Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od dragan »

Tako je. Meni je iskustvo sa notarima smešno, kad sam kupovao plac sad kupio od dva suvlasnika, ali je sa pravne strane žena od jednog imala neko pravo žalbe ili tako nešto, a to nismo znali unapred pa je nismo pozvali. I sad sedimo mi svi tu kod notara, on čovek kaže sve kako je, spremili papire i kaže da ona može da se žali kasnije a ovaj njen muž kaže da neće. I na to notar kao gleda mene u fazonu jel ti to tako prihvataš, da ispotpisujemo pa da se razilazimo.
Naravno, sačekali smo je da dođe da baci autogram gde treba :)
Za plac od 18k je overa bila valjda oko 200 evra sa upisom u katastar.

Sent from my D5503 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Delija napisao:Aha :)

Ma ko je uspeo da izboksuje licencu za notara taj je postao svetski mega car.
I za privatnog izvrsitelja :). Moj neki rodjak za dve i po godine rada kupio 4 stana, novog x1 i w205 i komplet renovirao kucu, a pre toga godinama radio samo za doprinose u nekom drzavnom preduzecu i posle kao fizikalac na gradjevini.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Pa za to je valjda i bila borba, da notar ne radi nista sem overe, a da se sadrzajem ugovora bave advokati

Sent from my HTC One using Tapatalk
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Kod advokata se najmanje plaća pisanje ugovora. Plaća se pre svega pregled dokumentacije i znanje da se iz te dokumentacije vidi stanje stvari i predvide mogući problemi.

Suština advokata kod prometa nepokretnosti je da klijentu da pravu informaciju - da li u kupovinu ući ili ne i koji su rizici.

Pri tom se sve to utvrđuje iz dokumentacije koju klijent donese ili advokat sam izvadi. Ako je nešto od toga npr falsifikat, nema tog advokata koji može da pruži zaštitu.

@f Dragan
Oćigledno je jedan od prodavaca prodavao bračnu tekovinu koja se formalno vodila na njega, a suštinski je suvlasništvo njega i supruge. To je advokat trebalo da vidi i da te upozori. To je jedan od razloga zašto se traži osnov sticanja prava svojine prodavca. Nije isto ako je nasleđe ili kupovina tokom braka.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

Jedan od suvlasnika je nasledio svoj deo ugovorom o izdržavanju a drugi nasledstvom, i taj što je nasledio njegov deo je bio sporan. Između njih je bila još neka nedorečena priča pošto je onaj prvi ugovorom prvo dobio sve pa su se nešto tužili pa je na kraju ovaj nasledstvom dobio 1/4, neka ružna priča uglavnom.
Ja sam se kasnije iz drugog razloga posvađao sa tim prvim likom jer je ispao đubre, klasična priča dok ne uzmem kintu med i mleko a posle jebada, ali rešićemo i to :)

Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

A falila vam žena ovog što je stekao po osnovu ugovora o doživotnom izdržavanju?
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

dragan napisao:Nisam računao ali otprilike 60-65k, papiri, plac 9 ari i objekat 290kvm bruto bez terasa.

imaš neki plan, ili nedajbože render? :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Floyd napisao:Gobline, jel krenula gradnja tvoje zgrade. Daj malo detalja. Jel imaš pogled na more?
Imam 3 projekta, pa zavisi na koji mislis.

Prva zgrada je skroz gotova, mada sto se tice mog dela ne prodajem ni jedan stan. U principu se trudim za zadrzim sto vise jedinica koje opremam i pretvaram u apartmane za izdavanje turistima.

Sa drugom zgradom se mucim sa papirima vec 2 godinu. Pogled na more ce imati samo sa poslednja dva sprata.
Lokacija je solidna (500m od mora) ali bas imam velike probleme sa dokumentacijom. Vec sam odradio i projekat i usao dosta love u dokumentaciju ali nikako da izguram do gradjevinske dozvole.
Prvo je problem bila glavna vodovodna cev koja prolazi ispod parcele, pa se samo na projektu za izmestanje te cevi i pregovorima sa opstinom oko finansiranje izmestanja te cevi izgubilo citavu godinu (investicija od preko 100.000e koju na kraju moram ja da finansiram ali mi je priznaju u komunalije).
Pa onda je ispao problem oko dela puta koji vodi do moje parcele (samo 10m od glavnog puta), posto jednim delom kaci privatnu parcelu a opstina jos nije sprovela izuzece i otkup. Pa sam ja sam morao da dogovaram sa vlasnikom te zemlje umesto opstine i jedva sam to izboksovao.
Pa se onda otvorio problem zato sto sam ucrtao "preveliku" osnovu za povrsinu svoje parcele pa ne mogu da ispostujem zakonski da budem odvojen minimum 3m od granica parcele, pa sam jurio komsije da mi daju te saglasnosti i jedva sve prikupio.
Pa se sad na kraju ispostavi da se vlasnicka i urbanisticka parcela ne poklapaju u 7m2 i da moram da odkupim tih 7m2 od opstine. Nije to problem, ali trebalo srediti da to udje na skupstinu preko reda i da odbornici odobre. Sve sam to zavrsio i stize novi problem. Tih 7m2 se vode kao deo potoka, a potok se po zakonu CG vodi kao prirodno dobro nije po ustavu nije moguce privatizovati i zbog toga ne prodjem na skupstini. :glavomuzid:
I evo sada upravo sam u proceduri za dobijanje tih 7m2 na dugogodisnji zakup umesto kupovine, i nadam se da cu to uspeti da sredim do septembra i da dobijem gradjevinsku dozvolu.
Iz ovog primera mozes videti samo jedan mali delic problema i komlikacija kroz koje se prilazi da bi dobio svu potrebnu dokumentaciju. :glavomuzid:
A evo kako ce taj objekat izgledati:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Treci projekat je ovaj koji sam pominjao da sam dao na zajednicku gradnju za 40%. Tu ce skoro sve jedinice imati pogled na more.
Tu vise ne ucestvujem u poslu, jednostavno sam dao svoju parcelu investitoru koji je duzan za 2 godine da mi obezbedi vlasnistvo nad 40% objekta od 3.000m2.
Tu isto nista necu prodavati posto se radi o bas eksluzivnoj zoni, zato sto je na toj lokaciji dobra cena rentiranja.
Mene tu sleduje oko 200m2 poslovnog prostora koji se rentira za 35-40eur mesecno i oko 12 stanova koji se leti izdaju za 150-200e dnevno (mada stanove predhodno treba lukszno opremiti za postizanje tih cena). Tako da i pored bas jakih cena na toj lokaciji (za poslovni bi mogao da dobijem preko 7.000e/m2 a za stanove minimum 3.000e/m2) ne zelim nista da prodajem, samo pretvaram u pasivni prihod.

Mada ja vise nekretnina prodajem kao posrednik nego licno svoje. Svoje se maksimalno trudim da zadrzavam za sebe, a prodajem samo sto bas moram da bi cisto pokrio neke investicije.
Ovako mi je mnogo lepse da prodam tudje a cesto se desi da mi kao posredniku ostane i lepsa razlika nego investitoru, doduse te razlike su nekada bile mnogo vece ali i sada ima prostora da se radi...
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

Paja napisao:A falila vam žena ovog što je stekao po osnovu ugovora o doživotnom izdržavanju?
da.
Ji 4Tze napisao:
dragan napisao:Nisam računao ali otprilike 60-65k, papiri, plac 9 ari i objekat 290kvm bruto bez terasa.

imaš neki plan, ili nedajbože render? :)
ima oba, na mobu koji je trenutno u banani...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

goblin napisao:
Floyd napisao:Gobline, jel krenula gradnja tvoje zgrade. Daj malo detalja. Jel imaš pogled na more?
Imam 3 projekta, pa zavisi na koji mislis.

Prva zgrada je skroz gotova, mada sto se tice mog dela ne prodajem ni jedan stan. U principu se trudim za zadrzim sto vise jedinica koje opremam i pretvaram u apartmane za izdavanje turistima.

Sa drugom zgradom se mucim sa papirima vec 2 godinu. Pogled na more ce imati samo sa poslednja dva sprata.
Lokacija je solidna (500m od mora) ali bas imam velike probleme sa dokumentacijom. Vec sam odradio i projekat i usao dosta love u dokumentaciju ali nikako da izguram do gradjevinske dozvole.
Prvo je problem bila glavna vodovodna cev koja prolazi ispod parcele, pa se samo na projektu za izmestanje te cevi i pregovorima sa opstinom oko finansiranje izmestanja te cevi izgubilo citavu godinu (investicija od preko 100.000e koju na kraju moram ja da finansiram ali mi je priznaju u komunalije).
Pa onda je ispao problem oko dela puta koji vodi do moje parcele (samo 10m od glavnog puta), posto jednim delom kaci privatnu parcelu a opstina jos nije sprovela izuzece i otkup. Pa sam ja sam morao da dogovaram sa vlasnikom te zemlje umesto opstine i jedva sam to izboksovao.
Pa se onda otvorio problem zato sto sam ucrtao "preveliku" osnovu za povrsinu svoje parcele pa ne mogu da ispostujem zakonski da budem odvojen minimum 3m od granica parcele, pa sam jurio komsije da mi daju te saglasnosti i jedva sve prikupio.
Pa se sad na kraju ispostavi da se vlasnicka i urbanisticka parcela ne poklapaju u 7m2 i da moram da odkupim tih 7m2 od opstine. Nije to problem, ali trebalo srediti da to udje na skupstinu preko reda i da odbornici odobre. Sve sam to zavrsio i stize novi problem. Tih 7m2 se vode kao deo potoka, a potok se po zakonu CG vodi kao prirodno dobro nije po ustavu nije moguce privatizovati i zbog toga ne prodjem na skupstini. :glavomuzid:
I evo sada upravo sam u proceduri za dobijanje tih 7m2 na dugogodisnji zakup umesto kupovine, i nadam se da cu to uspeti da sredim do septembra i da dobijem gradjevinsku dozvolu.
Iz ovog primera mozes videti samo jedan mali delic problema i komlikacija kroz koje se prilazi da bi dobio svu potrebnu dokumentaciju. :glavomuzid:
A evo kako ce taj objekat izgledati:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Treci projekat je ovaj koji sam pominjao da sam dao na zajednicku gradnju za 40%. Tu ce skoro sve jedinice imati pogled na more.
Tu vise ne ucestvujem u poslu, jednostavno sam dao svoju parcelu investitoru koji je duzan za 2 godine da mi obezbedi vlasnistvo nad 40% objekta od 3.000m2.
Tu isto nista necu prodavati posto se radi o bas eksluzivnoj zoni, zato sto je na toj lokaciji dobra cena rentiranja.
Mene tu sleduje oko 200m2 poslovnog prostora koji se rentira za 35-40eur mesecno i oko 12 stanova koji se leti izdaju za 150-200e dnevno (mada stanove predhodno treba lukszno opremiti za postizanje tih cena). Tako da i pored bas jakih cena na toj lokaciji (za poslovni bi mogao da dobijem preko 7.000e/m2 a za stanove minimum 3.000e/m2) ne zelim nista da prodajem, samo pretvaram u pasivni prihod.

Mada ja vise nekretnina prodajem kao posrednik nego licno svoje. Svoje se maksimalno trudim da zadrzavam za sebe, a prodajem samo sto bas moram da bi cisto pokrio neke investicije.
Ovako mi je mnogo lepse da prodam tudje a cesto se desi da mi kao posredniku ostane i lepsa razlika nego investitoru, doduse te razlike su nekada bile mnogo vece ali i sada ima prostora da se radi...
Na taj drugi projekat sam mislio.

Baš te koči administracija. Nećeš moći to da završiš još dve godine.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Ne da me koci nego katastrofa.
Bilo bi to gotovo nego me zakacio najgori period za resavanje dokumentacije zbog ovih hapsenje pa BD. Ne znam da li si uopste upucen, posto je u poslednje vreme uhapseno bas mnogo ljudi u BD, dva predsednika opstine, pa Sveto Marovic koji se sve pitao, pola njegove familije, skoro svaki nacelnih bitnih institucija (katastar, urbanizam...), bas gomila ljudi je pohapseno, neki vec i osudjeni.
I onda je sad situacija da se svi plase a plus su pod nadzorom, i sad ti traze i ono sto niko nikad nije trazio i moraju da gledaju u najsitnije detalje.
Pa jos dosli novi ljudi sa kojima tek treba uspostaviti poslovne odnose, institucije u rasulu dok se ne uhodaju, ma hoas.

Nekada je sve ovo sa cime se ja mucim vec drugu godinu moglo da se zavrsi za par meseci.
Npr. ova odluka da ne mogu da mi prodaju tih 7m2 zemljista koje mi nedostaje da kompletiram urbanisticku parcelu zato sto se zemljuste vodi kao "potok" (potok protice na desetak metara) prvi put cujem, ali jednostavno pre prodaje su morali da traze saglasnost republickih institucija (sto do sad niko nikad nije radio) a oni su dali negativan odgovor, a sve to je nekad bila samo formalnost...
Pa za parking, iako sam napravio garaze i bice parking mesta ispred zgrade, sada imaju uslov da svaka stambena jedini mora imati parking mesto ili garazno mesto......
Ali boze moj, usao sam u to i guram, izgubio sam puno vremena al nema sad nazad...
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

dragan napisao:
Paja napisao:A falila vam žena ovog što je stekao po osnovu ugovora o doživotnom izdržavanju?
da.
To je jedna od notornih stvari na koju advokat treba da te upozori. Sticanje putem ugovora o doživotnom izdržavanju nije nasleđe i po predstavlja bračnu tekovinu, pa je potrebna saglasnost bračnog druga.
Takvih sitnica ima više i sve to je posao advokata i to se plaća, a ne lupanje po tastaturi. Ugovor može da napiše i sekretarica ili pripravnik. To je najlakše.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

A da li bi advokat ovo mogao da predvidi?

http://www.youtube.com/watch?v=NM_DMM4C9Jo
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Naravno da ne.

Ovde su papiri bili čisti. Prodavac je bio upisan u ZK 1/1 i bez tereta. Znači čista stvar.
Pozadina je kriminal i pitanje je što se taj kriminal ne goni i ne raspetlja se kako je i zašto do cele situacije došlo.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

Pajo mi smo uzeli saglasnost žene od ovoga što je nasledio, a od ovoga što je stekao ugovorom o izdržavanju nismo. Da li je trebalo ne znam, verovatno ne, moguće da ja nisam preneo sve finese priče kako treba.
Uglavnom sad je sve preneto na nas tako da je stvar u principu gotova.

Odgovori