Vežbanje, dijete, teretana...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Vežbanje, dijete, teretana...

Post od Xepoj87 »

Sigurnije za sta tacno?
Mozda ce jedino imati jacu upalu, ali ce i u suprotnom ona doci ponovo kada krene da ide do kraja.

Sent from the 7th edge of the 3rd world.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Za prevenciju povrede. Nakon dva meseca pauze niko ne moze raditi istim tezinama. Ne treba preterati pa da bude prelako, ali nek smanji malo.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Pa ja lepo rekoh da radi koliko moze, on je pitao za intenzitet vezbanja, a ne da li je isto jak kao pre dva meseca, videce i sam koliko moze.
Intenzitet moze slobodno isti da bude.

Drugo, posle dva meseca, cak i sa istom tezinom ne moze da se povredi, moze samo manje da uradi, osim ako je lud, pa radi mrtvo dizanje i tako neke kretenske vezbe.
A opet je pitanje da li moze toliko oslabiti za 2 meseca, da se zbog toga povredi.

Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Ti mu dajes svoj savet, ja svoj i to je to. Ne slazem se s porukom, a moj odgovor je bio na njegovo pitanje da li da radi isto kao i pre pauze.

Nakon dve nedelje se izgubi nesto snage, a nakon dva meseca je to vidan gubitak, doduse vraca se brzo, za nedelju, dve, tri, ali to je druga tema.
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

E sad ste mi jos vise pojacali nedoumicu :D Mislim da cu ipak raditi manjim intenzitetom, pa iduce sedmice na staro.

Sent from my m2 using Tapatalk
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Radi max mogucim bez da zrtvujes formu, po starim tezinama tesko da mozes sve i da hoces nakon dva meseca. U tom smislu sam mislio da ne forsiras.

Samo upale ce te otkinuti, ja posle mesec dana pauze nisam mogao da hodam nakon cucnja, jedva na wc solju sedao. Prva tri dana je bilo uzasno.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Verovatno sam vec rekao, ali ponovicu.
Umetnost je dovesti sebe ili nekog drugog (ako si trener) do vrhunske forme bez ijedne upale.
Sve ostalo je barbarian stajl.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Mislim da je to moguće samo ako imaš jaaaaaako mnogo vremena da treniraš ili da se pomiriš sa vrlo sporim napretkom.

Ne znam da li postoji drugi mehanizam da se mišić razvija ako ga pre toga ne izložiš stresu.

Održavanje forme može bez upale.

Tapatalk
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

:plusone:

Kad se prvi put krece u trening ili vraca posle pauze, mora upala pa da si ne znam sta. Samo sam doziras kakva ce da bude, ako hoces da se vracas ultra sporo i ne trpis sutradan jake bolove kreces lagano, ako hoces sto pre nazad jaca ce biti i upala.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Pa šta je tačno problem sa upalom?
Radi neki kardio u trajanju od bar 15ak minuta posle treninga i biće manje upale.
Al onda nema mase... :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

HKS napisao:E sad ste mi jos vise pojacali nedoumicu :D Mislim da cu ipak raditi manjim intenzitetom, pa iduce sedmice na staro.

Sent from my m2 using Tapatalk
2-3 meseca nije mala pauza. I misici se odviknu stresa. Kad se vracas na treninge odradi prvo zagrevanje na traci, bicikli 10-15 min. Onda kreni na trening sa tegovima. Npr radis cucanj ili bench press. Stavi neku manju kilazu da se zagrejes 15 ponavljanja. Onda stavi srednju kilazu i uradi 10-12 ponavljanja. Ako je lagano onda povecaj ali slidecu seriju radi min 10 ponavljanja, isto tako i sledecu sa bar 8-10 pravilnih ponvljanja.
Nema smisla doci posle 2 meseca u tetetanu i tovariti tezine sa kojima si radio pre pauze. Prvo neces moci da odradis a drugo rizik da se povredis je veliki. Upale ko upale nisu strasne i one su neminovne. I kad si u treningumozes dobijati upale. Ne tako jake kao pocetne ali se dobiju ponekad.

Samo ne razumem sto bi upale bile manje ako se radi kardio posle treninga??? To nema nekog velikog smisla. Kao i da zbog kardia od 15 min ne moze da napreduje u dobijanju misicne mase
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ja mislim da je vreme da par ljudi u ovoj temi otvori recnik i nauci znacenje reci "intenzitet".

Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Npr ti :D Ide u teretanu, a ne na zumbu, valjda se podrazumeva da misli na intensity of load tj koliko je kg podigao, a ne energije i znoja potrosio.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ti prvo moras da se dogovoris sa sobom da li treba da radi maksimalnim intenzitetom ili ne.
Intensity of load nije srpski jezik, a on je lepo na srpskom pitao da li da radi istim intenzitetom, na sta je dobio jasan odgovor da treba uvek da radi max koliko moze, da nema poente da radi polovican trening kao neki satro uvod u vezbanje, posle pauze od 2 meseca.

Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

On je pitao da li da radi istim kao pre pauze, a ne maksimalnim mogucim. Necemo sad pretvarati ovo u igru reci, bitno je da izvuce nesto korisno i da se ne povredi. Ako mu je trening isplaniran tako da ima pravilne zagrevne serije i dize tezine u manjim hodovima znace kad da stane, medjutim znam tonu ljudi koji su na silu pokusali da rade identican trening i povredili se, a i meni se desilo X puta u pocetnickim fazama zato sto nisam bio strpljiv i hteo sam sto pre da se vratim na isto. Samo zbog toga sam napisao da ne radi sa identicnim kilazama, cisto iz predostroznosti.

Polovican trening moze da mu znaci zbog upale, sigurno ce ih tako lakse podneti, ali ako mu ne smeta jaca upala moze slobodno i max koliko moze u datom momentu.
Odgovori