Cenkanje prilikom kupovine

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Re: Cenkanje prilikom kupovine

Post od Scuderia »

Ji 4Tze napisao:To je baš ta filozofija o kojoj pričam :)
I besmislena je, jer ne daje odgovor na moje pitanje čemu "nije fiksno" ako znam koja je zadnja (fiksna) cena?

To oslikava naš mentalitet koji novac stavlja ispred dobra koji se kupuje jer naš čovek misli da ako ima keš, on ima prednost. To nije trgovina, naši ljudi ne znaju da trguju i da se cenkaju.
Ako nije fiksno, a ne znas koja je zadnja cena, za sta ga onda dajes i kako to cenkanje uopste treba da izgleda?

Takav stav prosto mami na svakakve glupe ponude.

Meni je najgore sto ljudi na ''fiksna cena'' oglas pitaju za nizu i cenkaju se. Ako pise fiksno, onda je fiksno.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Ponuda je ok ali pitanje "koja je zadnja" je kretensko. Objasnio sam i zašto par puta.
Superb, to što pričaš ti i ja nema veze jedno s drugim jer ja pričam o situaciji kad prodavac ne radi za platu i procenat već kad je fizičko lice.

Probajte sami, imate priliku svake godine kad odete na more u GR npr... U Solunu sam se kao klinac cenkao u prodavnici na sred one glavne džade i nijednom se nisam setio da pitam "koja je zadnja"

Kao i na pijaci, pitaš "da li može za toliko" - cenkaš se pobogu. "Koja ti je zadnja" pitaju ovi što ih mrzi to da radi, da se ne lažemo :) pa se vade na kojekakve gluposti.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Imam utisak da je sad baš dobro vreme za kupovinu novog vozila.
Čini mi se da je moguće dobro spustiti cenu ili za ponuđenu dobiti neke stvari koje su pre bile u opciji dodatna oprema.
Vidim reklamu da neki nude i zimske gume.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
gavran
Reactions:
Pridružio se: 09 Sep 2013, 15:44
Garaža: Službeno vozilo

Post od gavran »

Scuderia napisao:
Meni je najgore sto ljudi na ''fiksna cena'' oglas pitaju za nizu i cenkaju se. Ako pise fiksno, onda je fiksno.
Pa čekaj, pričali smo ovde kako se čak i u salonima koji prodaju nove automobile po utvrđenim zvaničnim cenovnicima može cenkati za nižu cenu na licu mesta. Šta je veći pojam fiksne cene od cene novog automobila po zvaničnom utvrđenom cenovniku auto kuće gde je ta cena formirana na bazi proizvodne cene auta, transporta, trgovačke marže koja treba da pokrije operativne troškove rada auto kuće, amortizaciju sredstava rada ali i stvori neku projektovanu zaradu prodavcu, pa opet, svi ovde znamo da kada dođeš u salon neki model je već izložen sa nekom nižom "akcijskom cenom" i da čak ima prostora ako si ozbiljan i daš konkrenu ponudu da ti prodaju auto i po ceni nižoj od te.

Sto ljudi, sto ćudi, svaki kupac i prodavac pojam cene "fiksna" ili "nije fiksna" tumači ili koristi na svoj način.

Ja recimo kada oglasim auto po nekoj ceni i navedem da nije fiksna očekujem da prodam auto po ceni koju sam oglasio ali sam otvoren da čujem i druge koliko toliko realne ali konkretne ponude, pa da se onda ja razmišljam da li hoću da prodam po toj ceni ili ne, jer ko garantuje da sam i ja realno procenio vrednost mog auta pa da se fiksno držim tog iznosa kada je uvek na kraju tržište to koje određuje cenu. Znači ja sa pojmom cene koja nije fiksna šaljem poruku da sam spreman na dogovor ali samo sa onima koji su zaista ozbiljni kupci i koji realno pregovaraju. Npr. prodajem svoj auto i želim za njega da dobijem 9.000 evra, oglasim ga po toj ceni ali stavim nije fiksno, pitaju me koja je "zadnja cena" ja kažem neću da se cenkam preko telefona dođi da pogledaš auto pa ako si ozbiljan kupac i odgovara ti auto da čujem tvoju ponudu pa ću ti odgovoriti. On dođe, dopadne mu se auto ali kaže nudim ti 8.000, ja kažem, a ne, mogu da ti spustim u vrh glave 200 evra pošto si ozbiljan i došao da vidiš auto, dao ponudu, ali ispod toga neću da prodam. On kaže moja poslednja ponuda je 8.400 ako hoćeš hoćeš, ako ne ništa. Ja kažem neću, on se okrene i ode. Posle toga, ja uvidim na primer da telefon baš i ne zvoni kako sam ja očekivao, da potražnja za takvim kolima po toj ceni kod nas baš i nije neka, retko zovu a i kad pozovu to je sve neko raspitivanje iz daleka, više ti oni pričaju neku svoju priču nego što tebe pitaju šta ih zanima, niko ništa ne nudi, ti uskoro treba opet da registruješ auto i zaključiš na kraju da je tih 8.400 najviše i najbolje što se nudi za tvoj proizvod i pozoveš tog kupca i pristaneš. Naravno može se desiti i da se pojavi neko drugi ko ponudi više pa da se ispostavi da si dobro procenio, i to je sve sastavni deo trgovine.

Naravno ima i onih koji bi stavili 11.000 i nije fiksno u nadi da imaju prostora do spuštaju do 9.000 koliko žele da dobiju a možda se neko upeca i za više, na pitanje "zadnje cene" odmah odgovaraju 10.000 očekujući već da će taj neko odmah pitati jel može za 9.500 i da on kao pristane i dobije više od onog što je planirao, pa se onda još uvrede kada im neko ponudi 8.000 na cenu od 11.000 iako u startu cene taj auto 9.000 i sve ponude od 8.000 pa na više su koliko toliko ok.

Ni "fiksna cena" te neće spasiti, ok ja želim da prodam auto relativno brzo, ne zelim niti ja da se jajarim niti da se mlatim sa kojejakvim jajarama, odmah sam stavio bezmalo najnižu koliko toliko realnu cenu 8.500 fiksno i toliko želim da dobijem ni centa manje. Ok, možda te to poštedi pitanja koja je "zadnja cena" jer si istakao da je to fiksno, ali da li zaista misliš da neće biti onih koji će te uprkos tome još i preko telefona pitati, dok ne vide auto, jel može za 8.000, a da ne pričam što kada dođu i odluče da kupe da ti neće otvoreno ponuditi manje....

Na kraju krajeva ako su te odrednice toliko problematične čak i kada je oglašen auto po nekoj ceni, pa šta reći za one koji za cenu oglase "po dogovoru"
Rad je stvorio čoveka, a nerad.......gospodina
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Cenkanje je osnova trgovine, i podrazumeva se pogotovu kada se nesto prodaje van zvanicne prodavnice.
Postoje nepisana pravila, jedno od njih je da ne postoji uvredljiva cena/ ponuda a drugo da kada se dogovori cena vise nema daljeg razgovora o tome vec mora da se ispostuje i realizuje dogovor/usmeni ugovor.

Treba se cenjkati pola sata, 2 sata, 300 puta pomerati cenu ali kada se jednom utvrdi cena i potvrdi to je to. Nema odustajanja ni za kupca ni za prodavca. Niti zamene robe za "slicnu" ili "drugi komad".

To sto se dogovori je zadnja cena, sve pre toga je normalan proces koji ne treba shvatati licno niti se vredjati na ponudjene/trazene cene.

Cenjkanje oko cene robe je ok, cenkanje oko cene rada/usluge nije ok i smatra se nepristojnim.
Superb III
Reactions:
Pridružio se: 16 Maj 2016, 23:15

Post od Superb III »

Ji 4Tze napisao:Ponuda je ok ali pitanje "koja je zadnja" je kretensko. Objasnio sam i zašto par puta.
Superb, to što pričaš ti i ja nema veze jedno s drugim jer ja pričam o situaciji kad prodavac ne radi za platu i procenat već kad je fizičko lice.

Probajte sami, imate priliku svake godine kad odete na more u GR npr... U Solunu sam se kao klinac cenkao u prodavnici na sred one glavne džade i nijednom se nisam setio da pitam "koja je zadnja"

Kao i na pijaci, pitaš "da li može za toliko" - cenkaš se pobogu. "Koja ti je zadnja" pitaju ovi što ih mrzi to da radi, da se ne lažemo :) pa se vade na kojekakve gluposti.
Pa i da je fizicko lice ili bilo kakvo "lice" uvek mozes da das neku ponudu pa ako odgovara ok ako ne-ne. Ja ipak mislim da je tu tema kupovina novog vozila iz salona i kako doci do najnizu cenu.

U 2015 sam gledao jednog golfa 6 tdi highline koji je bio nov kupljen kod nas u MKD i prodavac (fizicko lice) je imao cenu od 14k eu. Posto je bio to "skoro novi auto" (15k km) ponudio sam mu 13k eu. Nije hteo da spusti, nismo se nasli ja sam kupio za par meseci nov auto a on produzio sa prodazbom.

Bas kao sto je i goblin napisao nista strasno na bilo koj ceni da se da bilo kakva ponuda.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Pa šta ja drugo pričam... OK je da dâš ponudu, i treba, to je poenta cenkanja na "nije fiksno".
Pitanje "koja ti je zadnja" nije ponuda :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Mislim da si bezveze previse osetljiv na "koja je zadnja cena", ne znam sto si zapeo toliko oko toga, ko da je bitno.
Nista manje besmisleno nije napisati u startu "cena nije fixna" (logicno se namece pitanje, pa sta me bre onda zahebavas opste sa tom cenom)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Meni posebno ide na živce kad neko napiše samo "cena po dogovoru". Takve oglase preskačem.

Nervira me i ciganisanje. Ako tražim 10000, naravno da ću oterati u qrac onog ko mi nudi 5000. Kapiram da svako hoće da kupi po najmanjoj mogućoj ceni ali treba biti realan.
Poslednja izmena od Floyd u 20 Okt 2016, 10:24, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

E ti su stvarno najgori od sve dece :)
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Ja se slažem sa Flojdom, pun mi kufer kojekakvih trgovaca-mambi sa tim jajarskom pristupom. Jedno je cenkanje, a nešto drugo ciganisanje sa stočne pijace...
Zarkofinska
Reactions:
Pridružio se: 11 Jul 2016, 01:04

Post od Zarkofinska »

goblin napisao:Ne znam zasto ljudi "cenkanje" odnosno trgovinu shvataju licno?
Ljudi moji pa to je trgovina i sasvim normalna stvar da prodavac zeli da proda po sto vecoj ceni a kupac da plati po sto nizoj.
Sve dok se u toj trgovini ne koriste prevare (skrivanje poznatih mana proizvoda, laganje, nepostovanje postignutog dogovora....) apsolutno ne postoje pravila i zabranjene stvari.

Mene kao prodavca ne moze uvrediti niti iznervirati ako nesto pordajem 10K i kupac mi ponudi 4K ili mi ponudi neku nebuloznu kompenzacju, jednostavno mogu da se ne slozim sa njegovom ponudom i to je to. Cemu se drami i licno shvata komunikacija tokom trgovine nije mi jasno.
Isto tako kao kupac imam pravo da postavim pitanje koje god pozelim, mozda mi jednom u 100 slucajeva donese bolju cenu. Imam pravo i da iznesem svoju pronudu koliko god ona nerealna bila i debelo ispod trzisne vrednosti proizvoda koji se prodaje.
Sve je to normalno u trgovini i nije mi jasno cemu cudjenje, vredjanje... na slicne pojave.

Pravila u cenkanju ne postoje, svako to radi na svoj nacin i tako treba da bude.
+1

Sent from my iPhone using Tapatalk
Superb III
Reactions:
Pridružio se: 16 Maj 2016, 23:15

Post od Superb III »

Floyd napisao:Meni posebno ide na živce kad neko napiše samo "cena po dogovoru". Takve oglase preskačem.

Nervira me i ciganisanje. Ako tražim 10000, naravno da ću oterati u qrac onog ko mi nudi 5000. Kapiram da svako hoće da kupi po najmanjoj mogućoj ceni ali treba biti realan.

Slazem se da ipak treba imati neke granice.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

A jel ste nekada doživeli da kupac izvadi pare u visini svoje ponude i ponudi vam ga ne bi li vi popustili?
:)
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Džiberi s parama se kunu u taj pristup, "pare na sunce" :D
Odgovori