Sočiva

Razne teme, pitanja, iskustva
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Sočiva

Post od Ogi »

Smorile su me naocare iz vise razloga te zelim da pocnem da nosim sociva. Imam par pitanja na tu temu:

- koja je cena sociva i koja je fora ono tvrda/meka?
- da li u cenu ulazi i tecnost ili ne?
- da li sa njima sme malo da se dremne? :)
- preporuka za radnju
- na koliko se menjaju?

...
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Re: Sociva

Post od Puzo81 »

Devojka bas juce uzela nova sociva..

-neka tvrda gaspropusna 100e par made in Italy http://www.soleko.it/

-menjaju se na godinu dana

-tecnost za cuvanje sociva 100ml je 6e + deterdzent za pranje sociva 5e

-pakovanje od 12 tableta koje kosta 9e i 1 mesecno potapas sociva (1 tableta) da bi se ocistila od proteina,naslaga bla bla

-kapi Refresh contacts 6e za sindrom suvog oka

-uvece se skidaju i peru se a da se dremne s njima ne bi valjalo jer hoce oci da peku
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Cene iskreno ne mogu da se setim, ali mislim da me komplet za oba oka za godinu dana kosta oko 7-8 hiljada. E sada, to su sociva koja se nose 3 meseca pa se menjaju, znaci za svako oko 4 komada. Fora je sto one u praksi ipak se pohabaju pa ih ja menjam na krace od 3 meseca. Bocica tecnosti je 1000din i traje zavisno od tebe, moze i 3 meseca da izdrzi. Ja imam smao jednu bocicu koja mi je sve.
Meka su najbolja ako mozes da ih nosis, to vec vidi sa oftalmologom koje su ti opcije.
Po meni su bolja sociva koja se menjaju na mesec dana, al su skuplja, a jos bolja i skuplja su dnevna, ne razmisljas ni o cemu, samo ih stavis i posle bacis, al to je bas dosta para.
Mozes da spavas bez problema, sto se sociva tice uslov je da na 24h imaju 4h u rastvoru, al ipak sam misljenja da ne treba preterivati sa nosenjem...
Ima i tih na godinu dana, al moja dr praktikuje da ih daje samo prvi put jer su malo deblja i cvrsca pa su laksa za skidanje i stavljanje pocetnicima
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Grujic napisao:Meka su najbolja ako mozes da ih nosis, to vec vidi sa oftalmologom koje su ti opcije.
Vrlo diskutabilno da li su bolja. I tvrda i meka imaju i prednosti i mane.
Generalno sočiva su lošija od naočara iz više razloga. Osnovni je daleko veća mogućnost infekcija nego bez njih bez obzira na vođenje računa o higijeni. Oftalmolozi starog kova su protiv sočiva ako se ne radi o velikoj dioptriji koja je jedina medicinska indikacija za ista.
Da li znate nekog oftalmologa da nosi sočiva? Ja ne znam, a poznajem ih milion.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Ja koristim vec 7-8 godina sociva,od kad sam krenuo neka sto se menjaju na mesec dana odprilike,u kutijici bude 3 sociva. Tako da sam pokriven 3 meseca i onda ide kontrola. 2 kutije = 40e Konkretno ovaj model
Slika
Nisam se ni interesovao za druga,jer mi ova super odgovaraju. Ne bih previse gledao cenu,jer ipak se sa tim ne treba zezati, ja kad sam prvi put otisao bilo je bukvalno koja najbolje odgovaraju ta uzimam.
tecnost je oko 1000 din,koliko traje nemam pojma nikad nisam pratio. Sto se tice spavanja,desilo mi se par puta da zadremam ali nikako nije preporucljivo (ne znam doduse kakva su ta za jednodnevnu upotrebu sto grujic pominje) prema mom doktoru.
Sto se tice optice ja idem u LensMedic,i zadovoljan sam kao i dosta ljudi koje znam (cak i neki profesori sa faksa mi idu kod njih :mrgreen:)
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

paja napisao:
Grujic napisao:Meka su najbolja ako mozes da ih nosis, to vec vidi sa oftalmologom koje su ti opcije.
Vrlo diskutabilno da li su bolja. I tvrda i meka imaju i prednosti i mane.
Generalno sočiva su lošija od naočara iz više razloga. Osnovni je daleko veća mogućnost infekcija nego bez njih bez obzira na vođenje računa o higijeni. Oftalmolozi starog kova su protiv sočiva ako se ne radi o velikoj dioptriji koja je jedina medicinska indikacija za ista.
Da li znate nekog oftalmologa da nosi sočiva? Ja ne znam, a poznajem ih milion.
Isto ko sto ni oni ne rade laserske korekcije vida.
Infekcije su problem, al prednost sociva u odnosu na naocare je sto moze da ti se desi zavisno od okvira da gledas van naocara
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Ja nemam veliku dioptriju, mislim da je -1,75 ali ne mogu vise da podnesem naocare:

- cim mi se oznoji glava spadaju mi
- stakla su mi uvek musava :rofl:
- imam neku devijaciju na nosu pa mi naocare urnisu deo nosa kod ociju, maltene me raskrvare
- nemam rezervne naocare a trazenje naocara mi je veliki stres jer mi ni jedan ram ne stoji, imam glavu kao vanzemaljac
- smara me nosenje naocara, zauzima mi kutija mesto :rofl:
- moram da ih nosim i kada ne zelim jer bez njih ne vidim belu macku bukvalno, oci se navikle na naocare i pored male dioptrije kao da sam slep bez njih
- ako ne daj Boze ostanem bez naocara u Grckoj, necu moci da se vratim kuci :rofl:
- smetaju mi kada vozim karting :cool!:

@Stefanan Mislis, u kutijici budu 3 PARA sociva ? Je li ta radnja u Brace Nedica? To mi je u blizini, mogao bih da odem.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Ogi, uvek moras imati naocare u rezervi... Ja stare naocare koje su mi se ofucale uvek drzim u kolima ako mi zatrebaju
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Ogi napisao: imam glavu kao vanzemaljac
Sad su mi neke stvari jasnije. :kezo:
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Ogi napisao:Ja nemam veliku dioptriju, mislim da je -1,75 ali ne mogu vise da podnesem naocare:

@Stefanan Mislis, u kutijici budu 3 PARA sociva ? Je li ta radnja u Brace Nedica? To mi je u blizini, mogao bih da odem.
Ne,u kutiji su 3 sociva jedne dioptrije i to ti pokriva jedno oko 3 meseca. U drugoj kutijici imas druga sociva za drugo oko. A 2 kutije,odnosno 3 para su 40. Sto se tice ulice ne znam tacno,uglavnom 3-4 od beogradske kad ides uz bulevar. Imas na cosku gde se te i bulevara neku pekaru,i bukvalno 2metra iznad je ulaz u zgradu
Ako hoces mogu da ti posaljem broj na pp,posto mora da se zakaze posebno jer ce tebi trebati kompletan pregled a to traje
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Re: Sočiva

Post od dunx81 »

Nosio sam ta silikonska sociva sad vec davne 2000. Ne secam se marke a menjala su se na mesec dana. Nosio sam ih bez prolema 6 meseci dok oci nisu pocele da reaguju tj da mi svaki put par sati po stavljanju zakrvave i pocnu da me svrbe iako sam se pridrzavao rokova vezanih za zamenu i njih i tecnosti.
Pravio pauze od par meseci al opet isto pa sam ih batalio al generalno mislim da nisu losa stvar,pogotovo sto je za proteklih 12 god sve to sigurno napredovalo.
Imao sam samo jednu nezgodnu situaciju kada mi se u sred diskoteke prevrnulo i pocelo da grebe pa je bilo drz ne daj al u principu zasto ne bi probao.Na cvike uvek mozes da se vratis.
Korisnikov avatar
Modesty
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:28
Garaža: 207 1.4 HDI

Post od Modesty »

Tvrda sočiva ne bih preopručila ni najgorem neprijatelju, ne zbog kvaliteta već zbog neudobnosti. Koliko god dugo da ih nosiš uvek ih osećaš i pri tome ne možeš da se npr umiješ sa njima (ili skineš šminku, što vas već ne zanima), ne možeš da dremneš ni minut, tj neprijatno je i na kratko držati zatvorene oči radi "odmora"... (Nosim sočiva već 22 godina i nosila sam po više godina sve TRI vrste)

Odavne već nosim samo meka, takođe kupim tri para i sad sam već totalno zabrinjavajuća sa produženim nošenjem, jer ih od onog trenutka kad su mi rekli da MOGU da se nose do 7 dana bez skidanja (ako si na putu npr) ja ih ne skidam i po 10 dana... :oops: Ustvari - mrzim što moram da ih nosim, ali moram...
Pošto nikad nisam imala nikakvu infekciju opustila sam se i previše, ali sa druge strane je moja sestra stalno imala neke erozije rožnjače i razne infekcije, a održavala ih je besprekorno za razliku od mene, ona nije mogla ni meka da podnese...
Sve zavisi od slučaja do slučaja...
paja napisao:Da li znate nekog oftalmologa da nosi sočiva? Ja ne znam, a poznajem ih milion.
To je onaj sindrom frizerke koja uvek ide raščupana, a brica neobrijan... :mrgreen:

*EDIT: ukoliko imas astigmatizam, onda bi morao da nosiš tvrda...
Kada je neko glup, ne možete mu to ni dokazati... D. Radović
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Modesty napisao:
paja napisao:Da li znate nekog oftalmologa da nosi sočiva? Ja ne znam, a poznajem ih milion.
To je onaj sindrom frizerke koja uvek ide raščupana
I ima izrastak od 5cm. :kezo:

Raširena upotreba sočiva je trijumf potrošačkog društva nad strukom. Sočivo je strano telo u oku i koliko god bilo dobro ili bolje od predhodne generacije i dalje je samo strano telo. Da ne dužim priču kako su i zašto nastala činjenica je da su danas jako raširena, činjenica je i da su mnogi oftalmolozi i dalje protiv njih ako nisu medicinski opravdana (velika dioptrija).

Doduše, oftalmolozi su neki čudan svet koji ne voli ni naočare za sunce, a naročito ne bi sebi radili lasersko skidanje dioptrije ako nije medicinski opravdano. U dvoboju medicina vs ekonomija, ekonomija je pobedila i idmo dalje. Ako već nosite sočiva skidajte ih na prvi znak bilo kakvog problema, ako nosite naočare za sunce kupujte samo one sa najkvalitetnijim staklima (sa uv zaštitama)...
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Ako imaš astigmatizam i nosiš cilindrična stakla, moja preporuka je da kupiš naočare ali plastične - plastični ram, stakla....em su lagana, ne lepi se prljavština toliko na njih, jednostavno, komforna su za nošenje.
Pre 6 meseci sam uzeo sočiva za probu - iskreno rečeno, najgore bačene pare. Nosio sam ih 5 dana i prestao sam. Razlog - zbog već navedenih uglova (cilindri), jednostavno dešavalo mi se da se prilikom šetnje zateturam...o vožnji da ne pričam. :nonono:
Iskreno, meka sočiva koja sam nosio, bila su mi jako neudobna...druga stvar, isplativost svega toga. Godišnje da dam 100 evra na sočiva mi je malo previše.
Ogi, pročitao sam da si naveo da imaš devijacju na nosu. Naočare sa metalnim okvirom su me toliko žuljale, da nisam znao šta da radim u nekim trenucima. Sa plastičnim ramom to nije problem. :opustanje:
Tako da....ako imaš astigmatizam i cilindre, najkomfornije rešenje je da uzmeš "plastične" naočare sa "fotogrejom"....koje kad je jače sunce, zatamne se i kao da nosiš naočare za sunce!!! :cool!:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Martin napisao: moja preporuka je da kupiš naočare ali plastične - plastični ram, stakla....em su lagana, ne lepi se prljavština toliko na njih, jednostavno, komforna su za nošenje.
Ovo je dobar savet. Kupio ili ne sočiva uvek moraš imati jedne dobre naočare. I ja imam problem da nađem ram koji mi stoji pa na kraju uspem. Jes dosadno tražiti i probati 100 ramova, ali uvek nađem.
Odgovori