Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Post od Velja »

Kad je teško, tu je Bax :D
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Iskreno, ne znam koliko je pametno tako uraditi, možda je to o.k za nekog ko ima pohabano sedište pa ga boli uvo hoće li nešto shebati, ali za nas koji imamo cela i očuvana sedišta pa ih ovako raskupusati - pitanje je na šta bi to ličilo kad bi se vratilo nazad. Vidite na tim fotkama da je sunđer rasečen na par mesta da bi se moglo prići... Rekao bih da je možda ipak pametnije očistiti sedišta spolja dubinski nekom od "klasičnih" metoda.

TT
Era
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2016, 22:52

Post od Era »

Nisam vešt da se upustim u ovaj poduhvat, skidanja presvlaka.
Kako se može sedište oprati u kućnoj režiji?
Imam usisivač na vodu. Može li se tapacir četkom i nekakvim praškom istrljati, pa onda usisati? Ili nešto slično? Koji prašak koristiti?
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Može, ne kvalitetno i brzo kao profi spravom ali polako i pažljivo i dobićeš rezultat. Bitno je samo da ne natopiš sunđere previše jer taj kućni usisivač nema toliko snage da izvuče sve napolje. Dakle, malo po malo. :)

p.s. Ja ne bih u toj varijanti koristio prašak već pre onaj sapun za veš, i opet - ne preterivati.

TT
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Ja sam jednu fleku uklonio deterdžentom za pranje tepiha.
Napravi se pena u posudi koja se zatim nanosi na površinu i vlažnom krpom ili sunđerom skine. Malo pustiš da stoji i skineš. Postupak ponoviš više puta.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Za manje fleke i tecni sapun za ruke radi posao.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

Ja nisam imao lepa iskustva sa tečnim sapunom. Tačnije deo koji sam tretirao posvetleo je.
Zato sam se odlučio za deterdžent za tepihe, inače skidao sam dečju kašicu.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Kod komse je odradio odlican posao - klince bljucnulo :)

Slika
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Eh, šta sve ja nisam skidao.... Klinci mi maltene na dnevnoj bazi ostavljaju fleke od čokoladica i šta sve ne. Jednom sam čak skidao i fleku koju je moja gospođa ostavila na sred sedišta (malo je "probilo" :mrgreen:), kad je nisam ostavio na sred puta kad sam video. :o No, nema toga što onaj tečni Ariel za fleke ne može da reši. :D
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

Kupio presvlake i to one najdeblje da ne može ništa da prođe. :)
Era
Reactions:

Post od Era »

Sutra bi probao da prerem sedišta. Ili u nedelju, ako bude bolje vreme.
Tečni sapun za ruke mi se ne čini kao dobra ideja, jer ima glicerin u sebi.
Najlogičnije mi deluje ova varijanta sa deterdžentom za pranje tepiha.
Čitao sam razne forume. Neki prave sredstvo za čišćenje od deterdženta za sudove, sirćeta i soda vode. Ali taj sudomil mnogo peni, pa mislim da bi ga bilo teško isprati.
Ako ima neko još neki predlog za deterdžent :doubleup:
Ili, koji prašak - tečnost kupiti za pranje tepiha? Koji proizvođač?
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

Javim ti u ponedeljak koji je proizvođač u pitanju.
Era
Reactions:

Post od Era »

Oprao sam sedišta. Nije tako loše.
Kupio sam neko sredstvo za pranje tkanine u automobilu, kao prskalica sa ručnom pumpicom. Axreons sa prskalicom. Naprskao sedišta, malo istrljao štof, pa onda drugom fajtalicom prskao vodu, i odmah usisavao usisivačem. Ovo sa vodom nije bilo predviđeno, ali nije tako loše. Po negde se vidi blaga fleka, kako se potpuno sušilo, posebno na crnom. Ali i to će nestati, jer se suvom krpom skida.

Evo kako izgleda ta pumpica:
Prikačeni fajlovi
54912.jpg
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

U sredu uveče sam imao prvi put problem i od poplave i upšte sa autom. Od poplave na satu krenuto od 0km trenutno 23456km. Žena krenula sa posla i ugasi joj se auto bukvalno 20m od klinike u Tiršovoj. Auto verglao najnormalnije ali nije hteo da upali. Ja sam stigao oko 20h kod kola i poneo rezervni ključ, jer mi je rekla da joj se ne gasi lampica od kod ključa. Ubacio ključ sve najnormalnije popalise se lampice kao i obično i upali iz prve radio 10 sek. i ugasi se. Sledeći kontakt na levom cajgeru upali sve lampe, na desnom samo od akumulatora i kod ključa koji je bio aktivan svo vreme, vergla najnormalnije ali ni da čuje da upali. Okrenem drugara i vlasnik Zedexa na Banovom brdu i komunicirao sa njim preko telefona šta da pokušam da uradim. Pošto ništa nisam uradio otišao kod njega i dao mu ključeve od kola. Poslao juče elektroničara i čovek ga upalio bukvalno za dva minuta. Oksidirao neki osigurač u onoj tabli do akumulatora. Samo ga očistio i upalio kao metak.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Da li je prekontrolisao sve u toj kutiji? Da ne bude još neko iznenađenje.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Odgovori