Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od ljubitelj »

U nasim klimatskim uslovima MINIMUM zakonski je 12cm izolacije (uz tipicni blok/cigla, beton ) za zidne povrsine, ekonomski optimalno je 18-20cm a preporuka za dobro izolovan objekat je 22-25cm.

I to samo za zidove, za pod moze da prodje 10cm izolacije a za plafon/krov ne treba ici ispod 30cm a preporuka je 40cm.

Izolacija je najefikasniji i ujedno najjeftiniji "grejni/rashladni" sistem. Investicija je jednokratna a umanjena potrosnja energije stalna i jasno vidljiva svake sezone.
Heinz napisao:Mislio sam da pričamo o zidnom iz primera. Kako će kondenz da se odvodi, vrv zato mora fancoil.
Nikako, u nasoj klimi je neprimenljivo podno ili zidno hladjenje kao samostalan sistem. Svaki termicki proracun to sasvim jasno pokazuje, bilo koji softverski paket da se koristi.

Vazduh kod nas treba/ mora da se isusuje sa fancoil/klimom za razliku od nemacke ili austrijske klime gde moze da prodje samo zidno hladjenje.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Ljubitelju to pišeš za objekte kojima treba elaborat en. Efikasnosti , za privatne kuce mozes da pravis kako hoces. A i taj propis se skoro menjao, do skoro je minimum za objekte sa spoljnim zidom debljine cigle bio 12cm a za zid termoblok 25 minimum je bio 7 ili 8cm, od skoro su to povecali, i nije tipična gradnja sa 18-20cm izolacije, idi u bilo koji prodavnicu koja prodaje fasadni stiropor pa kupi par stotina kvadrata, i pitaj ih koliko ga imaju na stanju
:)
Teorija je jedno, praksa je drugo.

@dgajic - i meni se ucinilo ali ipak pitam. Isti profil sam uzeo kao i ti, nije bas da je neka sredina, jedino sto sam video da je bas bolja stolarija je bila veka ali su i cenom dosta odskakali bar u ovoj ponudi koju sam ja dobio, ali im je zaista odlicna stolarija, stakla su odlicna, imaju par jako korisnih dodataka kao npr oni lufteri, parcijalno otvaranje vrata itd, koje drugibas i ne nude... mada po.mom mišljenju jednako bitno ako ne i bitnije je staklo koje se koristi, tjj premaz. Ova novija stakla.dobijes u 4seasson verziji i stvarno rade odlicno, jako dobro reflektuju toplotu ka spolja...

Sto se tice hladjenja ja sam jako skeptičan prema podnom i zidnom hladjenju upravo zbog tog odvodjenja vlage... mislim da to nije za nas. Ja sam u svaku od 5 odvojenih temperaturnih zona ubacio po jedan fancoil da se ne igram sa tim.
Sledece nedelje je na redu postavljanje spoljne jedinice toplotne pumpe i stavljanje u rad pa cu bas da vidim kako ce to da funkcionise sve zajedno. Nadam se da nece biti nekih decijih bolesti...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

@goblin
Cestitam na pocetku gradnje. Velika stvar, veliki poduhvat. Cekamo da krene i kod TQ ;)
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

U Poljskoj je standard 25 cm stiropora na spoljnim zidovima, i sve moje kolege imaju bas tako.

A temperatura u Krakowu je oko 5 C niza od nase.

Sent from my SM-G903F using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

dragan napisao:i nije tipična gradnja sa 18-20cm izolacije, idi u bilo koji prodavnicu koja prodaje fasadni stiropor pa kupi par stotina kvadrata, i pitaj ih koliko ga imaju na stanju
:)
Teorija je jedno, praksa je drugo.
Nije tipicna gradnja, niti sam to napisao vec pise ekonomski optimalna je po sadasnjim cenma 18 do 20cm.
Praksa je da ko zna i ima mogucnosti dobro izoluje, ostali kako se snadju a cesto i bez ikakve izolacije zive neko vreme. Upravo je useljena privatna kuca sa 20cm zidne izolacije, praksa.
A teorija je neophodna da se razume zasto je bas neka konkretna debljina minimalno potrebna za nasu klimu. Proracun kaze 112mm a kako je prva veca standardna mera 120mm toliko i jeste minimum u praksi.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

member napisao:@goblin
Cestitam na pocetku gradnje. Velika stvar, veliki poduhvat. Cekamo da krene i kod TQ ;)
Hvala drug :doubleup:

Kod TQ-a tek za 2 sezone po sadasnjim planovima.
U principu vec sam uveliko usao u proceduru, vec se radi i projekat i skupljanje dokumentacije... ali necu nigde da srljam a i cilj mi je da na toj lokaciji sto vise kvadrata (pogotovo poslovni deo koji sigurno nece biti na prodaju) zadrzim za sebe. Sve se odvija po planu, samo sto me ova lokacija koju sad pocinjem bas namucila i oduzela vise vremena nego sto sam planirao.

Kada bi u roku od 5 godina zaokruzio celu pricu koju sam zapoceo (dva nova objekta i podizanje 2 sprata sa kompletnim renoviranjem na postojecem hotelu), to bi bilo idealno. E onda stvarno idem u penziju :mrgreen:

Interesantna je stvar da se u Budvi koja je klimatski delako pogodnija od NS-BG, zidaju daleko kvalitetniji objekti, prvenstveno mislim da izolacije, stolariju... sto bi upravo na klimatski ostrijoj klimi trebalo da donosi neke prednosti a u mediteranskom delu bas i ne moze toliko da dodje do izrazaja.
Sticem utisak da se ovde neke stvari rade cak vise radi "kurcenja" investitora nego sto ce vlasnici tih nekretnina ikada moci da osete realnu prednost takvog kvaliteta gradnje.

Danas na trzistu imam tako kvalitetne klima uredjaje, centralne sisteme, vrhunsku stolariju i prozore... da bi objekat i sa najobicnijom "tanjom" demit fasadom u stabenom prostoru dao fantasticne izolacione rezultate za klimu kakvu mediteran ima.
A da li je moguce osetiti ikakvu razliku na tako blagoj klimi kad investitor krene da gura sendvic zidove sa betonskim platnima, trpa po 2-3 izolacije, ventilirajuce kamene fasade...... (zidovi dodju debeli kao kod starih svabskih kuca).
Sve je to super, i naravno da je bolje ali da li ima svrhe na tako blagu klimu.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Synego je medju boljim profilima i nikako nije bas sredina pvc ponude. Jedan od boljih rehau profila uz euro 86. Geneo je iznad ali nema metalna ojacana. Veka trocal imaju isti nivo od 76mm pa navise. Uz maco i wink haus sa niskoemisionim, i 4 sezone spljnim argon 6mm. Sve sa tri zaptivanja je ipak iznad prosečne pvc ponude. Cenovno skoro kao aluminijum sa termoprekidom npr firme elvial, aluminco...
dgajic
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 21:03

Post od dgajic »

dragan napisao:
@dgajic - i meni se ucinilo ali ipak pitam. Isti profil sam uzeo kao i ti, nije bas da je neka sredina
Mislio sam na cinjenicu da im je najeftiniji ecosol a najskuplji geneo, a synego pozicioniran u sredini, mada mislim da je geneo skuplji 10%. Ja sam hteo synego jer ima metalno ojacanje, veka sam isto gledao ali firma koji nudi u NS mi nije poslala ponudu uopste, i onda me zvali posle mesec dana da pitaju sta sam ja ono trazio !?

Sto se tice izolacije, ja sam planirao 15cm kamene vune na 25cm cigle, kod nas prakticno postoji knauf i rockwool, nisam jos prelomio - ali mi je to svakako za sledecu godinu.

Dragane, koju ces toplotnu pumpu staviti, koji tip i proizvodjac? Ja sam na kraju odlucio da bude geo-termalna, procena je da ce jedna busotina od 100m biti dovoljna, ali ce raditi elaborat svakako.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Al zato zimi kad udari vlaga u budvi sjebe demit fasadu za 3 godine.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

dgajic napisao: veka sam isto gledao ali firma koji nudi u NS mi nije poslala ponudu uopste, i onda me zvali posle mesec dana da pitaju sta sam ja ono trazio !?
Da nije Vipol?
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

ftj napisao:Al zato zimi kad udari vlaga u budvi sjebe demit fasadu za 3 godine.
Nebitno da li je demit ili neka druga varijanta (mada ga ne sjebe za 3 godine kada se sve odradi kako treba i redovno odrzava, eno stoje i dosta duze da nisu mrdnule).
Poenta je da se malo preteruje sa kvalitetom i izolacijama u odnosu na klimu.
Cak se na novim objektima sve redje vidja klasican demit, uglavnom su to sad granitne obloge...

Ovde upravo i jeste veci problem vlaga preko zime nego temperature. Zime su bas blage, a cak ni leto se ne razlikuje nista posebno od kontinentalnih delova (isto i traje i dostize iste temperature).
Mada se i ta vlaga relativno lako i jeftino resava odredjenim sredstvima ali i aparatima.
Nekada u starijim objektima je bila gotovo normalna situacije da se stanovi u kojima se ne boravi preko zime, molerski osvezavaju bukvalno svake godine nakon zime. Sada je to vec reseno kvalitetnijom stolarijom, izolacijama, premazima, aparatima za regulisanje vlaznosti...
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Slika

Je l onaj "soliter" u pozadini isto stiropor na fasadi?
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Mogu da grade od cistog zlata objekte u Budvi, ali ono sto je fascinantno je saobracajna infrastruktura. Tolike stotine hiljada luksuznih kvadrata je izgradjeno, a kapacitet saobracajnica ostao isti kao pre 30 godina. Tokom sezone, od 5 popodne, pa do 1-2 ujutru, je prakticno nemoguce stici od tacke A do B u nekom razumnom vremenskom periodu za tu razdaljinu. Put od Budve do Boke, je tek ocaj, 20km se putuje lagano 2 sata, ako ne i vise. Bio ovog leta 4 dana u Becicima, posle 9 godina i pokajao se.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

dgajic napisao:
dragan napisao:
@dgajic - i meni se ucinilo ali ipak pitam. Isti profil sam uzeo kao i ti, nije bas da je neka sredina
Mislio sam na cinjenicu da im je najeftiniji ecosol a najskuplji geneo, a synego pozicioniran u sredini, mada mislim da je geneo skuplji 10%. Ja sam hteo synego jer ima metalno ojacanje, veka sam isto gledao ali firma koji nudi u NS mi nije poslala ponudu uopste, i onda me zvali posle mesec dana da pitaju sta sam ja ono trazio !?

Sto se tice izolacije, ja sam planirao 15cm kamene vune na 25cm cigle, kod nas prakticno postoji knauf i rockwool, nisam jos prelomio - ali mi je to svakako za sledecu godinu.

Dragane, koju ces toplotnu pumpu staviti, koji tip i proizvodjac? Ja sam na kraju odlucio da bude geo-termalna, procena je da ce jedna busotina od 100m biti dovoljna, ali ce raditi elaborat svakako.
Ja stavljam vazduh-voda gree versati 2 od 16kw. Mnogo sam sarao izmedju proizvodjaca i na kraju se odlucio za nju, ima boljih kao mitsu koje su nesto efikasnije i rade do nizih temperatura ali s obzirom da sam dobio produzenu garanciju i jako dobru cenu i imam servis u mitrovici, odlucio sam se za ovu. Nemam tacan proracun energetskih potreba ali ova je u svakom slucaju predimenzionisana za moj objekat s obzirom na gradnju.
Nisam hteo da se igram sa busenjem, jesu efikasniji sistemi ali je posao veci i skuplji, pogotovo sistem sa sondama koji je najpouzdaniji...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ji 4Tze napisao:
Slika

Je l onaj "soliter" u pozadini isto stiropor na fasadi?
Kakav bre soliter, ono je smejurija i od objekta i od lokacije. U zivotu tamo nisam bio, ne znam ni kako se stize do tamo, verovatno planiraju neku zicaru :mrgreen:
Ima po tim periferijama svacega, nekada se i ja iznenadim kad me put navede na neku zabaceniju lokaciju koliko je ustvari i to izgradjeno i sta sve ljudi kupuju...
Ali iskreno, gora kad popnes prosecnog rusa, cim ga izvedes na terasu odakle mu puca pogled na more, on automatski zaboravlja sto se do gore jedva popeo i sto auto mora da drzi 300 stepenica nize na ulici, a kvalitet gradnje ga i ne interesuje... jednostavno su opsednuti tim pogledom i odmah vade lovu, prosto neverovatno sto sam licno video mnooogooo puta. Tako da me ne bi cudilo da su stanovi i u tom soliteru minimum 2.000eur/m2 sto jeste suludo al ako ima kupaca onda je opravdano.

Al ja ovde ipak govorim o nekim daleko boljim lokacijama i ozbiljnijim projektima u svakom pogledu.
Ova moja parcela se nalazi odprilike na 500m peske od setalista i prve plaze (800-900m od starog grada), uz glavni put, a na visim nivoima ce biti i pogled na more (naravno parking ili garaza za svaki stan...).
Dok druga lokacija koju radim posle ove spada u Prvu LUX zonu, odmah uz TQ centar (evo meber zna tacno gde je), najekskluzivnija zona u gradu. Na toj lokaciji se cene stanova krecu od 3.500 do 5.000e, a poslovni prostori se kao prvo jako tesko mogu i kupiti ali im je trzisna cena 7-8.000e/m2 a rentiraju se od 40eur/m2 mesecno pa na dalje...
Dusan napisao:Mogu da grade od cistog zlata objekte u Budvi, ali ono sto je fascinantno je saobracajna infrastruktura. Tolike stotine hiljada luksuznih kvadrata je izgradjeno, a kapacitet saobracajnica ostao isti kao pre 30 godina. Tokom sezone, od 5 popodne, pa do 1-2 ujutru, je prakticno nemoguce stici od tacke A do B u nekom razumnom vremenskom periodu za tu razdaljinu. Put od Budve do Boke, je tek ocaj, 20km se putuje lagano 2 sata, ako ne i vise. Bio ovog leta 4 dana u Becicima, posle 9 godina i pokajao se.
Pa ne bi rekao da je putna infrastruktura ista kao pre 30 godina sto se tice BD:
- Odradjen kompletan bulevar kroz celu BD
- Bulevar kroz Becice i Rafailovice
- Sredjena obilaznica oko BD (nadam se da se secas kako je to nekada izgledalo)
- Napravljen donji bulevar u BD (od glavnog bulevara do Tre Cane pa dalje do TQ centra)
- Kompletno nova petlja sa kruznim tokom na ulazu iz pravca PG
- Kruzni tok kod spajanja bulevara/obilaznice i ulaza iz pravca Becica
- Spajanje BD i Becickog bulevara
- Prosiren i obnovljen put preko prijevora za Lastvu i Jaz
- Desetak manjih ulica koje bi mogao da ti nabrojim...

Isto tako, saobracaj kroz sami grad uopste nije ozbiljan problem.
Najveci je problem doci do starog grada u vecernjim casovima. Sve ostalo se zavrsava u razumnom vremenu.
Medjutim ono sto je bas ozbiljan problem to je prilaz gradu iz pravca Jaza/Tivta gde se prave cepovi oko 6-8h predvece kad se vracaju sa plaze (ko ne zna za alternativni pravac preko prijevora gde se prolazi glatko).

A najveci problem si i sam napisao, to je put prema Kotoru. Prvo te saceka stravicna guzva prema Tivtu gde opusteno mozes provesti 1h u koloni, i onda ako krenes u Kotor a tamo stigao kruzer onda si ugasio jos 2h u kolini, pravi horor!

Da ne bude da nesto branim, samo sam izneo cinjenice sta je zaista odradjeno i koji su i dalje problemi... ipak se u globalu slazem sa tobom. Urbanistici su planovi odradjeni jako lose sa mnogo propusta, a jedan od njih je upravo saobracajna infrasturktura i parkinzi koji jednostavno nemaju kapaciteta za toliku posetu.
Poslednja izmena od goblin u 15 Okt 2016, 22:55, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori