Domaći proizvodi (slatkisi i kremovi u drugoj temi)

Razne teme, pitanja, iskustva
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: Domaći proizvodi (slatkisi i kremovi u drugoj temi)

Post od Heinz »

pedja napisao:Nije Imlek prvi krenuo sa gramima. Pocelo je sa Dukatom, posle je zaredjalo.
A svi jogurti u casi,kao i pavlaka, odavno su presli na 0.18.
Kada vise nije mogla da se dize cena, smanjeno je pakovanje...
To im je omogucila EU , tamo su propisi takvi i to je dozvoljeno, pa su nasi samo iskoristili mogucnost.
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

Ajde kad ste se toliko raspricali o tome, da vidim da li neko zna koliko 1 litar mleka ima kilograma, a u koliko litara (mililitara) stane kilogram mleka.
Zveroljub
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 20:33
Garaža: Astra j

Post od Zveroljub »

Zavisi od masnoce i procenta suve materije u mleku ;)
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Koju gustinu ima konkretno mleko za koje pitaš? :D
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:

Post od Jumbo »

Srazmernu specifičnoj težini. ;)
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:

Post od Jumbo »

Zveroljub napisao:Zavisi od masnoce i procenta suve materije u mleku ;)
Jako malo pošto mleko po pravilniku ima manje više suvu materiju bez masti u rasponu 8,30 do 8,60 % ili g/100g. A što se tiče masnoće, što masnije - manja specifična težina.

EDIT by mod: nemoj pisati uzastopne postove.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Texonja napisao:
nikaragva napisao: cak i odrasli mogu da se uguse na kisi, jer nisu dovoljno pametni da se sklone od kise.
Da li je istina da dignu glavu i zinu dok pada kisa... i tako blenu, a usta im se pune vodom? I na kraju se uguse?
(ovo sam cuo, ali nisam imao hrabrosti da napisem da me ne bi proglasili za lazova) :pardon:

Inace, curece meso bi trebalo da je jedno od najzdravijih, zar ne? Ima li nekih posledica po meso ako curke jedu stalno tu "narko" hranu?
hehe, nisam hteo da eksperimentisem to sa kisom, nije bas curka jeftina :D

A za meso je tacno da je zdravo. Belo meso je sa malim procentom masti, a ima ga prilicno. Curke i gledam inace kao velika bela mesa :D
Ta narko hrana po njima ne bi trebalo da smeta, jbg, valjda je ok jesti narkomane :D
Uvek mozes sam da zamesas hranu za zivinu. Ima cak i da se kupi onaj domaca radinost mesac, bure ono. Imao sam i neke recepte, koliko cega ide.
Xepoj87 napisao:
ftj napisao:Ne znam kolko to zdravo zlatiborac gaji svoje meso ali kolko sam ja čuo oni većinu mesa uvoze iz južne amerike.
Ne znam,onda je moje selo u Juznoj Americi,kao i ostala koja mu prodaju svinje,a i njegove farme koje su ogromne... :pardon:
Ali ne mogu da tvrdim nesto za sta se nisam detaljno raspitivao... Ranije je bilo ovako,u to sam siguran... Ko zna sta se sve desilo od moje srednje skole,kada sam poslednji put bio kod ljudi u kuci.
Ne znam da li zaista uvoze, ali tu je bilo u nasoj zamlji mnogo dima oko tog mesa iz robnih rezervi i sta ti ja znam iz juzne amerike i italije, tako da verujem da ima i vatre, tako je uvek bilo sa dimom :)
A ako je zaista tako, onda je ok da ce imati svoje meso ili da ce otkupljivati od seljaka, pa ne moze proizvodnja da se zasniva na nelegalnom (ili mozda legalnom) uvozu mesa iz j. amerike. Mora biti neki paravan.
Pa hvatali su neke kamione, koji se sa kosova dovozili nelegalno meso, da li je bilo nezdravo ne znam, ali cim ne podleze nikakvoj kontroli ko zna kakvo je.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Apsolutno se slazem za to meso iz J.Amerike. Em kao nelegalno ne podleze kontroli, em ko zna gde je stajalo, kako je transportovano, na kojim temperaturama, koliko puta se uspud odmrzavalo i ponovo smrzavalo itd.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Jos jedna insajderska informacija :) takvo meso obicno zavrsi u preradjevinama naravno ;)
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

nikaragva napisao: Dok god je svet vodjen profitom, i pogotovo u zemljama kao nasa, znaci banana zemljama, gde nema nikakve kontrole, covek jednostavno mora da misli svojom glavom, i ne sme da se prepusti osecaju da neko drugi brine za njega.
Naša zemlja po mnogo čemu nije sjajna, ali ima sanitarnu, veterinarsku, poljoprivrednu i mnoge druge inspekcije koje prilično dobro rade svoj posao.

Naziv "banana država" potiče od nekih zemalja centralne Amerike (kao što je Nikaragva :kezo: :kezo: :kezo: ), gde svi aspekti države funkcionišu onako kako naredi američki ambasador i upravnici tamošnjih američkih plantaža banana, na kojima radi veći deo stanovništva. Takav sistem postoji npr. u našoj južnoj pokrajini. Sva sumnjiva govedina iz Južne Amerike, kao i piletina iz SAD potencijalno zatrovana dioksinom, stigla je ilegalnim kanalima odatle. Kada se takvo meso nađe u užoj Srbiji, ono se uništava.
Ђенерал Јанковић
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ima inspekciju koja moze da se potkupi za banane i kikiriki a ako je proizvodjac iz vladajuce partije ne treba ni to ;)
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

I koja ne moze fizicki da postigne da radi svoj posao, cak i po prijavi im treba par dana da odreaguju tako da ta teorija otpada

TT post
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Re: Одг: Domaći proizvodi (slatkisi i kremovi u drugoj temi)

Post od dunx81 »

Neretko cujem kako ljudi od kojekoga na pijaci kupuju ocisenu piletinu i odmah se setim burazove price. Pored kruga firme u kojoj radi,20tak km od Zrenjanina se nalazi farma jednog,ako ne i najveceg,proizvodjaca zivinskog mesa kod nas. Kaze dosta cesto izbacuju na jednu gomilu uginulu zivinu koju cige brze-bolje pokupe. Ne bi me cudilo da nesto od toga zavrsi na pijaci i na kraju necjoj trpezi.

sent using Tapatalk
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Verujem da je kontrola na uvozu i distribuciji i nekakva ali u maloprodajama je nema. Koliko sam samo puta naletao na proizvode sa isteklim rokom trajanja ili neadekvatno upakovane i to u vecim trgovackim lancima i kada pomenem radnici se brecaju na mene. Meso je tek prica za sebe..

EDIT:

Evo sad bas citam na B92 tekst o kopijama Pionirovih bombona turske proizviodnje koje su regularno uvezene i koje su pored "svih" inspekcijskih i carinskih kontrola nekako nasle put do trgovackih lanaca i stajale na rafovima tik uz originalni proizvod dok neko nije primetio. Zanimljivo...
TT post
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Moj ujak je radio kao inspektor do penzije. U titinoj drzavi je poceo, ne znam tacno kada je otisao u penziju. Na kraju je covek skrenuo, od psihickog pritiska, sto se drzao zakona. To su bile nevidjene smicalice.
Potpuno je iluzorno sto bi nasi politicari rekli :) govoriti o inspekciji u nasoj zemlji. Mogu oni da budu obuceni i da znaju da rade dobro svoj posao, ali problem je sto ga cesto ne rade odnosno zmure na jedno oko.
Par meseci sam radio u carinskom skladistu, istovarao kamione, video sam gomile inspektora i carinika. Bruka je za pricati.
Odgovori