Ji 4Tze napisao:A čega je doktor, valjda treba da zna koji se kad hormoni luče u telu i kada?
Što bi radio vežbe pre spavanja, koja je poenta toga?
Zena je doktor opste prakse, jos uvek nije specijalizirala.
Vezbanje uvece je nesto sto sam ja praktikovao kao klinac i to me bas dugo drzalo, tipa do kraja srednje skole. Jednostavno retko sam odlazio na spavanje a da predhodno nisam odradjivo odredjene vezbe... a isto sam pored toga redovono isao na treninge, to je bila samo jedna dopunska navika.
Poenta je jednostavno razvijanje, cemu sluzi i bilo koja druga fizicka aktivnost.
Sa te strane razvitka prmetni su pozitivni efekti za ova 4 meseca koliko praktikuje vezbanje.
Npr. bas je ogromna razlika sto se tice rastegljivosti, vec je jako blizu spage i odredjene vezbe istezanja sa kojima se mucio sada odradjuje opusteno. Takodje sto se tice sklekova, bas mi je i njegov nastavnik fizickog rekao da se vidi da je sa malim neko radio redovno tu vezbu posto su na casu fizickog deca njegovog uzrasta uglavnom radila samo po nekoliko pravilnih sklekova dok je on odradio 30 komada bez pauze i da mu je izvodjenje skroz pravilno (a isto smo poceli sa 4-5 "klimavih" polupravilnih).
Tako da sto se tice samog razvijanja, tu nemam dileme. Mene vise interesuju negativni efekti ako ih ima u toj meri da bi trebao menjati takvu naviku.
Iskreno, problem bi mi bio da mu tu aktivnost ubacujem u nekom drugom terminu, pogotovo ne ujutru.
Skola mu pocinje u 9h a ima redovne treninge 4 puta nedeljno u 8h. Tako da svakako ustaje u 7h i ide pravo na trening, pa nema bas smisla da ga njakam sa vezbama tako rano i pred sam trenig koji svakako odradjuje.
Jedino eventualno da pomerim npr. u vreme slobodnog vremena tokom dana posle skole, ako vec postoje neki negativni efekti vezbanja 30-60min pred spavanje.