Naravno, sačekali smo je da dođe da baci autogram gde treba

Za plac od 18k je overa bila valjda oko 200 evra sa upisom u katastar.
Sent from my D5503 using Tapatalk
I za privatnog izvrsiteljaDelija napisao:Aha
Ma ko je uspeo da izboksuje licencu za notara taj je postao svetski mega car.
imaš neki plan, ili nedajbože render?dragan napisao:Nisam računao ali otprilike 60-65k, papiri, plac 9 ari i objekat 290kvm bruto bez terasa.
Imam 3 projekta, pa zavisi na koji mislis.Floyd napisao:Gobline, jel krenula gradnja tvoje zgrade. Daj malo detalja. Jel imaš pogled na more?
da.Paja napisao:A falila vam žena ovog što je stekao po osnovu ugovora o doživotnom izdržavanju?
ima oba, na mobu koji je trenutno u banani...Ji 4Tze napisao:imaš neki plan, ili nedajbože render?dragan napisao:Nisam računao ali otprilike 60-65k, papiri, plac 9 ari i objekat 290kvm bruto bez terasa.
Na taj drugi projekat sam mislio.goblin napisao:Imam 3 projekta, pa zavisi na koji mislis.Floyd napisao:Gobline, jel krenula gradnja tvoje zgrade. Daj malo detalja. Jel imaš pogled na more?
Prva zgrada je skroz gotova, mada sto se tice mog dela ne prodajem ni jedan stan. U principu se trudim za zadrzim sto vise jedinica koje opremam i pretvaram u apartmane za izdavanje turistima.
Sa drugom zgradom se mucim sa papirima vec 2 godinu. Pogled na more ce imati samo sa poslednja dva sprata.
Lokacija je solidna (500m od mora) ali bas imam velike probleme sa dokumentacijom. Vec sam odradio i projekat i usao dosta love u dokumentaciju ali nikako da izguram do gradjevinske dozvole.
Prvo je problem bila glavna vodovodna cev koja prolazi ispod parcele, pa se samo na projektu za izmestanje te cevi i pregovorima sa opstinom oko finansiranje izmestanja te cevi izgubilo citavu godinu (investicija od preko 100.000e koju na kraju moram ja da finansiram ali mi je priznaju u komunalije).
Pa onda je ispao problem oko dela puta koji vodi do moje parcele (samo 10m od glavnog puta), posto jednim delom kaci privatnu parcelu a opstina jos nije sprovela izuzece i otkup. Pa sam ja sam morao da dogovaram sa vlasnikom te zemlje umesto opstine i jedva sam to izboksovao.
Pa se onda otvorio problem zato sto sam ucrtao "preveliku" osnovu za povrsinu svoje parcele pa ne mogu da ispostujem zakonski da budem odvojen minimum 3m od granica parcele, pa sam jurio komsije da mi daju te saglasnosti i jedva sve prikupio.
Pa se sad na kraju ispostavi da se vlasnicka i urbanisticka parcela ne poklapaju u 7m2 i da moram da odkupim tih 7m2 od opstine. Nije to problem, ali trebalo srediti da to udje na skupstinu preko reda i da odbornici odobre. Sve sam to zavrsio i stize novi problem. Tih 7m2 se vode kao deo potoka, a potok se po zakonu CG vodi kao prirodno dobro nije po ustavu nije moguce privatizovati i zbog toga ne prodjem na skupstini.![]()
I evo sada upravo sam u proceduri za dobijanje tih 7m2 na dugogodisnji zakup umesto kupovine, i nadam se da cu to uspeti da sredim do septembra i da dobijem gradjevinsku dozvolu.
Iz ovog primera mozes videti samo jedan mali delic problema i komlikacija kroz koje se prilazi da bi dobio svu potrebnu dokumentaciju.![]()
A evo kako ce taj objekat izgledati:
Treci projekat je ovaj koji sam pominjao da sam dao na zajednicku gradnju za 40%. Tu ce skoro sve jedinice imati pogled na more.
Tu vise ne ucestvujem u poslu, jednostavno sam dao svoju parcelu investitoru koji je duzan za 2 godine da mi obezbedi vlasnistvo nad 40% objekta od 3.000m2.
Tu isto nista necu prodavati posto se radi o bas eksluzivnoj zoni, zato sto je na toj lokaciji dobra cena rentiranja.
Mene tu sleduje oko 200m2 poslovnog prostora koji se rentira za 35-40eur mesecno i oko 12 stanova koji se leti izdaju za 150-200e dnevno (mada stanove predhodno treba lukszno opremiti za postizanje tih cena). Tako da i pored bas jakih cena na toj lokaciji (za poslovni bi mogao da dobijem preko 7.000e/m2 a za stanove minimum 3.000e/m2) ne zelim nista da prodajem, samo pretvaram u pasivni prihod.
Mada ja vise nekretnina prodajem kao posrednik nego licno svoje. Svoje se maksimalno trudim da zadrzavam za sebe, a prodajem samo sto bas moram da bi cisto pokrio neke investicije.
Ovako mi je mnogo lepse da prodam tudje a cesto se desi da mi kao posredniku ostane i lepsa razlika nego investitoru, doduse te razlike su nekada bile mnogo vece ali i sada ima prostora da se radi...
To je jedna od notornih stvari na koju advokat treba da te upozori. Sticanje putem ugovora o doživotnom izdržavanju nije nasleđe i po predstavlja bračnu tekovinu, pa je potrebna saglasnost bračnog druga.dragan napisao:da.Paja napisao:A falila vam žena ovog što je stekao po osnovu ugovora o doživotnom izdržavanju?