Motociklisti - ravnopravni učesnici u saobraćaju?

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Re: Motociklisti - ravnopravni učesnici u saobraćaju?

Post od Stjepa »

Nadam se da odgovara ovoj temi. :)

Danas sam imao jedno prijatno iskustvo sa motociklistima. :bravo:
Mozda sam vec i zaboravio broj, al recimo da ih je bilo 8 (znaci lepa grupica). Kako su vozili, ono je za svaku pohvalu.
Nema nepredvidivih i naumicnih poteza.
Ne ugrozavaju ni sebe ni druge.
Nisu kao osovi u preticanju slepera. Sacekaju isprekidanu liniju, pa vide cistu situaciju. Pa jedan za drugim. Ma milina za gledati.
Sto se tice brzine: niti sam ja vozio po ogranicenju, ali daleko od toga da sam i najmanje zatezao po gasu - preko ogranicenja ali umereno, a oni su uek bili tako tu ispred mene. Put mi je poznat i znam da tamo gde sam opusteno vozio 100 moze da se zategne i mnogo mnogo vise sa putnickim vozilom. Koliko li vec moze motociklom? Ali oni su vozili brzinom kao i ja. :bravo:
Daleko od toga da sam ih jurio da vidim kako voze. Vozio sam svoj ritam, a njihov je bio toliko slican da sam se odusevio njihovim ponasanjem.
Eto vozio sam baku u kolima kojoj je muka nakon druge krivine tako da nisam bio ni blizu ikakvog forsiranja u bilo kom momentu. Zato sam u najmanju ruku ocekivao da ce doticni motociklisti biti na mom vidiku par sekundi i nestati u oblaku prasine.
Mislio sam da ce pasti sneg u avgustu kada sam video to danas.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Mogu da kazem kako se i moje misljenje o motociklistima znacajno popravilo ove godine. Prvo zato sto vidim da na forumu ima normalnih ljudi koji voze motore :) , drugo sto poznajem neke ljude koji savrseno normalno voze (uz tu i tamo poneki ispad, ali toga imamo svi i u automobilima).

Shvatio sam da su ustvari najveci magarci ovi sa skuterima koji ne postuju gotovo nista. Voze bez kacige (bolE me), prolaze kroz crveno, voze trotoarom, voze bulevarom sa 2 trake u svakom smeru (a imaju biciklisticku stazu), voze se po dvoje na tom skuteru, skrecu bez zmigavca (ili pruzanja ruke ako im ne radi signalizacija) i velika vecina njih pati zbog toga sto nema veci i jaci motor (valjda zato i voze asfaltom, da se osete kao da su "veliki").

Dalje, od ovih drugih postoje ovi sa "zujalicama" i oni sa klasicnim motorima. Tu ima mesanih, ali uglavnom su ovi sa klasicnim maksimalno korektni, dok sa zujalicama ima i normalnih i magaraca. To je ujedno druga kategorija magaraca koju mogu da definisem uz skuterase. Oni ceo zivot pate za nekom zujalicom upravo da bi divljali. Oni su imali pre toga i skuter sa kojim su divljali, imali su i bicikl sa kojim su divljali. Oni kada uzmu Yuga od caleta i sa njim divljaju. Oni su magarcine i zbog njih su svi vozaci zujalica meni u glavi bili obelezeni kao ludaci. Fora je sto takvih ima JAKO puno, jer svaki ludak kada hoce da divlja on kupi zujalicu, ne kupi sigurno neki chopper, pa se zato cini da je skoro svaki takav.

Moje vidjenje...
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Zveroljub
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 20:33
Garaža: Astra j

Post od Zveroljub »

Sve je to ok, ali sta imas protiv magaraca? Korisne su to zivotinje...
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Texonja napisao:Fora je sto takvih ima JAKO puno, jer svaki ludak kada hoce da divlja on kupi zujalicu, ne kupi sigurno neki chopper, pa se zato cini da je skoro svaki takav.
Ovo je poenta. Pre nekih 15-20 dana je valjda bio neki moto skup negde na jugu (ne znam ni ja gde, ne pratim ih niti imam nameru), na Ibarskoj između dve kolone od po 7-8 kola provlači se njih 10-ak odjadnom samo puca, ne mare ni za koga. Odmah posle toga ispred mene dva lika na nekim čoperima, natovareni torbama idu nekih 90-ak km/h. E to su po meni bajkeri. Ali se slažem da ima i onih koji zujalice voze iz ljubavi i koliko-toliko po propisima. Samo su procentualno u manjini u odnosu na divljake.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Meni nije jasno kako neko moze da vozi zujalicu od 150 konja i 150 kila po propisima? :think: Ne opravdavam ni najmanje samo kazem, to je gotovo nemoguce :)
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

A ima li neko ko i kolima magistralom ne prelazi 80, auto-putem 120, kroz naseljena mesta 50? Niko ne kaže da oni baš tako treba da voze, ali je dovoljno da se ne bahate i ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Brzina uopste nije problem. Ako proanalizirate one koji divljaju bilo autom bilo motorom shvaticete to i sami.
Problem su uletanja u makazice, nagle promene trake bez zmigavca, prolasci kroz crveno, neustupanje prvenstva prolaza, provlacenja izmedju dva vozila u pokretu itd... To je divljanje, a ne brza voznja.

Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk 2
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Provlacenje izmedju vozila je u mnogim zemljama dozvoljeno(kod nas spada u prekrsaj preticanje sa desne strane).
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Tako je. Mada najbolje rešenje su posebne trake skroz levo, poput onih u Parizu.

Off topic
ftj, da nisi bio danas, tj. to je sad već juče, u Ušću oko 13h?
Širim haos!
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Tesko da je provlacenje tokom voznje dozvoljeno? Za provlacenje dok kolona stoji u mestu je drugo, to podrzavam...
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Kada automobili stoje u mestu je naravno ok. Ne brinem tada za motore, nego za babe i dete na biciklovima koji se guraju da prodju medju prve i onda startuju na semaforu poslednji tj svi ih opet preteknu dok oni zaverglaju jedan krug pedalom. Samo prave rizicnu situaciju po sebe, kao i po automobile. Cekam kad ce neki od njih da mi zagrebe pedalom auto ili onim korpama koje stavljaju na paktreger.
Opasno je kada vozim putem koji ima 2 trake u jednom pravcu, pa se provlace izmedju vozila koja se krecu. Duz celog Zrenjanina ide jedan takav put i prilicno je spor saobracaj, tj vozi se 40-45km/h u obe trake, ima zilion semafora na svakih 100-200m, jeste smor... ali je opasno kada jedno vozilo ide 45, drugo 40, a motorista se izmedju njih provlaci sa 70-80km/h jer mu je sporo. (mada ga razumem)

Nego, placate li putarinu na autoputu vi koji vozite motore? Moj stari poznanik koji vozi "zujalice" vec deceniju i po (a kojeg sam video nakon X godina proslog vikenda) mi je na to pitanje kroz smeh odgovorio "Sta kog djavola vozim motor ako cu da placam putarinu?". Njegov drugar koji takodje vozi motor je slicno konstatovao i jos se smejao mom pitanju, kao da sam pitao nesto glupo. :nonono:
A njih dvojica vaze za normalne vozace, tj one koji (uglavnom) voze normalno, koliko je to moguce sto rece Dusan. :)

Imam i jednog drugara sa jednim od onih "easy rider" motora, pa cu ga bas pitati kad ga sretnem. Verujem da i on samo prodje pored rampe kao pored turskog groblja.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Deluje opasno iz ugla onog ko sedi u kolima ali na motoru ti je nekad cak i bezbednije da prolazis kad su dva automobila paralelno nego kad pretices u praznoj levoj traci jer u prvom slucaju ne postoji mogucnost da ce se neki auto iznenada prestrojiti.

Sto se tice autoputa to je generalno najdosadniji moguci vid voznje motora i oni koji se voze iz uzivanja ga uglavnom izbegavaju. U Srbiji velika vecina ne placa putarinu(ja ne poznajem nikog) i tu postoje raznorazna opravdanja pocev od velikih cena, preko lopova politicara i slicnih nebuloza. Ja to malo autoputa sto nekad predjem ne platim putarinu i stvarno nemam racionalno opravdanje za to osim onog 'sto bi se ja pravio pametan'.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Texonja napisao:Brzina uopste nije problem. Ako proanalizirate one koji divljaju bilo autom bilo motorom shvaticete to i sami.
Problem su uletanja u makazice, nagle promene trake bez zmigavca, prolasci kroz crveno, neustupanje prvenstva prolaza, provlacenja izmedju dva vozila u pokretu itd... To je divljanje, a ne brza voznja.

Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk 2
Sve ovo sto si naveo je npr. u Parizu "normalno" ponasanje motorista...verovatno si primetio kad si bio tamo. Nepisano je pravilo da na autoputu kroz grad u krajnjoj levoj traci vozis maximalno levo blizu pregradnog zida da bi oni mogli da zuje pored. Ko im ne ostavi mesta umeju da budu prilicno drski, da sutaju auto, ogrebu i sl. ;)
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Texonja napisao:Kada automobili stoje u mestu je naravno ok. Ne brinem tada za motore, nego za babe i dete na biciklovima koji se guraju da prodju medju prve i onda startuju na semaforu poslednji tj svi ih opet preteknu dok oni zaverglaju jedan krug pedalom. Samo prave rizicnu situaciju po sebe, kao i po automobile. Cekam kad ce neki od njih da mi zagrebe pedalom auto ili onim korpama koje stavljaju na paktreger.
Jedno od pravila korektnog biciklističkog ponašanja je i: "nikada ne obilazi motorno vozilo koje će posle morati da obilazi tebe". Ja biciklom uvek stanem na semaforu tamo gde sam se zatekao - nema svrhe provlačiti se pored automobila i maltretirati i sebe i vozače. Drugo važno pravilo koje bi biciklisti trebalo da poštuju je da se u ulici sa tri trake prestroje kako treba. Ukoliko npr. idu pravo skroz desnom trakom, postoje šanse da će ih "pokupiti" vozilo koji skreće desno. Ja nekada nemam živaca da se prestrojavam, ali onda stanem skroz desno i sačekam da prođu svi automobili iz te trake. To je dobar sistem i za babe, dede, decu i ostale koji voze sporo da bi se prestrojavali ispred automobila.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Danas idem sa Ledina, izlazim iz skroz nepregledne ulice, uključujem se u glavnu. Bukvalno milim jer ništa ne vidim od visoke žive ograde sa leve strane. Tek proleću dvojica "mangupa" na nekom skuterčiću, naravno bez kacige obojica. Vide oni mene i vide da ja milim pa što bi prikočili (za svaki slučaj), samo gas i odoše pravo na raskrsnicu i prođoše kroz crveno. :bravo:
Posetite www.garaza.rs !
Odgovori