Kupovina novog ili malo koriscenog automobila do 13000e

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
cikajowa
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2016, 13:35
Garaža: Toyota Corolla 1.6 VVTi Luna

Re: Kupovina novog ili malo koriscenog automobila do 13000e

Post od cikajowa »

E ovako,
Juce sam bio do Novog sada i radio test voznju Corolle i Merive. Pre polaska svi su mi rekli imaces dva problema jer prelazis iz francuza dizelasa.
1. Neces biti zadovoljan atmo benzinima bez obzira na 130ks
2.Bices razocaran udobnoscu

U Bel caru mi je ponudjena za test meriva ali u 1.6 cdti 136KS. Ja sam bio zainteresovan za ovaj model ali sa 1.4T benzinskim motorom.No dobro sta je tu je. Prvi utisak o automobilu- nisam ocekivao da ima onoliko prostora. Ali prostora ..svugde, od gepeka,zadnjih sedista kao i prednjih. Sve je dobro utegnuto ali plastika instrument table nije bas meka, no sve je dobro ukopljeno i nigde nista ne skipi. Oprema Drive ima i vise nego sto je potrebno. Flex sistem svugde prisutan i cini ovaj automobil jako praktican i iskoristiv za sve situacije, od porodicnog automobila u kome se po potrebi moze prevesti dosta prtljaga i kabastog tereta (a to nam svima pre ili kasnije zatreba). U njemu se sedi poviseno i lako pronadjete idealan polozaj za upravljacem. Kocnice su predirektne za moj ukus. 1.6 dizel od 136KS radi bas tiho i ugladjeno po mom misljenju i vuce odlicno vec od 1500 obrtaja. Nisam primetio neprijatnu turbo rupu ili slicno. Na magistralnom putu pri 80km/h bord je pokazivao potrosnju 3.7l -4.1l. Do sada sam vozio francuze i ocekivao sam problem sa udobnoscu. I nisam pogresio, tvd auto ali ocekivao sam ,nemac je to. Zamerka za devojku iz salona , slabo barata informaciijama i tehnickim detaljima o automobilu, ja sam vise znao od nje. Opravdanje je bilo da je pocela da radi pre par meseci. Kada sam rekao da idem posle njih da testiram corolu 1.6 u luna opremi , pitala me je koliko kosta corola? rekoh oko 15000, a ona mi rece na to "Pa imate kod nas Merivu dizel koju ste vozili za 14500" .. Hmmm...koska je bacena :-|
Generalan utosak:Meriva pruza mnogo za dat novac, ocekivao sam manji automobil,ali uzivo je sve drugacije.Receno mi je da je meriva radjena na platformi astre.Za novi Sad sam krenuo u fazonu "Ajde da svratim u opel na pola sata da probam merivu , a za toyotu cu da ostavim pola dana, ona mi je favorit(oktavije nema) "

Posle toga odlazim u Tago car na test corolle. Gospodja Violeta krajnje ljubazno i strucno mi objasnila sve sto me zanimalo u vezi toyote. Odlazimo na test voznju sa test vozilom u istoj opremi i motorizaciji za koju sam i zainteresovan. Prvi utisak, lepsi auto bar spolja.. Duzi od merive za oko 30cm ali manje prostora za kabast prtljag jer corolla nema peta vrata. Prostora u corolli na prednjim sedistima dovoljno a pozadi i vise nego dovoljno. Sedista udobnija od opela(subjektivno).. Kvalitet izrade, hmmm... pa kada se vide one sipke i tapacirunzi u gepeku sve je jasno.Moralo se stedeti na necemu da bi se bilo konkurentno sa cenom. Tapacirunzi na A stubovima takodje nekako traljavo odradjeni. Kvalitet plastike na instrument tabli vidno bolji od Opela,meka na dodir.
Sto se tice motora stupa na scenu tacka 1 sa pocetka teksta :D Objasnjenje je da ja ustvari ne znam da vozim benzinca, koji mora da ide u obrtaje da bi vukao.Ostaka navika od dizela jbg.
Motor tih , prosto necujan, tome doprinosi dobra zvucna izolacija. Test vozilo je tek stiglo i na njemu je bilo samo predjenih 90km. Prilikom startovanja motor radi na leru na skoro 2000 obrtaja oko 10 sec i posle polako padne na 1000 :zbunjen: Sve je na svom mestu u kabini, nije pretrpano dugmicima kao kod opela. Prosto nisam navikao da benzinca i imao sam osecaj tokom voznje da ima ispod haube ni 100 konja... Problem lezi u meni verovatno, jer nisam presao 4000 obrtaja. Vozio sam i sa klimom i nisam primetio drastican gubitak snage. Volan psotavljen nekako nisko i nekako je manji... Najniza potrosnja je bila na auto putu pri 90km/h , oko 6.5l. Auto signalizira vec na 90 da se prebaci u 6 brzinu. Primetno meksa od Merive, ali ne mnogo. Oko volana se culo skiputanje, ali jako malo.. :zbunjen: Znam da su ovo razlicite klase automobila ali sam im odabrao jer trenutno mislim da su najbolja kupovina za taj cenovni rang.

To su moji utisci i kada bih rekao sta cu da kupim:
Srce kaze Corola a mozak kaze Meriva :sesir:
Poslednja izmena od cikajowa u 10 Apr 2016, 12:09, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Meriva bez razmisljanja. :)

Sent from my SM-N910C using Tapatalk
Korisnikov avatar
cikajowa
Reactions:

Post od cikajowa »

Polovno vozilo
Opel
Zafira
2012. godište
155.000 km
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Markoni napisao:Meriva bez razmisljanja. :)

Sent from my SM-N910C using Tapatalk
+1

Stvarno jako dobra cena za dizel sa 136ks
Poslednja izmena od Kornjaca Rade u 10 Apr 2016, 11:58, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Taj dizel u prethodnoj Astri karavan troši 4.9 na uzorku od skoro 30k km. Odličan motor.

TT
Korisnikov avatar
cikajowa
Reactions:

Post od cikajowa »

Da, jako hvaljen motor bas citam. To je cistokrvni opelove motor ili ne? On se pojavio nesto skoro, tako da ne znam da nije rano pricati kako se pokazao. Da li ima veliki servis ili ima lanac?
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Očekivani utisci, ali hvala što si ih podelio sa nama.
Jeste teška odluka. Da je isti segment uzeo bi Toyotu bez razmišljanja, ovako je teško odlučiti. Ali mi se čini da si ipak bliži Merivi.

Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk
Posetite www.garaza.rs !
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

bord computeri kod opela mnoogo vole da lažu, i za pola litra. Ali svejedno je meriva praktičnija, višlje se sedi ( nekome to dosta znači) i ako je jeftinija to ti je win win. Pouzdanost nije problem, na znam samo kako je sa servisima u Srbiji, mislim da je i tu opel u prednosti ali nisam siguran.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Mislim da ne laže 0.5l jer sipaju sa karticama i imaju GPS praćenje :-)

TT
Korisnikov avatar
Mladen7
Reactions:
Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon

Post od Mladen7 »

cikajowa napisao: To je cistokrvni opelove motor ili ne? Da li ima veliki servis ili ima lanac?
Da motor je Opelov tačnije GMov, ima lanac.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Najteže je da srce bude uz Corollu. Ako si dotle došao onda nema dileme - Corolla.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Heinz napisao:Mislim da ne laže 0.5l jer sipaju sa karticama i imaju GPS praćenje :-)

TT

Nisam pisao za konkretni model, ali kod obe astre koje sam imao i kod najnovije astre je uvek bila razlika oko pola litre, kod forda je bio najprecizniji, sledi golf ( 2-3 dcl) a mazda je lagala u plus, znači po BC je trošila više nego realno, i to do pola litre razlike isto :mrgreen:
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Mislim da ti je u ovoj priči ipak presudan motor, naučio si na dizela i logično je da ti (bar na prvu loptu) isti više odgovara. Opel daje i dužu garanciju? Bar mi se čini da sam negde čuo da daju 4 godine. Jesi li gledao Astru limuzinu u Opelu? Pitam jer si zainteresovan za Corollu pa mi je logično da baciš oko i na Astru.

Da li si gledao Octavije sa malom kilometražom?
Ova je karavan, dizel, 1800km na satu, jedino bi ja ponudio dosta manju cifru jer auto ima cca 3 godine:
http://www.polovniautomobili.com/putnic ... da-octavia

I ova mi je lepa:
http://www.polovniautomobili.com/putnic ... 7-elegance

Imaš i novog Focusa dizel za nekih 15,5k - 16k evra, možda da razmisliš i o toj opciji.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

A Megane?
Odgovori