 3 puta više od dozvoljenog.
Ne čuje se nikakav ležaj, to je proveravano više puta. U vožnji motor radi tiho kao manji vetilator.
Ne čuje se nikakav ležaj, to je proveravano više puta. U vožnji motor radi tiho kao manji vetilator.
- branja
- Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
- Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy
Ovo prvi put cujem, da je puntu boljka da trosi struju kad je ugasen. Ja sam do sad imao 3, zajedno sa ovim koji sad imam i, nisam imao problema sa strujom. Jedino sto sijalice za kratka trosi bas.
Poslato sa Lumia 925
Poslato sa Lumia 925
Nasi svi sluzbeni ako se ne upale 10 dana leti ne mogu da zaverglaju. Zimi i 5 dana.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tako je i kod mene. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali mislim da se stanje pogoršalo kada sam ugradio radio (pošto je pod stalnim naponom). Leti izdrzi nekih 20 dana.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Moj nema tih problema, a imam i alarm i radio. Doduše - sve fabričko. 
Gezo, još uvek imaš originalni/prvi akumulator?

Gezo, još uvek imaš originalni/prvi akumulator?
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Ni ja a moj radio i alarm nisu fabrički.
Međutim komšija mi se zali da mu nešto prazni akumulator.

Međutim komšija mi se zali da mu nešto prazni akumulator.

Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...