Scuderia napisao:
Meni je najgore sto ljudi na ''fiksna cena'' oglas pitaju za nizu i cenkaju se. Ako pise fiksno, onda je fiksno.
Pa čekaj, pričali smo ovde kako se čak i u salonima koji prodaju nove automobile po utvrđenim zvaničnim cenovnicima može cenkati za nižu cenu na licu mesta. Šta je veći pojam fiksne cene od cene novog automobila po zvaničnom utvrđenom cenovniku auto kuće gde je ta cena formirana na bazi proizvodne cene auta, transporta, trgovačke marže koja treba da pokrije operativne troškove rada auto kuće, amortizaciju sredstava rada ali i stvori neku projektovanu zaradu prodavcu, pa opet, svi ovde znamo da kada dođeš u salon neki model je već izložen sa nekom nižom "akcijskom cenom" i da čak ima prostora ako si ozbiljan i daš konkrenu ponudu da ti prodaju auto i po ceni nižoj od te.
Sto ljudi, sto ćudi, svaki kupac i prodavac pojam cene "fiksna" ili "nije fiksna" tumači ili koristi na svoj način.
Ja recimo kada oglasim auto po nekoj ceni i navedem da nije fiksna očekujem da prodam auto po ceni koju sam oglasio ali sam otvoren da čujem i druge koliko toliko realne ali konkretne ponude, pa da se onda ja razmišljam da li hoću da prodam po toj ceni ili ne, jer ko garantuje da sam i ja realno procenio vrednost mog auta pa da se fiksno držim tog iznosa kada je uvek na kraju tržište to koje određuje cenu. Znači ja sa pojmom cene koja nije fiksna šaljem poruku da sam spreman na dogovor ali samo sa onima koji su zaista ozbiljni kupci i koji realno pregovaraju. Npr. prodajem svoj auto i želim za njega da dobijem 9.000 evra, oglasim ga po toj ceni ali stavim nije fiksno, pitaju me koja je "zadnja cena" ja kažem neću da se cenkam preko telefona dođi da pogledaš auto pa ako si ozbiljan kupac i odgovara ti auto da čujem tvoju ponudu pa ću ti odgovoriti. On dođe, dopadne mu se auto ali kaže nudim ti 8.000, ja kažem, a ne, mogu da ti spustim u vrh glave 200 evra pošto si ozbiljan i došao da vidiš auto, dao ponudu, ali ispod toga neću da prodam. On kaže moja poslednja ponuda je 8.400 ako hoćeš hoćeš, ako ne ništa. Ja kažem neću, on se okrene i ode. Posle toga, ja uvidim na primer da telefon baš i ne zvoni kako sam ja očekivao, da potražnja za takvim kolima po toj ceni kod nas baš i nije neka, retko zovu a i kad pozovu to je sve neko raspitivanje iz daleka, više ti oni pričaju neku svoju priču nego što tebe pitaju šta ih zanima, niko ništa ne nudi, ti uskoro treba opet da registruješ auto i zaključiš na kraju da je tih 8.400 najviše i najbolje što se nudi za tvoj proizvod i pozoveš tog kupca i pristaneš. Naravno može se desiti i da se pojavi neko drugi ko ponudi više pa da se ispostavi da si dobro procenio, i to je sve sastavni deo trgovine.
Naravno ima i onih koji bi stavili 11.000 i nije fiksno u nadi da imaju prostora do spuštaju do 9.000 koliko žele da dobiju a možda se neko upeca i za više, na pitanje "zadnje cene" odmah odgovaraju 10.000 očekujući već da će taj neko odmah pitati jel može za 9.500 i da on kao pristane i dobije više od onog što je planirao, pa se onda još uvrede kada im neko ponudi 8.000 na cenu od 11.000 iako u startu cene taj auto 9.000 i sve ponude od 8.000 pa na više su koliko toliko ok.
Ni "fiksna cena" te neće spasiti, ok ja želim da prodam auto relativno brzo, ne zelim niti ja da se jajarim niti da se mlatim sa kojejakvim jajarama, odmah sam stavio bezmalo najnižu koliko toliko realnu cenu 8.500 fiksno i toliko želim da dobijem ni centa manje. Ok, možda te to poštedi pitanja koja je "zadnja cena" jer si istakao da je to fiksno, ali da li zaista misliš da neće biti onih koji će te uprkos tome još i preko telefona pitati, dok ne vide auto, jel može za 8.000, a da ne pričam što kada dođu i odluče da kupe da ti neće otvoreno ponuditi manje....
Na kraju krajeva ako su te odrednice toliko problematične čak i kada je oglašen auto po nekoj ceni, pa šta reći za one koji za cenu oglase "po dogovoru"