snork napisao:goblin napisao:Koliko bi trebao da ima?
Moj 15 godina star aluminijumski MTB, visina 21", veličina točkova 26", sa uljnom viljuškom, ima 11.7 kg. Klasa je recimo za ozbiljnije rekreativce, daleko je od top ponude. Znači, dečiji bicikl sa 20" točkovima (ako je aluminijumski) ne bi smeo da ima više od 9-10 kg.
Vidim da je Scott BMX tezak 13kg.
Ali nebitno, poenta je da ovaj MTB koji sam pomenuo ima i menjac i amortizere, tako da je i ocekivno da ima nesto vecu tezinu (tezak je 12,2kg).
Medjutim, ne treba mesati klase, ako se trazi deciji MTB 20" sa menjacem i amotizerom, onda ga treba porediti samo sa tom klasom da bi poredjienje imalo smisla.
Mene je zbunilo kad je @zuzazu negativno prokomentarisao tezinu a prodavci su mi bas pomenuli alu ram koji nije cest u toj klasi. Ali kada sam uporedio sa ostalim podatcima, onda vidim da je najlaksi model na trzistu laksi za 0,7kg a da se svi najbolji (gde i njega svuda ubrajaju) krecu oko 12kg kao taj, a tezih ima koliko hoces (velika vecina).
Zato sam i pitao na koji je mislio kao bolji izbor?
Isto sam procitao nagativan komentar od @Ji4Tze "za ove pare kupis vrhunski deciji bajk, a ne ovo..." ali ne mogu na netu da pronadjem podatke, negativne komentare, da je negde lose prosao na poredjenjima... pa me interesuje na cega je konkretno mislio kao bolja opcija?
Sad jos uvek skupljam sugestije posto imam jos 15 dana do rodjendana kada moram da ga uzimam.
snork napisao:
goblin napisao:Razmisljao sam i o toj opciji.
Ali gledam BMX (nema ni amortizer, ni brzine...) a tezi od gore pomenutog modela, a sa druge strane klinac bi sad voleo da ima brzine, pa jos ako mogu da se menjaju na rucku "kao kad se daje gas na motoru" (posto on provodi dosta vremena na motoru samnom pa sve to snima), pa da ima amortizer "kao tatino biciklo"...
Ako je tako, onda mu kupi pravi MTB sa amortizerom (samo odgovarajuće veličine), ali neka budu "grip shift" ručice menjača (kao gas na motoru

). Ja sam jedno vreme imao takve ručice i zapravo su jako dobre, a i lakše su od klasičnih.
Jedina zamerka je bila da se ne može istovremeno kočiti i menjati brzina istom rukom, ali to detetu neće biti problem. Meni je inače na svim biciklima desna ručica za prednju kočnicu (kao na motoru), što smatram da je daleko bolje (ako si dešnjak), jer je prednja kočnica važnija, a desna ruka jača i preciznija (s ovim se slaže i sheldonbrown.com). Preporučujem da mu tako namestiš, pogotovo ako će kasnije voziti motor, pa da se navikne. Jedino je problem što će mu biti čudno (i potencijalno opasno) kad sedne na tuđi bicikl, jer 99% fabrički ima desnu ručicu za zadnju kočnicu, a levu za prednju.
Ovaj ima "grip shift" rucicu menjaca koju vidim da hvale, a malom bi to bilo bitno.
Mislim da za sada ne bi komplikovao sa menjanjem strana na kocnicama, mada ti je savet skroz ispravan i to mi nije padalo na pamet (a nazalost vozice motore 99%).