Vežbanje, dijete, teretana...
Re: Vežbanje, dijete, teretana...
Zamisli Sszgoa da batali gym i ode na keto + trcanje, ispuho bi se covek za 5 dana cak i uz svu hemaru 
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Da l on jede krembananice? 
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Ne znam sta na meniju nekoga ko pokusava da skine kilazu, pa cak i nekoga ko samo zeli zdravo da se hrani, traze namernice poput:
- Bilo kakvih slatkisa i grickalica (cokolade, bombine, stapici, smoki, cips, kolaci, dezerti, keksovi...)
- Brza "junk" hrana (pice, pljeskavice, burek, vecina proizvoda iz pekara...)
- Vestacki sokovi a prevashodno mislim na gazirane sokove (Koka kola)
- Mesne preradjevine i odredjeni mlecni proizvodi (kobasice, kulen, sunka, salame... punomasni sirni namazi, majonez...)
- Odredjena mesa (npr. svinjetina pa jos masniji delovi) i odredjeni nacini pripreme tog mesa (przeno u ulju, zaprske...)
- Bela testa
Jednostavno za sve ove proizvode postoje daleko zdravije namernice koje pritom povoljno uticu na program skidanja tezine.
Nekih stvari i navika se jednostavno treba odreci.
Kada se covek odrekne ovih najgorih stvari i uz to isprati nekoliko pravila:
- Napraviti plan obroka. Da se redovno jede 4-5 puta dnevno, smanje porcije, nema gladovanja...
- Redovan trening barem 3 puta nedeljno a pozeljno cesce
- Promene odredjene zivotne navike tako da se tokom dana ima vise aktivnosti umesto sedenja i lezanja (setnja, biciklo...)
E onda ne mozes imati nikakvih problema ni sa viskom kilograma i covek se oseca neuporedivo bolje.
Sve ostalo (precizan tip treninga, prezican raspored i meni ishrane, detalji u biranju namernica i nacinu pripreme....) davace bolje rezultate ali ovo je opsta osnova svega.
I nije greh pojesti i kolac na nekom rodjendanu, i nekad se napiti, i preskociti trening, i popiti kolu.... ali sve dok je to sporadicno ponekad a dok se usput postuju sve ostale stavke.
- Bilo kakvih slatkisa i grickalica (cokolade, bombine, stapici, smoki, cips, kolaci, dezerti, keksovi...)
- Mesne preradjevine i odredjeni mlecni proizvodi (kobasice, kulen, sunka, salame... punomasni sirni namazi, majonez...)
- Odredjena mesa (npr. svinjetina pa jos masniji delovi) i odredjeni nacini pripreme tog mesa (przeno u ulju, zaprske...)
- Bela testa
Jednostavno za sve ove proizvode postoje daleko zdravije namernice koje pritom povoljno uticu na program skidanja tezine.
Nekih stvari i navika se jednostavno treba odreci.
Kada se covek odrekne ovih najgorih stvari i uz to isprati nekoliko pravila:
- Napraviti plan obroka. Da se redovno jede 4-5 puta dnevno, smanje porcije, nema gladovanja...
- Redovan trening barem 3 puta nedeljno a pozeljno cesce
- Promene odredjene zivotne navike tako da se tokom dana ima vise aktivnosti umesto sedenja i lezanja (setnja, biciklo...)
E onda ne mozes imati nikakvih problema ni sa viskom kilograma i covek se oseca neuporedivo bolje.
Sve ostalo (precizan tip treninga, prezican raspored i meni ishrane, detalji u biranju namernica i nacinu pripreme....) davace bolje rezultate ali ovo je opsta osnova svega.
I nije greh pojesti i kolac na nekom rodjendanu, i nekad se napiti, i preskociti trening, i popiti kolu.... ali sve dok je to sporadicno ponekad a dok se usput postuju sve ostale stavke.
goblin napisao:Ne znam sta na meniju nekoga ko pokusava da skine kilazu, pa cak i nekoga ko samo zeli zdravo da se hrani, traze namernice poput:
- Bela testa
Pa jel greh il nije greh?goblin napisao:I nije greh pojesti i kolac na nekom rodjendanu, i nekad se napiti, i preskociti trening, i popiti kolu.... ali sve dok je to sporadicno ponekad a dok se usput postuju sve ostale stavke.
I prica se o umerenoj konzumaciji junka, retkoj, a ne svaki dan u dva obroka.
- passenger
Sve sam to izbacio ili smanjio za 80, 90%. Majonez sam drao. Recimo spremim 4 sendvica, a unutra slanina i dosta majoneza da preliva. Sad mi podje voda na usta, ali izbačeno.
Brzu hranu ne jedem. Samo kad vidim McD pun u bilo koja doba
postoje ljudi koji se redovno tamo hrane. Recimo rodjak izvede tamo decu, oni se nakrkaju redovno pomfrita, ono smeće od hamburgera, sladoled i zaliju kolom. 3 i 5 godina klinci. On i supruga deru velike doze u McD. Njima se baš vidi da su podgojeni. Skorije sam bio kod njih sa Raclette,,,guglaj,,, i ja nisam mogao da verujem koliko su pojeli. Pa bar sat i 20 min su jeli.
Brzu hranu ne jedem. Samo kad vidim McD pun u bilo koja doba
A i ti se cudis meku, a stavljas majonez da preliva, pijes secernu vodu, pez bombone i sta ti ja znam 
passenger napisao: Recimo spremim 4 sendvica, a unutra slanina i dosta majoneza da preliva.
Povračaču.
Mene je neko zarazio s majonezom u caribicu. Samo u caribicu mogu to da jedem, tj ne da mogu, nego zderem u slast pizzu s majonezom i kecapom
ali svetogrdje mi je za bilo koju drugu, pogotovo ''prave'' iz picerije.
Jel stvarno nisi skapirao pa se pravis bukvalista?Scuderia napisao: Pa jel greh il nije greh?
I prica se o umerenoj konzumaciji junka, retkoj, a ne svaki dan u dva obroka.
Nije greh ako znas da ne smes da konzumiras slatkise ali odes na neki rodjendan i pojedes jedno parce torte, al neces ici na rodjendane svake nedelje pa da taj "greh" ima znacajan uticaj.
Naravno da se mora paziti da ti "gresni" dani ne predju u naviku al ako uzmes nesto od junka npr. jednom u deset dana i to u umerenoj kolicini, naravno da nece napraviti problem.
A ako umerena konzumacija junka podrazumeva da svakodnevno unosis junk samo u daleko manjim kolicinama nego ranije, e sa time se ne bi slozio da je OK program.
Naravno, ima ljudi koji i na taj nacin postizu rezultate al smatram da to bas i nije dobar program.
Sad si taj junk food sveo na tih 20% (mada u realnosti to uvek bude malo vise nego sto mislimo). Zasto onda trenutnu fazu ne bi posmatrao samo kao na prelaznu fazu ka totalnom izbacivanju junk food-a iz svoje ishrane?passenger napisao:Sve sam to izbacio ili smanjio za 80, 90%. Majonez sam drao. Recimo spremim 4 sendvica, a unutra slanina i dosta majoneza da preliva. Sad mi podje voda na usta, ali izbačeno.
Ako si vec sveo na 20%, sta te sprecava da u narednih par nedelja izbacis bas skroz?
Ne verujem da si zavistan od bilo cega, to su jednostavno samo nezdrave navike kojih covek moze da se resi uz volju i malo truda, a benefiti su ogromni i daleko vredniji.
Pritom ne mislim samo na cilj u smislu skidanja stomaka (ti cak imas OK kilazu), vec generalno da zdravlje, kvalitetniji zivot i da se lepse osecas u svojoj kozi, sto je valjda i poenta svega.
PS - najvise volim kad postuje neko ko prica iz licnog iskustva sa konkretnim primerima i rezultatima kao @milosg
Iako ne bi praktikovao bas njegov sistem, ali covek je nasao "formulu" koja njemu odgovara i donosi rezultate.
Scudi, ali ti definitivno nemas ozbiljnih problema sa viskom kilograma ili ne daj boze bilo kakvih zdravstvenih problema...Scuderia napisao:Mene je neko zarazio s majonezom u caribicu. Samo u caribicu mogu to da jedem, tj ne da mogu, nego zderem u slast pizzu s majonezom i kecapomali svetogrdje mi je za bilo koju drugu, pogotovo ''prave'' iz picerije.
Ja ne mogu da shvatim (a to cesto gledam u svom okruzenju) kad neko ima i preko 20kg viska, nema kondicije da potrci i normalno ucestvuje u nekim fizickim aktivnostima, ima problem da nadje garderobu a i onda mu nista ne stoji lepo, ima odredjenih zdravstvenih problema (nesto sto je cesto vezano za povisenu kilazu)..... i onda dodje i naruci da zdere picu sa majonezom i kecapom pa jos zaliva sa kokakolom i sve to pred spavanje a taj dan nije presao ni 2km peske a o ozbiljnijim aktivnostima da ne govorim.
Pa kako moze? Kako ne vidi sta radi od sebe, to nikada necu shvatiti?
Ali jos su mi gore zenske osobe koje ne vode racuna o svom telu. Ajde mi smo muskarci pa nam dosta toga prolazi i kompenzujemo na razne nacine (mada i to smatram samo zabludom), ali kad vidim zapustene zene to mi deluje cak i neuredno.
Poslednja izmena od goblin u 01 Jul 2016, 17:11, izmenjeno 1 put ukupno.
Ma slazem se, pa nisam ni ja mislio svaki dan. Baza svakako mora biti cista i zdrava, tu nema zbora.
I sta imas protiv svinjceta, pogotovo manje masnih delova?
Nema tu nista previse masti, tipa 5g masti, 20g proteina, potpuno bezazlena kolicina masti na 100g.
I sta imas protiv svinjceta, pogotovo manje masnih delova?
Nisam nutricionista da znam sastav svakog mesa. Medjutim po savetima koje pratim i onome sto meni prija, svinjetinu smo jos odavno prakticno izbacili iz ishrane (kao i mesne preradjevine, masnija mesa drugog porekla...).
Od mesa preferiramo piletinu (pilece belo/grudi), curetinu, teletinu, juneci biftek, manje masnu ribu (uglavnom morsku posto mi je ukusnija)... i vodi se racuna o nacinu pripreme (uglavnom ili kuvano na vodi bez zaprske ili grilovano).
Nama je glavni motiv bilo stvaranje sto zdravijeg menija za decu, i zena to daleko preciznije prati i vodi racuna, a ja sam tu samo konzumator koji se ne buni posto je sve ukusno a pritom mi odgovara posto mi olaksava.
Kad bi ona i deca stalno jeli junk food, i meni bi bilo teze da se kontrolisem.
Od mesa preferiramo piletinu (pilece belo/grudi), curetinu, teletinu, juneci biftek, manje masnu ribu (uglavnom morsku posto mi je ukusnija)... i vodi se racuna o nacinu pripreme (uglavnom ili kuvano na vodi bez zaprske ili grilovano).
Nama je glavni motiv bilo stvaranje sto zdravijeg menija za decu, i zena to daleko preciznije prati i vodi racuna, a ja sam tu samo konzumator koji se ne buni posto je sve ukusno a pritom mi odgovara posto mi olaksava.
Kad bi ona i deca stalno jeli junk food, i meni bi bilo teze da se kontrolisem.
Ne mislim na preradjevine, mislim da su ciste svinjske snicle istog/slicnog sastava poput govedine/junetine u smislu makronutrijenata.

Kao sto sam napisao, nisam strucnjak ali imam ljude kojima jako verujem po tom pitanju i ne postavljam previse podpitanja.
Tako da sam okvirno savetovan da se svinjetina izbaci a forsira ono sto sam napisao, pa se tako hranim i zadovoljan sam rezultatima ali i namernicama.
Mene sad da pitas zasto je koka kola stetna, isto ne bi znao da ti precizno odgovorim. Znam samo uposteno da ima mnogo secera, kalorija, da goji, da ima nekih negativnih nus dejstava po organizam.... i jednostavno je ne konzumiram. Ne ulazim dublje u razmatranje.
Tako je i za sve ostale namernice koje sam pomenuo.
Pojma nemam zasto je bolja himalajska so koju koristimo od obicne koju ne koristimo, zasto je bolje maslinovo ulje od suncokretovog, zasto je bolje sirce koje zena sama sprema (mesa limunov sok sa jos nekoliko sastojaka) od obicnog kupovnog sirceta... i jos mnogo "pravila" koje praktikujemo u ishrani a kojih ja uglavnom nisam ni svestan, koja su verovatno dobra i zdrava ali ja nemam pojma da objasnim razlike strucno, niti me zanima.
Poenta je da meni takav rezim daje zeljene rezultate a da pritom imam ukusne obroke uz koje nikad nisam gladan.
Isto tako sam svoj "program" (rezim ishrane i treninga) preporucio par drugara koji su isto imali bas pozitivne rezultate a nisam nikakav niti trener niti nutricionista, samo sam preneo kroz savet neke svoje navike.
Tako da sam okvirno savetovan da se svinjetina izbaci a forsira ono sto sam napisao, pa se tako hranim i zadovoljan sam rezultatima ali i namernicama.
Mene sad da pitas zasto je koka kola stetna, isto ne bi znao da ti precizno odgovorim. Znam samo uposteno da ima mnogo secera, kalorija, da goji, da ima nekih negativnih nus dejstava po organizam.... i jednostavno je ne konzumiram. Ne ulazim dublje u razmatranje.
Tako je i za sve ostale namernice koje sam pomenuo.
Pojma nemam zasto je bolja himalajska so koju koristimo od obicne koju ne koristimo, zasto je bolje maslinovo ulje od suncokretovog, zasto je bolje sirce koje zena sama sprema (mesa limunov sok sa jos nekoliko sastojaka) od obicnog kupovnog sirceta... i jos mnogo "pravila" koje praktikujemo u ishrani a kojih ja uglavnom nisam ni svestan, koja su verovatno dobra i zdrava ali ja nemam pojma da objasnim razlike strucno, niti me zanima.
Poenta je da meni takav rezim daje zeljene rezultate a da pritom imam ukusne obroke uz koje nikad nisam gladan.
Isto tako sam svoj "program" (rezim ishrane i treninga) preporucio par drugara koji su isto imali bas pozitivne rezultate a nisam nikakav niti trener niti nutricionista, samo sam preneo kroz savet neke svoje navike.
- passenger
Nismo se razumeli. Ja junk food ne jedem uopšte. Ne sećam se kad sam poslednji put pojeo hamburger (pre par meseci u Srbiji), kebap pre par meseci kad sam se vraćao sa planinarenja i bilo je ili da pojedem kuče i ženu ili kebap, jer me je ubilo 7-8 sati planinarenja. Junk ne jedem uopšte.goblin napisao: Sad si taj junk food sveo na tih 20% (mada u realnosti to uvek bude malo vise nego sto mislimo). Zasto onda trenutnu fazu ne bi posmatrao samo kao na prelaznu fazu ka totalnom izbacivanju junk food-a iz svoje ishrane?
Ako si vec sveo na 20%, sta te sprecava da u narednih par nedelja izbacis bas skroz?
Ne verujem da si zavistan od bilo cega, to su jednostavno samo nezdrave navike kojih covek moze da se resi uz volju i malo truda, a benefiti su ogromni i daleko vredniji.
Pritom ne mislim samo na cilj u smislu skidanja stomaka (ti cak imas OK kilazu), vec generalno da zdravlje, kvalitetniji zivot i da se lepse osecas u svojoj kozi, sto je valjda i poenta svega.
PS - najvise volim kad postuje neko ko prica iz licnog iskustva sa konkretnim primerima i rezultatima
Sećam se kad sam sleteo avionom u Nemačku, pokupio me rodjak i otišli u prvi McD da jedemo. Bio sam stvarno gladan, jer nisam jeo ceo dan pre toga jer imam fobiju od letenja. I pojeo sam par bigmekova, šejk, sladoled i pomfrit. Nije mi se povraćalo, nego sam hteo da iskočim iz svoje kože koliko mi je loše bilo. Ali ne samo u stomaku, već generalno mislim da je telo trpelo neki stres.
- U potpuno izbačenu hranu (počevši od juče) koju sam skoro svakodnevno jeo su puding, majonez, voćni jogurt, bombone sa 80% šećera itd.
Kad kažem da bih smanjio za 80-90% nešto od ishrane, to mislim na pojedine slatkiše i još neke stvari koje sam jeo. Na primer, danas sam čitao knjigu 2-3 sata i šećer mi je pao i uzeo jednu krembananicu, a obično uzmem 6-7-8 i pojedem jednu za drugom, dok nisam pun. Sad vidim da posle 2 minuta pojedene krembananice, šećer mi je okej i ne jede mi se više.
- za 80-90% sam/ću smanjio krembananice ili nešto drugo slatko, za kad mi baš padne šećer kao danas. Salamu i slaninu jednom u 10-15 dana kada ne znam šta ću za doručak ili kad mi se samo to prijede, pa da ubijem želju. Isto je npr. sa sladoledom. Izbacio sam ga, ali jednom u 10-15 dana uzeću jedan sladoled, ali ne kilo (možda je to sistem za potpuno izbacivanje posle nekog vremena).
Kolebam se oko vode, jer mi je potrebno puno tečnosti, posebno sad kad su vrućine, a obična voda mi ne ide. Ova flaširana sa ukusom je 100 ml 1.1g, tj. oko 8g dnevno prosečno, što i nije puno. U čaj mogu da stavljam med, jer čaj pijem svakodnevno par puta (koliko neko kafu).
Zaista se trudim. Navikao sam na te slatkiše, sad jedem jednu krembananicu, eventualno drugu posle 5-6 sati kad mi padne šećer,a ranije odjednom 7-8, a moglo je i 15-20 na dan. Sad jedan-dva sladoleda mesečno, a ranije sam jeo kilo sladoleda faktički za jedan dan (ali ne svakodnevno).
I kao što si rekao, kilaža mi je okej i cilj mi je da smanjim stomak, ali i da se osećam bolje. Supruga mi objašnjava na koji način telo trpi veštačke zasladjivače i zbog toga se više umrtvi nego inače i to se vidi na meni, ali je ništa ne razumem. Ali postoji nešto da se čovek loše oseća zbog hrane.
Verujem da sam na dobrom putu. Evo malopre smo jeli cezar salatu i u mom delu je bila ćuretina. Mogao sam još da jedem, ali sam stao i ostatak stavio u plastičnu kutijicu i u friz, pa sutra za doručak/ručak. Do juče bih jeo dok se ne nadujem da ću dumrem.
Jeste to negde suština, bar za ljude koji nisu profesionalni sportisti, gde naravno spadam.goblin napisao: PS - najvise volim kad postuje neko ko prica iz licnog iskustva sa konkretnim primerima i rezultatima kao @milosg
Iako ne bi praktikovao bas njegov sistem, ali covek je nasao "formulu" koja njemu odgovara i donosi rezultate.
Ima dosta načina da dođeš do cilja (fit izgled, mišićna masa, šta god) pa i jeste negde ključno da svako nađe ono što njemu od toga odgovara. Ima i puno protivrečnih informacija i istraživanja poslednjih godina (o zasićenim mastima, vlaknima, UH i slično) pa je nekad teško probrati i protumačiti šta je zaista tačno, zato i jeste dosta bitan parametar kako se ti lično osećaš kad se hraniš ili treniraš na određeni način.
Uspava se malo čovek u tom stanju. Znam sebe kakav sam bio sa 20 i kusur kila viška (i još uvek ima viška). Smeta ti, nervira te, znaš čak i kako to da središ, ali upadneš nekako u taj začarni krug da ćeš to uraditi od sutra.goblin napisao: Ja ne mogu da shvatim (a to cesto gledam u svom okruzenju) kad neko ima i preko 20kg viska, nema kondicije da potrci i normalno ucestvuje u nekim fizickim aktivnostima, ima problem da nadje garderobu a i onda mu nista ne stoji lepo, ima odredjenih zdravstvenih problema (nesto sto je cesto vezano za povisenu kilazu)..... i onda dodje i naruci da zdere picu sa majonezom i kecapom pa jos zaliva sa kokakolom i sve to pred spavanje a taj dan nije presao ni 2km peske a o ozbiljnijim aktivnostima da ne govorim.
Pa kako moze? Kako ne vidi sta radi od sebe, to nikada necu shvatiti?
Ali jos su mi gore zenske osobe koje ne vode racuna o svom telu. Ajde mi smo muskarci pa nam dosta toga prolazi i kompenzujemo na razne nacine (mada i to smatram samo zabludom), ali kad vidim zapustene zene to mi deluje cak i neuredno.
Malo se čovek i generalno pokrene kada sredi ishranu i uvede redovne fizičke aktivnosti, imaš više energije za posao, porodicu, druženje. Nije retkost da neko ko napravi mali korak i skine višak kg, zapravo napravi ogromne pomake u svom životu generalno.