Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od methane.master »

Kucamo na vrata starih zaboravljenih asova...

Evo sledećeg kandidata za povratak u Sirbistan.

- Lord Vader!
- Yes Master!
- Rise!

:djavo: :djavo:

Slika

Sent from mTalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Floyd napisao:
vamik napisao:Pitanje za Deliju: sto sam ja losiji nego ti da nikad necu moci zaraditi za BMW? Ne mislim licno na tebe.
A godina skolovanja i ucenja sigurno imam vise.
Ne mogu da verujem da porediš plate u javnom i privatnom sektoru u Srbiji... bez obzira na zanimanje. Novac koji dobiješ od privatnika je sigurno višestruko zarađen, što ne važi za javni sektor generalno.

Što se tiče konkretno zdravstva u Srbiji, slažem se da je na očajnom nivou ali nema teoretske šanse da se popravi tek tako, bez ozbiljnog povećanja cena usluga... a to je nemoguće u današnjoj Srbiji.

B92: "Razmatra se vraćanje obaveznog služenja vojske" http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1215865

Čitam komentare i ne verujem koja smo mi kita od naroda :ccc:
Ne znam sta pisu, al nisu komentari merodovni, filtrira se to dobro

Sent from my HTC One using Tapatalk
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Uzbude se svaki put kad se pomene vraćanje obaveze služenje vojnog roka (od čega, da se ne lažemo, nema ništa) i vrte o 90tim a onda isti ti biraju za vođe ključne aktere 90tih.

@mm

Pa prodala je Šarićima pre neki dan kuću koju je Sloba kupio od države za 10k dem. Nije nemoguće da se vrati.
Poslednja izmena od Floyd u 31 Dec 2016, 13:16, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Grujic napisao:Delija je jasno šta misli (doktori su stoka :D ), za ljubitelja relativno, al za tebe nije bilo.
Jok, samo mislim i iskustvo mi pokazuje da veliki broj (verovatno i vecinu) savrseno zabole. Dosli su na posao da im prodje radno vreme i to je to - ako odrade nesto, odradili su. Kao u staro dobro Titovo vreme ili kao neka Mica salterusa u SUP-u. I non-stop trabunjaju o svom dugom skolovanju, tituli, bla-bla, truc i nipodostavaju sve druge prodesije... Voleo bi da neko od njih odradi samo par dana mog posla, pa onda da pricamo o tome kako nema odgovornosti i nema stresa...

A uz to imaju i nerealno jak lobi gde se toliko stite medjusobno, da to nije ni blizu normalno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

I ja bih to voleo, najiskrenije, kao sto se vidjalo po USA filmovima sa policijom, potpises i ides uz patrolu, tako da mogu ljudi iz prve ruke da vide :)

Sent from my HTC One using Tapatalk
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

@Floyd
Za 90 % zanimanja jeste tako, ali zdravstvo je malo specifično. Mislim da Delija ne radi po smenama, mena dežurstva vikendom i praznicima, teško da će dobiti poziv u pola noći da dođe na posao jer se prevrnuo autobus i ima 50 povređenih, pa dežurni ne može sam. Odgovornost je svakako veća na hirurgu, nego na programeru ili mehaničaru...
Čak u većini privatnih klinika nema ni pola od ovoga što sam nabrojao.
Teško je zdravstvo porediti sa drugim zanimanjima, mada nemam ništa protiv da se ukine obavezno zdravstveno, pa neka ljudi plaćaju kome i koliko žele. Treba ostaviti taj izbor, tu se slažem sa Delijom. Opet, treba biti i svestan rizika svog odabira, a to mu svakako niti jedno privatno osiguranje neće predočiti.
A ni javni sektor u Srbiji nije više što je nekad bio. Ide se na smanjenje plata da bi ljudi sami odlazili, pri tome se "rukovodioci" ponašaju gore nego vlasnici privatnih firmi, jer eto oni su vlasnici nečega što nije njihovo, što je u partijskoj hierarhiji u rangu "druga Tite".
Nekada je za Javni sektor ključna bila sigurnost, sada ni to ne vredi, sada je za sigurnost ključna partija.
Problem nije da ljudi ne bi otišli iz javnog sektora u privatni, nego što privatni ne može da primi te ljude, jer nije razvijen i jer je on sam dobrim deom orijentisan ka zadovoljavanju potreba javnog sektora.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

methane.master napisao:Kucamo na vrata starih zaboravljenih asova...

Evo sledećeg kandidata za povratak u Sirbistan.

- Lord Vader!
- Yes Master!
- Rise!

:djavo: :djavo:

Slika

:kezo:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Mehaničar na avionu i doktor nisu isto, postoji nekakav lanac odgovornosti, procedure, čitav niz faktora da se nešto loše desi. Mašine ne greše, greše ljudi koji ih prave i koriste. U (srpskom) zdravstvu samo jedan zabrlja i eto ozbiljnih problema. A to se dešava na redovnoj bazi. Evo u mom bliskom okruženju od npr 10 odraslih tri smrti zbog nebrige i loše dijagnoze i jedne lakome (i preuranjene) dijagnoze za tešku bolest (koja implicira trajni invaliditet). Verujem da to svako ima, sem možda zdravstvenih radnika jer se znaju ili razumeju međusobno. Možda je kod njih na nivou statistike, kod običnih građana je redovna pojava.

Stvarno brkamo babe i žabe.

Imam komšinicu radi u urgentnom, ono je prosto jezivo, da neko ko se bavi urgentnim lečenjem ljudi radi 24h u smeni. Kao na ratištu, PTS u najavi.

Poenta je da zaposleni u zdravstvu nisu svesni odgovornosti koju imaju, a reakcije pacijenata i njihove rodbine su ipak reakcije na akcije lekara.
Kako su se akcije umnožavale godinama, zbog lošeg ekonomskog stanja i nerazumevanja odgovornosti koje imaju, tako su i reakcije pacijenata dobijale na broju i zato imamo to što danas imamo, nasilje u ordinacijama.
Boringly average, but also perfect for school run mums
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

perfiko napisao:E sad jbg, novac ti nije bitan, posao radiš zato što je zanimljiv i može mnogo da se nauči, al si ih za svaki slučaj odrao. :D
Da, upravo tako. Trazili su da bude po njihovom i da nesto sto bi mogao da uradim u redovnom radnom vremenu obavim bas u 3 nocu u njihovim prostorijama. U takvim slucajevima imam ekstra tarifu van redovne cene.

Naucio sam da tek kada dobro plate mnogi pocnu da cene ulozeni trud i neophodno znanje.
Inace je cesto komentar, jao sto je lako/kratko trajalo, mogli smo i sami, itd. Pa izvolite, uradite i nemojte da zovete.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Ji 4Tze napisao:Imam komšinicu radi u urgentnom, ono je prosto jezivo, da neko ko se bavi urgentnim lečenjem ljudi radi 24h u smeni. Kao na ratištu, PTS u najavi.
Takve smene u urgentnom su praksa svuda u svetu, nemoj mudrovati na prazno. Sestra mi je lekar u Los Anđelesu, čuvena Sedars Sinai bolnica, kao stažista je godinu dana imala radne nedelje od MINIMUM 100 radnih sati. Nakon toga je, kad je primljena za stalno, radila manje ali opet ima smene od 24h ili čak i više.
Da li ja mislim da je to loše? Mislim. Ali je neko napravio takvu praksu i i dalje je održava, dakle ima razlog za to.
Da li ja imam pojma o medicini, lečenju itd... Nemam pojma. Zato o tome ne treba da mudrujem, pogotovo ne da ubacujem online psihologiju o sindromima itd...

I da, svakako je problem sa pingom ili odzivom servera otprilike isti stres kao odluka da li unesrećenom prvo zašiti lobanju ili imobilisati slomljena rebra :glavomuzid:
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
vamik
Reactions:
Pridružio se: 25 Sep 2014, 15:40

Post od vamik »

+1 kao kuca.

I opet kazem razumem i Deliju i sve ostale kako se osecaju, zdravstvo je totalno potonulo moje misljenje ali samo moje je da nema nazad i NIKADA se nece izvuci iz tog mulja.
Trenutno sam tu imam neke informacije iza kojih stojim samo zato se cudim nekim izjavama nekih koje su totalno pausalne i netacne.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Ji 4Tze napisao:Evo u mom bliskom okruženju od npr 10 odraslih tri smrti zbog nebrige i loše dijagnoze i jedne lakome (i preuranjene) dijagnoze za tešku bolest (koja implicira trajni invaliditet). Verujem da to svako ima, sem možda zdravstvenih radnika jer se znaju ili razumeju međusobno. Možda je kod njih na nivou statistike, kod običnih građana je redovna pojava.
Ovo pomenuto svi pričaju, al niko ne shvata da to ne mora da bude greška u tom smislu kako je predstavljaju (bahatost, nezainteresovanost, bolekurčija, teška nestručnost..), samo što kada se radi o tome najviše boli pa je prirodno tražiti krivicu.

Ji 4Tze napisao:Poenta je da zaposleni u zdravstvu nisu svesni odgovornosti koju imaju,
Poenta je, da ti ovo ne znaš ;) Pogotovo ovako globalno napisano.
Ji 4Tze napisao: Kako su se akcije umnožavale godinama, zbog lošeg ekonomskog stanja i nerazumevanja odgovornosti koje imaju, tako su i reakcije pacijenata dobijale na broju i zato imamo to što danas imamo, nasilje u ordinacijama.
Evo najiskrenije nisam ukapirao do kraja, al svejedno ne vidim vezu između toga što napisa i što pijani/drogirani/kakvigod idioti nakon tuče ili saobraćajke mogu da te psuju i prave haos u ordinaciji - bez posledica.

Odmah da se razumemo, daleko je da je sve od dobrog, jezivo je, ali ne treba pljuvati one koji nisu krivi, ili za greške proglašavati ono što nije, a to se često radi - generalno, ne morate da mi sada objašnjavate da ste u slučajevima koje ste pomenuli baš u pravu :)
Ja prvi vidim i greške i nezainteresovanost, ali i dalje nisam video ono što se po internetu tvrdi.

Još da dodam ovo, veliki problem se jako kratko rezimira - nema ljudi, doktora, sestara, tehničara, transportera, spremača...

Kako ko ode u penziju, ne primi se nov, i tako se polako smanjuje broj ljudi, ko je imao na određeno ne produže itd... To se dešava polako, kad bi bilo naglo bio bi haos, nego ode jedan, 9 podeli i njegov posao, ode još jedan, 8 podeli, i tako do...
Npr. čeka se jako puno na ultrazvuk? Pa naravno kad jedno ili dvoje rade ultrazvuk, i nisu oni krivi što su preopterećeni.

Sada mi se čak čini da je malo bolje nego pre, (što se tiče doktora), znam za kolege koje su se pozapošljavale po domovima zdravlja, nadam se da će kadar biti malo jači brojčano pa da će biti manji haos na primarnom nivou, al opet kažem, deluje mi, možda i grešim.

Što se tiče smena od 24h, tj dežurstava, da tako je, samo što bi nakon toga trebal da se ide kući, a ne ode se uglavnom :)
USA je što se toga tiče posebno brutalna koliko sam gledao, kao neka cifra se pominje 80 sati nedeljno koje se često prekorače. Al to zavisi od dosta faktora...
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

@ JI 4Tze
Deluje mi kao olako pravdanje nasilja u ordinacijama.
Opet pitam, zašto nikada nema imena "grešnika", nego sve uopšteno, sve generalizovano, zašto se zalite na nekoga a onda to sami zataškavate?
I opet je činjenica da za svakog doktora koji se o nekog ogrešio možemo naći njih 10 koji će ga hvaliti kako im je spasao život, nogu, ruku... Na žalost to onom jednom nije uteha. Treba li lekara koji 1000 spasi, a u jednom slučaju pogreši na robiju?
Mislim da ne treba, ali zato takve slučajeve treba prijavljivati imenom i prezimenom, jer se samo tako može videeti ko je kakav lekar. Ako ima 10 prijava o nesavesnom lečenju, onda je to njegov odnos prema poslu i on taj posao ne treba da radi.
Opet medicina nije egzaktna nauka, jer niti jedan pacijent nije isti, ne reaguje isto na terapiju, krv, ne podnosi napor isto. Ono što je doktorima rutinska intervencija pacijentu nije. Ono što je 1 u 1000 , lekarima je statistika, tom jednom nije, ali treba biti realan. Ko može garantovati da bi drugi lekar postupio, procenio drugačije?
Na kraju, ja da imam takvo mišljenje o lekarima, ja bi se lečio kod travara, jer se toliki rizik ne isplati.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

perfiko napisao:@Floyd
Za 90 % zanimanja jeste tako, ali zdravstvo je malo specifično. Mislim da Delija ne radi po smenama, mena dežurstva vikendom i praznicima, teško da će dobiti poziv u pola noći da dođe na posao jer se prevrnuo autobus i ima 50 povređenih, pa dežurni ne može sam. Odgovornost je svakako veća na hirurgu, nego na programeru ili mehaničaru...
Čak u većini privatnih klinika nema ni pola od ovoga što sam nabrojao.
Teško je zdravstvo porediti sa drugim zanimanjima, mada nemam ništa protiv da se ukine obavezno zdravstveno, pa neka ljudi plaćaju kome i koliko žele. Treba ostaviti taj izbor, tu se slažem sa Delijom. Opet, treba biti i svestan rizika svog odabira, a to mu svakako niti jedno privatno osiguranje neće predočiti.
Ja prvi kažem da su lekari potcenjeni ali je potpuno nerealno prebacivati nekom za visinu plate u privatnom sektoru... pa još u Srbiji gde prava radnika skoro ne postoje pa je na svakom pojedincu da se sam izbori za svoj status.

Svi poslovi vezani oko novih tehnologija se i ne obavljaju za SRB tržište, te kao takvi ne zavise mnogo od ekonomije u zemlji, za razliku od zdravstva.

Problem sa zdravstvom u svim državama je što su te usluge jako skupe a opet po nekom pravu, trebaju da budu dostupne svima. I u mnogim drugim zapadnim zemljama su lekari potcenjeni. U FR gde pravo na besplatno zdravstveno osiguranje imaju čak i ilegalni migranti, lekar zarađuje manje više kao vodoinstalater sa iskustvom.

U CH je bolja situacija ali je zdravstveno veoma skupo i plaća se od neto zarade. Ne meša se tu država mnogo.
Poslednja izmena od Floyd u 31 Dec 2016, 14:01, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

perfiko napisao:Mislim da Delija ne radi po smenama, mena dežurstva vikendom i praznicima, teško da će dobiti poziv u pola noći da dođe na posao jer se prevrnuo autobus i ima 50 povređenih, pa dežurni ne može sam...
Ne radim po smenama, ali dezuram i vikendima i nocu i praznicima (24/7 kada je moja "smena"). U proseku imam nekih 40-50 sati mesecno, od cega 2/3 nocnih, provedenih u aktivnom support-u klijentima ili kolegama na terenu - znaci u "intervenciji", a ne cekajuci poziv ili ispijajuci kafu. Naravno, ne radim to za DZ iliti radim to da bih imao vecu platu na racun toga, a takodje sam na taj nacin "u toku" i sa delovima softvera na cijem dizajnu i razvoju nisam radio - redovan "dnevni" posao mi je nesto sasvim drugo.

Elem, ne zavise direktno zivoti od mene, ali moze da zavisi i bukvalno par miliona potrosaca koji su ostali bez struje za vreme nekog uragana. Posledice toga mogu biti svakakve...

Poenta je u tome da svaki posao nosi sa sobom manju ili vecu odgovornost i bez obzira koliko si placen da ga radis treba da ga radis maksimalno profesionalno. Ako nisi zadovoljan platom, ne sme niko da trpi zbog toga. Niko te ne tuce po usima da moras da radis taj posao (koji god to posao bio).
Odgovori