Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od kragujevac »

Ne znam tacno šta tebe posebno zanima, šta ti je više a šta manje vazno? Ja sam ovde vec skoro 27 godina pa mi je sve nekako obicno i redovno. Mozeš slobodno i na pp, nema problema. A da vremena imam, imam ga, imacu ga najverovatnije do kraja juna. :(
A trku gubim sigurno, pošto sam pripadnik sekte "130 km/h-desna traka-autoput".
Poslednja izmena od kragujevac u 02 Mar 2017, 18:03, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Pišem ti na pp kad budem pri kompu. Pa u principu oko grada, znamenitosti, kulturna dešavanja, šta videti i tako to :)

sent from Huawei P8 Lite using Tapatalk
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Može i ovde. Seoba je u toku, možda nekome znači.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Bas tako :) a i pitko je štivo kao neka bajka [FACE WITH TEARS OF JOY][FACE WITH TEARS OF JOY]

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

TheWickerMan napisao:Pišem ti na pp kad budem pri kompu. Pa u principu oko grada, znamenitosti, kulturna dešavanja, šta videti i tako to :)

https://g.co/kgs/MwS81o
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Ovo obavezno :)

maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

TheWickerMan napisao:Nešto mi pričaju da će da me bace u Minhen, jedino zbog stana ne bi voleo da idem tamo. Inače ne bi imao problema :)
Puzo81 napisao: Od 2300bruto neto posle tih zajebancija ispadne otprilike?
Ne znam da li ima veze sa strukom (neoženjen ), u mom slučaju je od 2030 Evra bruto, neto ostaje 1440 Evra(oženjeni kojima je bračni drug u DE imaju 1640 Evra). Na 2200 Evra imaće 1550/1750 Evra ( 1750 kad je bračni drug tamo ) . Ovo su porezi za elektro struku, ne znam da li se nešto menja kad je druga struka u pitanju.
Naprimer u SLO je 2000 brutto 1250 netto, ali kod nas još plačaju prevoz i prehranu, ne znam kako je sa tim u DE.

A naša politika nikako da vidi kolike su razlike između netto i brutto u SLO napram nekih normalnijim zemljama. Po brutto mi i nemamo loše plate, ali netto je katastrofa
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Floyd napisao:
TheWickerMan napisao: https://g.co/kgs/MwS81o
BMW Welt posetiti samo ako je u planu i poseta BMW muzeju, koji je preko puta, spojeni su nadzemnim tunelom. BMW muzej stvarno svako treba da poseti ko voli automobile, nevezano za marku, stvarno je fenomenalan.
Deutsches Museum takodje, muzej aviona u Oberschleissheim-u (nekada je bio u okviru DM-a ali je bio toliko obiman da su morali da ga odvoje. Muzej "Covek i priroda" u Nymphenburgu, a kad je covek vec u tom delu grada, onda je i dvorac Nymphenburg odmah tu pored. Ili je muzej pored dvorca, kako kome drago. Stara i nova pinakoteka u Schwabingu su takodje jako preporucljivi ako se neko interesuje za tako nesto. Olimpijski park, preko puta BMW Welta, divota za šetnju i blejanje.
Koncerti su maltene svaki dan negde, od malih dvorana od par stotina mesta, do World Tourova ovih ili onih, koji su obicno ili na stadionu ili u hali u Olimpija parku.
Poslednja izmena od kragujevac u 02 Mar 2017, 20:01, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Moja zena je imala u NL bruto 1900 a neto 1500 eur-a - kao jedan od repera za neto/bruto manje plate u NL - plus prevoz i ostalo ekstra koje ne podleze porezima. Plus ako radi 6 meseci ima pravo da bude 3 meseca na berzi rada sa 70% plate. Ako se ima posao bar 2 godine i firma raskine ugovor onda moze da se dobije jos godisnja bruto plata od firme koja treba da se iskoristi da se zavrsi neka dodatna skola ili kurs da bi se bolje pripremio za trenutno trazene poslove... ako to ne uspes onda ides na berzu rada sa 75% zadnje plate 3 meseca plus za svaku godinu rada jos 1 mesec. Ne gnjave mnogo mada zvanicno mora da se bar 1 nedeljno konkurise za neku odgovarajucu poziciju.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Daleko smo mi od NL
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

kragujevac napisao:kad čujem u nekim drugim emisijama dva švajcarca kako pričaju to je onda neka sasvim druga kategorija, nahvatam par reči pa mogu da ukapiram o čemu razgovaraju
priča se pokrenula u pravcu zaposlenja u prodavnici u CH. Kada dodje mušterija i pita te nešto za kasom ili kod slaganje robe gde se šta nalazi ili neko drugo pitanje u vezi robe, taj će te 95% pitati na dijalektu. Još ako je sišao iz nekog sela zbrda, njega niko ne razume.

Evo par primera dijalekta, onako usputno sa FB-a:

''Hallo liebi lüt, i ha e frog zum mietrecht
Dörf min vermieter ohni mini zuestimmig und ohni das i dehei bi de lüt twohnig zur besichtigung zeige''

''Kann mer epert helfe? I han im usland epis bstellt u d liferfirma isch dhl''

'' I lüte täglich ah u si versprechet mier azlüte, jedoch hend sie sich ned gmolde. Ez isch gester ohni vorameldig en mittarbeiter verbi ( bi ni dihei gsi nu mi fründ) u het gfrogt wo da seg.''

Još kad izgovore ono R i krkljaju kao da imaju nešto u grlu, teško ćeš ga razumeti.
Ti ćeš možda razumeti suštinu rečenica, ali neko ko je učio jezik samo u školi, vrlo teško će shvatiti kad mu neko ovo normalnom brzinom govora priča.

Ja kad imam goste, zamolim na hohdojč, a ima onih koji jednostavno ne mogu da pričaju tako. Skorije sam imao gosta iz Lihtenštajna (rodjeni Bavarac), jebenu reč ga nisam shvatio. Sa takvima radije pričam na engleskom.

Hohdojč ide isključivo ako zamoliš ili taj neko skapira odmah da ne razumeš dijalekt, pa priča bez dijalekta što je često u nekim državnim ustanovama na primer u opštini, bolnici, gde odmah posle prve rečenice okrenu na hohdojč sa mnom, ali ima gde pričaju isključivo na dijalektu i tu se teže snalazim. Zato imam na telefonu call recorder da bih slušao posle :mrgreen: Takodje na poslu gde radim dosta njih priča na dijalektu, čak i moj šef jugos, tako da se mnogo trudim da ih razumem. Dok hohdojč ide bez problema. Ima kurs dijalekta, planiram da upišem kad budem imao više vremena, ali prvo bih C1 odradio, čisto zbog gramatike.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

kragujevac napisao:
Floyd napisao:
TheWickerMan napisao: https://g.co/kgs/MwS81o
BMW Welt posetiti samo ako je u planu i poseta BMW muzeju, koji je preko puta, spojeni su nadzemnim tunelom. BMW muzej stvarno svako treba da poseti ko voli automobile, nevezano za marku, stvarno je fenomenalan.
Deutsches Museum takodje, muzej aviona u Oberschleissheim-u (nekada je bio u okviru DM-a ali je bio toliko obiman da su morali da ga odvoje. Muzej "Covek i priroda" u Nymphenburgu, a kad je covek vec u tom delu grada, onda je i dvorac Nymphenburg odmah tu pored. Ili je muzej pored dvorca, kako kome drago. Stara i nova pinakoteka u Schwabingu su takodje jako preporucljivi ako se neko interesuje za tako nesto. Olimpijski park, preko puta BMW Welta, divota za šetnju i blejanje.
Koncerti su maltene svaki dan negde, od malih dvorana od par stotina mesta, do World Tourova ovih ili onih, koji su obicno ili na stadionu ili u hali u Olimpija parku.
I Dachau obavezno, nije daleko :)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

ljuba napisao:Moja zena je imala u NL bruto 1900 a neto 1500 eur-a - kao jedan od repera za neto/bruto manje plate u NL - plus prevoz i ostalo ekstra koje ne podleze porezima. Plus ako radi 6 meseci ima pravo da bude 3 meseca na berzi rada sa 70% plate. Ako se ima posao bar 2 godine i firma raskine ugovor onda moze da se dobije jos godisnja bruto plata od firme koja treba da se iskoristi da se zavrsi neka dodatna skola ili kurs da bi se bolje pripremio za trenutno trazene poslove... ako to ne uspes onda ides na berzu rada sa 75% zadnje plate 3 meseca plus za svaku godinu rada jos 1 mesec. Ne gnjave mnogo mada zvanicno mora da se bar 1 nedeljno konkurise za neku odgovarajucu poziciju.
Koliko je vrtić tamo?
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

1200 - 1500 eur :) za punih 5 dana nedeljno plus minus, ali na to doju subvencije - odnsno povratak poreza koji moze da ide do 53%. Mi nikada nismo davali decu u vrtic, ali moja sestra jeste i u boravak posle skole (kod nas produzeni boravak) koji kosta isto tako 500-700 Eur mesecno po detetu (pokupe ih iz skole i odvedu negde posle skole) - ni to nikada nismo koristili... Jedino sto placamo je neka glupost - pauza za rucak od 12 do 13h samo cuvanje dece (posto tada skola nije odgovorna za njih) 3 dana nedeljno za celu godinu po detetu oko 200Eur
Poslednja izmena od ljuba u 03 Mar 2017, 11:51, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Jeftinije da povedeš babu odavde :D
Odgovori