Biciklizam
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Re: Biciklizam
Ovo je ambalaža gume koju sam juče stavio na bajs i ne vidim nigde podatak o gustini, niti o maksimalnom pritisku. Verovatno je utisnut na samoj gumi. Preko 400 dinara košta, skoro kao jeftinije spoljne gume, pa se nadam da bi trebala da omogući veći pritisak.
Smucao sam se sinoć po CikloBerzinom forumu i naleteo na temu o podmazivanju bicikala. Naravno dominantno je reč o podmazivanju lanca. O tome se razvila živa diskusja koja se svodi na to da lanac treba skinuti pre svakog podmazivanja, dobro ga oprati, vratiti pa tek onda namazati. Pošto postoje ljudi kojima je bicikl samo sredstvo uživanja i koji ne žele da postanu serviseri došli su do jednog inventivnog rešenja za pranje lanca bez skidanja pa ga prenosim u slici.
1. Alat presečena plastična flašica sa napravljenim zarezom za lanac

2. Način primene u "alat" sipati razmašćivač, aplikovati ga na vozilo i vrtenjem pedala u nazad provrteti lanac

3. Rezultat

@ Floyd
Računaj da ćeš nakon kupovine bicikla ipak morati da kupiš neke elementarne sitnice - zadnje svetlo, torbicu, set za krpljenje gume i/ili rezervnu gumu, pumpu, brzinomer...
1. Alat presečena plastična flašica sa napravljenim zarezom za lanac

2. Način primene u "alat" sipati razmašćivač, aplikovati ga na vozilo i vrtenjem pedala u nazad provrteti lanac

3. Rezultat

@ Floyd
Računaj da ćeš nakon kupovine bicikla ipak morati da kupiš neke elementarne sitnice - zadnje svetlo, torbicu, set za krpljenje gume i/ili rezervnu gumu, pumpu, brzinomer...
- Sloba
- Site Admin
- Kontakt:
Zavisi svakako, ali se fokusiram na ono što je Snork pomenuo. Kada je guma poroznija zbog retkog tkanja, tegli se kao balon i ne može da obezbedi i zadrži visok pritisak. Verovatno si primetio da koliko god naduvaš gumu, ona posle kratkog vremena ponovo smekša.nikaragva napisao:Zar max pritisak ne zavisi (najvise) od spoljasnje gume?
Hm, ja sam to tkanje vezao za tkanje spoljasnje gume. Zar se unutrasnje ne izlivaju - lepe?
- Sloba
- Site Admin
- Kontakt:
Re: Одг: Biciklizam
Da, tkanje nije dobar izraz za ono na šta mislim. Sve vreme mislim samo na unutrašnje, ne na spoljne gume. Gustina ili struktura zvuči puno bolje. Gustina gume sigurno varira jer jeftine gume gube pritisak i pored toga što nisu oštecene i što imaju dobar ventil. Porozne su. Mene interesuje da li je i za njih indeksirana gustina. Na staroj gumi nisam našao ništa osim dimenzije i zemlje porekla.
Sent from my HTC One V using Tapatalk 2
Sent from my HTC One V using Tapatalk 2
Sloba napisao:Ovo je ambalaža gume koju sam juče stavio na bajs i ne vidim nigde podatak o gustini, niti o maksimalnom pritisku. Verovatno je utisnut na samoj gumi. Preko 400 dinara košta, skoro kao jeftinije spoljne gume, pa se nadam da bi trebala da omogući veći pritisak.
Slobo, mislio sam na spoljne gume. Unutrašnja skoro da nije bitno kakva je, jer je pritisnuta sa svih strana. Tu se gleda samo koji je ventil, i eventualno materijal (butyl ili latex-prirodna guma, ove druge su lakše).Sloba napisao:Zavisi svakako, ali se fokusiram na ono što je Snork pomenuo. Kada je guma poroznija zbog retkog tkanja, tegli se kao balon i ne može da obezbedi i zadrži visok pritisak. Verovatno si primetio da koliko god naduvaš gumu, ona posle kratkog vremena ponovo smekša.nikaragva napisao:Zar max pritisak ne zavisi (najvise) od spoljasnje gume?
Ђенерал Јанковић
A sta da uzmem za razmascivac?
A sta da uzmem za razmascivac?
Nafta ili benzin, kao sto rece nikaragva, mogu posluziti da se lanac ocisti. Mozda ima nesto i specijalizovanije, ali ja sam ovo koristio.
Eh da sam pre vise godina mogao da doznam za ovo resenje... Nego natopim krpicu naftom pa trljam, trljam, trljam...
Sta je najbolje koristiti za podmazivanje lanca?
Ja sam koristio masinsko ulje, najobicnije kupljeno u gvozdjari. Pre par meseci je se prosulo u transportu, a boca mi je trajala dosta dugo. Jednom sam se presao pa namazao tovatnu mast, kao duze ce se zadrzati nego ulje. Ubio sam se dok sam ocistio lanac, a i sto je nakupio prasine i kojecega to je bilo strasno.
Eh da sam pre vise godina mogao da doznam za ovo resenje... Nego natopim krpicu naftom pa trljam, trljam, trljam...
Sta je najbolje koristiti za podmazivanje lanca?
Ja sam koristio masinsko ulje, najobicnije kupljeno u gvozdjari. Pre par meseci je se prosulo u transportu, a boca mi je trajala dosta dugo. Jednom sam se presao pa namazao tovatnu mast, kao duze ce se zadrzati nego ulje. Ubio sam se dok sam ocistio lanac, a i sto je nakupio prasine i kojecega to je bilo strasno.
Ima da se kupi neki sprej za lance od motora i raznih masina, pa tako i biciklova. Povelika boca, sprej, kao podlaktica necija, je oko 1000 dinara, ali cenim da za biciklo moze bas dugo da potraje. Ima zastitu od prasine, da li je teflon ili koji vrag nemam pojma.
Ja poliv'o lanac sa uljem od auta
Ja poliv'o lanac sa uljem od auta

Tek je nauka čime podmazati.
Navodno da je od nespecijalizovanih sredstava najbolje ulje za šivaće mašine jer najmanje skuplja prašinu. Ja imam neko namensko koje sam kupio u trenucima bacanja para na bicikl.
@ Oli Benzin je bolji od nafte. Naftu bi trebalo oprati s lanca, a benzin se samo ostavi par minuta da se osuši i ispari sa lanca.

Navodno da je od nespecijalizovanih sredstava najbolje ulje za šivaće mašine jer najmanje skuplja prašinu. Ja imam neko namensko koje sam kupio u trenucima bacanja para na bicikl.
@ Oli Benzin je bolji od nafte. Naftu bi trebalo oprati s lanca, a benzin se samo ostavi par minuta da se osuši i ispari sa lanca.
Na stranim forumima preporučuju citrus-based solvents koji ne zagađuju okolinu. Šta je to tačno, ne znam, ali mislim (nisam siguran) da Nemci time peru i puteve. Kod nas u farbarama/gvožđarama ima da se kupi obično sredstvo bazirano na derivatima nafte, a da li ima neko ekološko, ne znam. Ja lanac čistim tako što zavučem kraj krpe između svaka dva linka i onda provučem krpu koliko može. Dobro je prvo čistiti suvom krpom, a onda natopljenom u odmašćivač. Time se naravno ne uklanja prljavština koja se zavukla unutra (a to je ono što haba lanac), pa ga ipak nekada treba i oprati.
Za podmazivanje koristim ovo ulje koje sam pre 10 godina kupio u PlanetBikeu (nikako da se potroši):
SPREJ TEFLON 450ml WELDTITE

Dobro podmazuje, ali je suviše retko i prska po ostalim delovima bicikla. Osim toga, po meni je velika je greška kupovati sredstvo za podmazivanje u spreju (bez obzira što se dobije i cevčica), jer više prospete i isprskate gde ne treba, nego što ode na lanac. Treba kupovati isključivo bočice iz kojih može da se sipa kap po kap!
Za podmazivanje koristim ovo ulje koje sam pre 10 godina kupio u PlanetBikeu (nikako da se potroši):
SPREJ TEFLON 450ml WELDTITE

Dobro podmazuje, ali je suviše retko i prska po ostalim delovima bicikla. Osim toga, po meni je velika je greška kupovati sredstvo za podmazivanje u spreju (bez obzira što se dobije i cevčica), jer više prospete i isprskate gde ne treba, nego što ode na lanac. Treba kupovati isključivo bočice iz kojih može da se sipa kap po kap!
Ђенерал Јанковић
Pa spricnes tamo po lancanicima, tu ne bi trebalo da se raspe previse.
Ili naspricas u potrosenu bocicu kapi sa nos
Pa kapas. Koliko bi tek onda trajalo!
Kako vi podmazujete/prskate lanac? Vrtite dok ne isprskate svaki njegov clanak ili samo 10ak cm, pa da se onda prenese po ostatku?
Ili naspricas u potrosenu bocicu kapi sa nos

Pa kapas. Koliko bi tek onda trajalo!

Kako vi podmazujete/prskate lanac? Vrtite dok ne isprskate svaki njegov clanak ili samo 10ak cm, pa da se onda prenese po ostatku?
Prskanje po lančanicima jeste brzo, ali se tako ne podmaže dobro lanac. Idealno bi bilo staviti po kap ulja na svaki link. To i radim kada me ne mrzi, samo što u slučaju spreja to nije kap, nego ispadne malo više.
Hvala na ideji da naprskam sprej u bočicu od kapi za nos, upravo ću to i uraditi! 

Ђенерал Јанковић