Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
N_L
Reactions:
Pridružio se: 16 Mar 2016, 06:59

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od N_L »

Goblin, slikaj nesto izmedju bulevara i zaobilaznice to je najbolji dio :P

Salim se ali ne mogu docekat da zavrsim jos koji ispit i da idem u BD smorih se u BG cim ljeto poce...
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Da vam ispricam kako ovi Budvani imaju sreće i kako oni razvijaju biznis. Jedan tip zapoceo zgradu i zaglavio se u gradnji i proda 3 stana ispod prosjeka cijene osobi X, samo da bi završio zgradu. Onda taj X nije znao šta bi sa stanovima i gurne ih u oglase ali zavali neku suludu cijenu pa ko se primi. I primi se neka budala i on proda 1stan i od tih para kupi plac. Onda proda drugi stan i od tih para započne veliku zgradu bez papira i plana. Onda se pojavi neki investitor pun para koji hoće da preuzme nastavak zgrade. Ovaj X kaže da može ali prizemlje i krov su njegovi, a investitor nek se ugradi na medjuspratove (ima ih 5-6). Na krovu je napravio dva penthausa, sredjeno, prodao na nevidjeno nekom Rusu kojeg je jedino zanimalo da ima pogled na more. Pare je poslao u kesu, a dosad se nikad nije ni pojavio. Niko ne zna ni kako taj Rus izgleda. Drugi pent je sredio još bolje i prodao za milijunsku cifru.
Od onog prizemlja je napravio lokal koji izdaje /možda i prodao /nisam pitao. Kako god, ozbiljna je cifra. Sad namerno za kraj sam ostavio da napišem cifru po kojoj cijeni je kupio ona prva 3 stana,800eura. Dakle, on je od nekih 60-70.000eur za par godina bez uloženog dinara/eura dosao do miliona. I sad, ostao mu još jedan stan, kaže da mora biti oprezan kako da ga reinvestira :-)
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Ima tih primera koliko volis, generalno se narod ovde obogatio ni kriv ni duzan, lovu nije uzeo samo onaj ko nije hteo ali to mislim bas bukvalno.
Ja sebe ne svrstavam tu posto ja nisam budvanin, niti sam ista nasledio od placeva... Ja sam dosao u BD ali je ispalo da sam se zadesio u pravo vreme na pravom mestu.

Evo bicu iskren.
Moj otac se bavi privatnim biznisom vec vise od 30 godina, ima nekoliko firmi...
Ja sam otisao da radim u BD sa pocetnim kapitalom koji mi je on obezbedio. Medjutim nakon buma rusa koji naravno da sam i ja iskoristio najbolje sto sam mogao, njegov komentar je bio sledeci "Eto ja radim 30 godina, u biznisu sam, i mislim da sam dosta stekao, imam uspesnu firmu... a ti odes u BD, zajebavas se i za 4-5 godina zaradis ono za sta sam ja radio celog zivota".

Ono sto je nas ovde snaslo malo je i nerealno ali mogu samo reci hvala bogu. Nije tu bilo nikakve sposobnosti ni vlasti ni stanovnistva, vec cista sreca i prilika koja je jednostavno iskoriscena.
Sto bi rekao jedan moj prijatelj "Ono sto je do nas, mi smo sjebali, ali srecom pa sve ono sto nije do nas to nas kenja" :mrgreen:

Evo ja sam svoju parcelu o kojoj sam gore pisao, kupovao od vise vlasnika koji su bili rastrkani zbog nasledstva (CG, Makedonija, Kosovo, Vojvodina, Amerika... bas sam ih skupljao godinama). Ta parcela ima oko 750m2 i iskreno mene je sve to zajedno kostalo oko 100.000e i to nisam sve isplatio u kesu vec sam dao i jedan stan. Doduse posle me ucrtavalje objekta kostalo jos toliko, tako da sam prakticno ulozio 200.000e.
Sada dobijam 40% od izgradjenosti i kada se odbije bruto neto, podeli na poslovni i stambeni deo... mene tu sleduje poslovni prostor od oko 200m2 i oko 700m2 stanova (oko 12 jedinica posto cu namerno ici na komforniju varijantu), i 10 garaza.
U prevodu, lokali se na toj lokaciji prodaju po preko 7.000e/m2 a stanovi za minimum 3.000e/m2, a garaze po 30.000e, sto mu u zbiru dodje vrednost blizu 4 miliona, a projektovano u neki pasivni prhod oko 12-13.000e mesecno, i sve to na ulozenih 200.000e i sve potpuno legalno i transparentno.

Drugu parcelu koju imam (srednja lokacija, oko 500m od mora), za 450m2 sam dao samo jedan stan u NS koji mene nije kostao vise od 30.000e i doplatio jos samo 15.000e.
Sada mi i tamo ostaje cista razlika 7 stanova po trzisnoj ceni oko 2.000e.

Ima primera gde su ljudi dolazili u BD da rade na gradjevini (npr vodoinstalater) a da su sada vlasnici ozbiljnih hotela. Evo konkretno bas ove sezone se otvara u BD hotel Moskva, bas luksuzan objekat (okacicu slike). Vlasnik objekta je vodoinstalater koji je radio kod mene u hotelu kao obicni majstor.
Covek se jednostavno kroz svoj posao igrom slucaja upoznavao sa imucnim ljudima, iskoristio ta poznanstva da uzme velike provizije na razna posredovanja. Isto u kompenzaciji za radove uzeo deo parcele koju je godinama kompletirao i sada je vlasnik hotela koji ne vredi ispod 5 miliona. Sve potpuno legalno.

A primera bahacenja tek ima da bi mogao do sutra da pisem.
Jedan drugar je otisao u setnju za vreme odrzavanja sajma nautike i sasvim slucajno je usao unutra da vidi sta ima (a na sajmu nautike se uvek izlozi i po koji auto, motor...). Decko je posle pola sata setnje rivom od 50m izasao sa sajma kao vlasnik jahte od 600.000e, kupio je izlozeni RS6 i dva motora.

Pa jedan kupi najnapucaniji moguci Audi S8 i donese u kafanu fakturu na nekih 160.000e da se pohvali. A drugar iz istog drustva ode u Roksped i trazi isto S8 ali da bude jos skuplji, ovi mu kazu da ne moze posto je prvi kupac uzeo apsolutno sve sto Audi nudi. Medjutim on uzme isto sve, samo drugu boju, i od Rokspeda trazi da mu naplate 5.000e vise i daju racun da bi on mogao ovoga da zajebava kako ima jeftiniji auto.

Pa do organizovanja svadbi u Hajatu sa sve zakupom carter leta za sve goste svadbe a pravi se svadba od preko 500 zvanica, placenim boravkom u najboljim hotelima za sve goste na 7 dana....

A verovatno nazesci primeri bahacenja su isli preko nautike, na te jahte se potrosilo gomila novca... pa na kupovinu nekretnina po celom svetu, gde je BG bio nezaobilazan ali se kupovalo bas svuda...
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Pa dobro. Koliko lako zaradiš (naslediš) toliko lako i trošiš. Valja imati mere.
Korisnikov avatar
member
Reactions:

Post od member »

Haha Utva Majka privatizacije :)
Jos samo da bebu naucim onu deciju pesmicu "Gde Zeko pije vodu" :-)
Ali za Bogoljuba na bilbordu te nista nisam razumeo :-) ajde napisi javno kad si veceras toliko iskren :-)
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Mr.Rotor napisao:Pa dobro. Koliko lako zaradiš (naslediš) toliko lako i trošiš. Valja imati mere.
Apsolutno se slazem. Pare koje lako dolaze (nebitno da li je nasledstvo ili poslovi koji ti igrom slucaja bez previse angazovanja donesu veliki profit) lakse se i trose. Ali tu treba ostati "normalan" i iskoristiti prilike koje se obicno ne dobijaju vise puta u zivotu.
member napisao:Haha Utva Majka privatizacije :)
Jos samo da bebu naucim onu deciju pesmicu "Gde Zeko pije vodu" :-)
Ali za Bogoljuba na bilbordu te nista nisam razumeo :-) ajde napisi javno kad si veceras toliko iskren :-)
Upravu si, ja sam jedan od retkih koji sam u CG investirao preko Srbije, posto je moj sadasnji hotel ustvario bio odmaraliste Utve Pancevo koje smo privatizovali pa srusili i pravili sve novo...

A Bogoljub sve posmatra ;) (necu biti bas toliko iskren i otvoren) :mrgreen:

Ali imali smo vrlo slicnu situaciju i u NS i u BG sa ekspanzijom gradnje. Doduse to su bili neuporedivo manji profiti ali opet je bilo ekspanzije usled raznih uticaja. Dok je sada sitacija na tom trzistu kao mrtvo more, moze se okarakterisati kao prezivljavanje najjacih.
Mada se NS iznenadjujuce dosta gradi i iznenadjujuce i dalje drzi cenu nakon pada koji je usledio ranije.
Ali i tu se vidi ovo sto je @Rotor napomenuo, ko je kako iskoristio taj period. Dosta njih je uzelo veliku lovu, brzo i lako su dosli do ogromnih sredstava i imovine, ali nije svako isto iskoristio. Ogroman je procenat kojih koji su se bahatili do totalne propasti, dok ima i onih koji su krah trzista docekali spremni, jednostavno su na vreme obezbedili likvidnost (da nisu duzni poreze, dobavljace, kredite...) a sacuvali imovinu sa kojom i sada mogu da budu u igri i poslovima...
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Sad nema sanse da se uspavam, 'ekranizujem' u glavi te price kako su se odvijale.

Sent from my LG-H440n
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Mene pece celo koliko sam se lupio sakom.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
N_L
Reactions:

Post od N_L »

A i ja znam neke takve, doduse par ih je u zatvor a vecina bez centa
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Pa odprikike akteri takvih bahacenja uglavnom zavrsavaju ili u zatvoru ili bankrotiraju ili udju u neke druge velike probleme (narkomanija, kriminal, psihicki problemi...).

Treba ostati normalan kao sto je Rotor vec napisao, a ovde su se desile nerealne stvari pa je to iznedrilo i takve situacije...
N_L
Reactions:

Post od N_L »

Recite mi ovo jer znam proceduru u CG ali izgleda drugacije je u Srbiji. Trebam da sastavim kupoprodajni ugovor i prenesem stan u moje vlasnistvo.
Zvao sam notara, on mi je rekao da ga on ne sastavlja no mogu sam (ima li ko primjer pa da adaptiram, mada treba da dodam par stvari u vezi poreza, neplacenih racuna itd) ili kod advokata (koliko se placa?), pa onda donesem to na ovjeru, list nepokretnosti, poresko resenje, licne karte i osnov sticanja prodavca te nekretnine.

Najvise me interesuje ovo za ugovor, da li da ga sam sastavljam na osnovu nekog primjera ili da platim nekom advokatu ako to nije skupo? I ima li jos nesto sto sam zaboravio? Sta ide poslije? Prvi je stan pa se valjda ne placa neki porez il nesto.
Korisnikov avatar
member
Reactions:

Post od member »

Preporuka je da to ne radis sam, nego odvoji 200eur i plati advokata i ugovor. Nije to kila krompira pa da se zezas s time.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Meanwhile između kamiona i aviona

Slika

Slika

Slika

Još dan dva pa ploča.

Sent from my D5503 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

koliko na kraju izlazi plac+dozvole+gruba gradnja?
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Nisam računao ali otprilike 60-65k, papiri, plac 9 ari i objekat 290kvm bruto bez terasa.

Sent from my D5503 using Tapatalk
Odgovori