Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Post od snork »

Moja Z10 (isto 1.2 benzinac) vuče 40 mA struje kada je sve ugašeno. U uputstvu piše da je, za akumulator od 40 Ah, dozvoljena stalna potrošnja do 24 mA. Nisam uspeo da ustanovim šta troši struju. Kad izvadim sve osigurače, potrošnja i dalje postoji, jedino prestane kad izvadim onaj veliki, glavni. Alarm nema, niti je bilo šta rađeno na elektro instalaciji. Mislim da struju troši motorni kompjuter, ili ABS.

Struja od 40 mA isprazni ceo akumulator od 40 Ah za oko mesec dana. Desilo mi se dva-tri puta kad auto nije dugo vožen. Odmah sam skinuo i napunio akumulator, a posle počeo da skidam klemu ako znam da ga neću voziti par nedelja. U autu je i dalje fabrička Varta od 40 Ah, uskoro će 9 godina.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
ivke74
Reactions:
Pridružio se: 21 Dec 2013, 13:07
Garaža: Punto emotion tng abs & Audi A3 1.6TDI & Toyota Yaris cross

Post od ivke74 »

Ja sam na Puntu classic 1.2 zamenio akumulator pre desetak meseci. Kupio sam vartu 45a. Izdala me je ove zime kada je sastavilo 3-4 dana po -20 do -25c tih dana nisam vozio auto a napolju je stajao. Kada sam pokusao da upalim auto, akumulator mrtav sve se popalilo na tabli i nestalo ugasile se sve lampice i bord. Napunio sam ga i sad normalno radi do -10 ne oseca zimu sa lakocom pali. Nije mi jasno sta ga je tada iscrpelo imam alarm, radio, abs i sve ostalo od elektronike sto ide uz punta nikada nisam merio kolko trosi kad je ugasen. A i ne znam kako se to meri.
Dal je neko pronasao sta na puntu izvlaci struju?
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Stari akumulatori pa ne drže više struju, pogotovo kada dođe hladnije vreme ili udari dobar minus. Ja imam ako se ne varam najmlađi auto svih vas pa evo ove zime (peta po redu) već počeli problemi sa akumulatorom.

TT
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Saša napisao:Gezo, još uvek imaš originalni/prvi akumulator?
Da, evo sad mu je sedma godina.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Jel magneti mareli?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Naravno.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

:)
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Mnogo je to, vreme je za novi.

TT
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Ja sam prosle zime zamenio originalni. Izdrzao je 5 godina, sad se koristi za centralno i eno radi i dalje kao sat.

Sasa ti si skidao, kao i ja, onu centralnu konzolu. Da li si stekao utisak da su oni beli delovi kroz koje prolazi svetlo beli ili ofarbani?
Kaze mi jedan elektricar da mi se zbog toga ne vidi svetlo, posto sam stavio led. Hocu da dobijem ovaj efekat.

Slika

Pisali smo o tome utemi za svetla ali nikako da te pitam. Kontao sam, stavim plave led diodice i sve radi, medjutim prc, nece.
Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Nisam tada obratio pažnju ali... Obzirom da ove dole "krugove" od ventilacije osvetljavaju obične ubodne sijalice koje nisu u boji a da sve svetli ujednačeno narandžasto - sigurno je obojeno. Gornji red tastera (city, podizači prozora, maglenka i ostalo) osvetljavaju SMD diode i tu u suštini nema potrebe da iza bude nešto obojeno jer se mogu staviti jednostavno diode u toj boji. Skini opet pa vidi može li se to narandžasto ukloniti nekako. Gore će morati raditi lemilica jer su diode zalemljene za ploču. :)

p.s. Jesi li promenio i te diode u gornjem redu ili samo sijalice dole?
Korisnikov avatar
branja
Reactions:

Post od branja »

Jok. Nisam hteo da se zezam. Mozda kad budem ubacio projektore.
Sad mi krivo sto sam odbio ponudu za Bose iz 147-ice.

Poslato sa Lumia 925
Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Meni je sasvim o.k i narandžasta boja osvetljenja, samo me nervira jaka sijalica dugog svetla, nikako da se time pozabavim i malo je prigušim.

TT
Korisnikov avatar
branja
Reactions:

Post od branja »

Kratko se treba namestiti. Dugo mi je sasvim ok. Nightbreaker oslicno cuce, a Cool blue hyper da ne govorim, obe Osram.
Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Nisi me razumeo, smeta mi plavo svetlo (indikacija upaljenog dugog svetla) na instrument tabli. Jako je suviše u poređenju sa ostatkom osvetljenja i bije u oči.

TT
Korisnikov avatar
branja
Reactions:

Post od branja »

samo nemoj misliti o tome :mrgreen:

i to sma mislio da menjam boju, ali neka. Ne bih zeleo nesto da pokarabusim
Slika
Odgovori