Da, ali to su i za njihovo trziste neke ful cene, najskuplje lokacije i objekti...
Pa evo i u CG ima kvadrata koji se prodaju preko 7.000e/m2, i to ne da se nude vec da se sve rasproda (Porto, Zavala...) ali to bas i nije realno stanje trzista.
Ali inace se slazem sa konstatacijom. Bas kad neko komentarise cene po inostranstvu pa se zacudi kako je nesto skupo, moj komentar je uvek da nije to skupo nego smo mi siromasno drustvo.
Pa pre su to uobicajene cene za monte karlo i centralni london a te cene za budvu su ipak neka naucna fantastika gde je pre 10 godina neko nekom rusu sa prljavim parama uspeo da uvali.
Ma kakvih 10 godina i uvaljivanje. To ti je cena po kojoj je prodata cela zavala, sve one vile (koje su podeljene u stanove) su rasprodate po 7.000e/m2, pa onda ceo Porto Montenegro po 6-8.000e/m2.... Radi se o stotinama hiljada kvadratnih metara, stotinama stanova.... po ovim cenama koje sam naveo.
Vec u samom gradu cene od 4-5.000e imas u masovnoj prodaji koliko hoces, to nije nikakva retkost na dobrim lokacijama...
Ali naravno, sve je to top ponuda a ne neki prosek trzista.
A da li je 36.000e/m2 u Monte Karlu neki prosek trzista ili se isto radi i top ponudama, stvarno ne znam ali mi vise zvuci da se radi o nekim bas vrhunskim lokacijama....
Pa cekaj ta zavala je nudjena jos pre skoro 10 godina i promenila je nekoliko vlasnika i tek skoro je kao zavrsena? U tom prvom naletu se secam da je bilo price o 5-6k za m2 a tad su cene bile na vrhuncu pa mi je malo cudno da je sad prodato po vecoj ceni nego tad. Isto i za porto montenegro je bilo price 4-5k, ni blizu 7, al ok sigurno da si upuceniji.
Zavalu je poceo da radi ruski Mirax koji je tamo planirao i izgradnju hotela (replika hotela jedno u Dubaiju). Medjutim Mirax je bankrotirao na globalnom nivou (nevezano za poslovanje u CG) pa je zbog toga projekat obustavljen iako Mirax tu nije mnogo ni u radio, pa je par godina sve stajalo, pa su se udruzili kupci da sami zavrsavaju projekat ali je i to propalo... sve dok nije dosao Dukley koji je uzeo ceo projekat pre 2-3 godine i evo za ovu sezonu ce 90% kapaciteta biti useljeni.
Cene kvadrata je uvek bila oko 7.000e/m2 koliko je i danas, mada nije ostalo mnogo slobodnih nekretnina, ako ih uopste i ima, posto se na trzistu vise ni ne nude u direktnoj protaji, eventualno ako se pojavi neki preprodavac.
Sto se tice Porta. Tamo su najjeftinije nekretnine prodavane za 5.000e/m2, ali to je bila cena samo u prvoj fazi, i samo u izgradnji, i samo za losije pozicionirane nekretnine.
U zavrsenim objektima cena se kretala oko 6-7.000e/m2 zavisno od raznih detalja, dok je kvadrat stanova u okviru hotela (posto hotel ima dva nivoa sa stambenim jedinicama) prodavan za 8.000e/m2 ali to se sve rasprodalo jos u izgradnji i tamo je nemoguce kupiti nekretninu.
Dok su se neke aktraktivne lokacije u BD prodavale preko 5.000e/m2, pritom ne mislim na nikakve izolovane primere, klepanje pojedinaca... vec na citave objekte koji su rasprodani po tim cenama. Do je sada cena za takve lokacije oko 4.000e/2. Doduse, moze se naci i za 3.500e (ispod toga 100% ne) a ima i onih koji ne daju ispod 5.000e. Tako da bi rekao da se cena na vrhunskim gradskim lokacijama krece bas izmedju 3.500-5.000e/m2
Dok se za lokale i dalje dobijaju vrhunske cene. Evo bas parcela tacno pored moje gde planiram da gradim, poznanik je napravio zgradu koja ce ovo leto biti useljiva, i prodao je celo prizemlje/poslovni prostor jednom kupcu za 8.000e/m2 i to 100% avansna uplata za objekat u izgradnji koji je tek zapoceo. Ladno mu je uzeo oko 2,5 miliona za poslovni i bukvalno sa njegovim parama napravio ceo objekat da mu cela zgrada ostane cista zarada, sa jednim lokalom isplatio celu investiciju. Sto je najveci fazon, kupac uopste nije rus vec covek iz CG.
Mada, sa druge strane ja to ne bi prodao (niti cu prodavati) ni za duplo veci kes ali to je druga stvar...
Na žalost nisam potencijalni kupac, s obzirom na cenu od 350k, ali bi možda mogao da je iznajmim na par dana kad dođe lepo vreme. Sa slika nemam zamerki, super pogled, sve je sređeno, malo izolovano što volim, blizu je da može da se ode i na veče, ima bazen, u šumi... Lepo je videti da postoji tako nešto.
aleksa napisao:Po meni je 350.000 evra bas bas puno....
Pala cena na 295.000
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...