Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
NNele
Reactions:
Pridružio se: 15 Nov 2014, 20:29
Garaža: Audi A4 B8 2.0 TDI 170hp

Re: Fotografija

Post od NNele »

U fazi sam nabavke manjeg fotoaparata i sve sam bliži Soniju a6000, ukoliko me ovde ne popišmanite.
Ergonomija jeste faktor nakon što sam rasprodao Canon 40D sa pratećom opremom i sigurno bi mi jeftiniji kompakt završavao posao, ali posle DSLRa je teško vratiti se na point & shot.
Da napomenem da aparat koristim samo iz ličnog zadovoljstva, na putovanjima I sl.
Canon G9 sa teleobjektivom koji još imam je zastareo gedžet bez mogućnosti snimanja videa što je meni jako potrebno.
S druge strane, samo sa kit objektivom 16-50 bio bih prilično ograničen, morao bih da uzmem barem I 70-200, I tako se opet vraćam na torbu sa objektivima i dodacima. Ipak me to više ispunjava nego slikanje smartfonovima, tako da ću nastaviti da ženi uvaljujem po neki objektiv u tašnu. :pardon:
Upravo sam pretragom u temi preleteo preko nekih postova i pročitao da se zuzazu žali na komplikovanost, zatim nidza na lcd koji nije touch. Pretpostavljam da će meni sony biti manje komplikovaniji zato što nisam pro, mada svakako ne koristim samo auto režime.

Najpre sam gledao a5100, ali odsustvo viewfindera I duplo manje fps odnosi prevagu ka a6000.
@nidza, zašto kažeš da je snimanje videa sa tačom – prajsles? Jel zbog lakšeg fokusiranja?

Još nisam prodao Canonov objektiv 50 mm 1,4 koji je praktično nov (200-300 okidanja) i možda bih mogao da ga menjam za neko zeissovo staklo.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Imaš za Sony sad njihov 50 1.8, ne treba ti Zeiss. Izašao je i Samyang 50 1.4 sa AF, veoma ambiciozan.

Ja te podržavam za Sony A6000. Za amaterski video je tač must have, ali ako ti je veličina okej, A6000 je bolji aparat od A5100. Cela ideja A5100 je da mogu uvek da ga imam uz sebe, što kod A6000 nije slučaj.

Nije nezgodan za upotrebu. Možda neko konkretno ima problem da se navikne, ali sve je sem nezgodan. De facto lakše nego DSLR, samo treba sarađivati sa novim pristupom slikanju, ne biti tvrdoglav da to treba isto zastarelo da se koristi kao i DSLR. Može, ali zašto?

Tapatalk
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Šta će ti 70-200? Ako je 2.8 to je cigla, f4 je malo bolje ali i dalje glomazno. To uzimaš samo ako imaš baš jaku potrebu za tako nečim, npr. slikanje indoor sporta. Ja ga montiram par puta godišnje i tad nema alternativu ali to nije za putovanja. Na moru koristim mali, lak, plastičan i jeftin Nikon 50-200mm, mora da i za Sony postoji tako nešto.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

@NNele

Što ne razmisliš o ovom 760D? Manji je od 40D i dosta lakši, ergonomija mu je sasvim o.k, ima obrtni ekran + kapacitivni touch screen i snima brutalno dobar video, DSLR je na koga si već navikao a i cenom je tu negde kao i A6000 (malo skuplji). Mirrorless je po meni odličan koncept sa nekom "palačinkom" od objektiva ali ako ćeš na njega često kačiti f2.8 teleobjektive onda sve to debelo gubi smisao i bolje je imati DSLR ako ćeš svejedno vući torbu.

Uskoro će verovatno Garaža skup - ajde da ponesemo svi sprave koje imamo pa da svako ima priliku da vidi šta mu najviše leži (kad već ne postoje okupljanja fotografskih foruma :D ). Evo, ja bih baš rado malo isprobao neki mirrorless (da potvrdim ili opovrgnem svoja ubeđenja). :)
Korisnikov avatar
NNele
Reactions:

Post od NNele »

@grujicd,

Pogrešno sam napisao, mislio sam na ovo 55-210mm 4,5-6,3 koje se može naći u kitu sa 16-50mm za oko 700$. Na prethodnoj stranici si lepo objasnio oko zum objektiva, zato i volim da ga imam kod sebe. Na Canonu sam koristio odličan 70-300mm IS USM, nekada i u kombinaciji sa Kenko Tele 1,4x. Nezgrapno je sve to, ali je zum odličan. Ovaj nije nešto veliki, a poslužiće svrsi.

[url=http://postimage.org/]Slika

@Saša,

760D je ozbiljniji i bolji aparat, alfa je brža i pametnija. Canon je gabaritan, pogledaj uporedni test kakva je razlika. Pa skoro je canon duplo teži. Nisam išao na full review, da li ima razlike u video fps u video režimu? Šteta što a6000 nije došao sa 4K rezolucijom. Ergonomija i mobilnost mi je veoma bitna, ona neće biti mnogo narušena čak i sa tim sonijevim tele objektivom.

http://cameradecision.com/compare/Canon ... lpha-a6000
Interesantan je broj canonovih objektiva u odnosu na sony :)
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Slobodno uzmi taj kit - extra sprava. Ako nabaciš neki dobar prajm imaćeš fotke i za umetničarenje (kako to volimo da kažemo, za slike sa dobrim bokeh-om).

Tek sada videh: umro je osnivač Lumionus-Landscape - Michael Reichmann, u 71 godini :pop:
http://www.dpreview.com/news/4958380521 ... es-aged-71
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

NNele napisao:Nisam išao na full review, da li ima razlike u video fps u video režimu?
760D - 1920 x 1080 (30p, 25p, 24p), 1280 x 720 (60p, 50p), 640 x 480 (30p, 25p)
A6000 - 1920 x 1080 (60p, 60i, 24p), 1440 x 1080 (30p, 25p), 640 x 480 (30p, 25p)

Mislim da je Canon ipak praktičniji za snimanje videa zbog ekrana sa kojim možeš kako hoćeš i tač skrina. :)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Nikon je krš za kežual video, juri fokus, ne može da menja blendu dok je u live modu, skoro nijedan objektiv nije nečujan... Ovako ovlaš što sam pratio Canon je tu bolji, ali bi Sony trebao da bude još bolji. Ako se ne varam ima i neke objektive sa motorizovanim zumom. Za video se uvek pre uhvatim za Sony RX100.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Bezoledalci objašnjavaju video. Ako je to bitna stavka, ne tražiti dalje.

Subjektivno, meni lično, je i za fotografsku primenu MILC bolji od DSLR. Više mi odgovara taj način rada, a pogotovo kompaktnost. Moj glas (očekivano) za A6000. Uzmi kombinaciju 2 kita, ili umesto telca 70-300 novi, a obavezno 50 1.8 OSS - objektiv je STRAVA, a pristupačan.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Ono što mi fali kod Sonija u APS-C formatu je standardni zum sa velikom blendom - Sigmu 17-50 f/2.8 držim na aparatu u 90% slučajeva. 50mm 1.8 sam posle toga stavio jednom, probe radi. Kit 18-105 sam prosledio dalje. Prajmovi imaju neki svoj šmek, naročito kad unapred znaš šta te čeka, ali za turizam, arhitekturu, događaje, decu, brzi zum mi daleko odnosi prednost. Toliko sam se navukao na taj objektiv da bi sistem sad počeo od njega, pa da vidim sa kojim aparatima može da radi. Pritom je savršeno balansiran sa DSLR-om srednje veličine.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

NNele napisao:U fazi sam nabavke manjeg fotoaparata i sve sam bliži Soniju a6000, ukoliko me ovde ne popišmanite.
Ergonomija jeste faktor nakon što sam rasprodao Canon 40D sa pratećom opremom i sigurno bi mi jeftiniji kompakt završavao posao, ali posle DSLRa je teško vratiti se na point & shot.
Mozda bi pored Sonyja moga biti interesantan i Canon PowerShot G3 X mala mocna spravica. Sa njim nemas potrebe da menjas i dokupljujes objektive.
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Da, ali G serija je velika kao A6000 otprilike, čime cela ideja prednosti veličine pada u vodu. Pritom je skupa ko đavo, a u svakom pogledu drastično slabija.

Ajde da pričamo o toj klasi aparata pre 2, 3, 4, godine, ali danas ja takav aparat ne bih nikom preporučio.

E, sad, G se odlično prodaje i postoje kupci, što bi značilo da se ljudi ne slažu sa mojim mišljenjem ili jednostavno nisu dovoljno upućeni.

Tapatalk
Korisnikov avatar
NNele
Reactions:

Post od NNele »

Uh, sada gledam i Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV. Iako ima 4K video i super slowmo, opeti mi nije jasno zašto košta 950$.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ako ti nije jasno, onda još nije vreme za njega. :)

A vidi ovaj recimo:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/s ... 1r-iiA.HTM

Fiksan objektiv od 35mm.
Korisnikov avatar
NNele
Reactions:

Post od NNele »

E sada ste me stavili na muke! Auuu, opasno se ložim na ovaj RX100 mark IV. Al baš je prajsi...
Odgovori