Uh, Ustav u ruke pa na čitanje. Ne vredi da ti objašnjavam.Darko napisao:Znam za to za fiziku. Za diplomate si u pravu skroz.
Sa druge strane mora se priznati da ima vise iskustva, obisao je svaku zemlju kad su se sprecavala priznanja kosova, plus imao je visoku funkciju u ujedinjenim nacijama i zamalo postao generalni sekretar. Ti fakti deluju iskustvenije od zastitnika gradjana. Jos ako je istina ono za platu od 340k dinara, tu bas pada u mom sagledavanju.
Nece ni jedan od njih dvojice dobiti moj glas u prvom krugu, nego samo uporedjujem.
Zaštitnik građana je nezavisna kontrolna institucija državne uprave.
Bira ga NSRS mislim sa 2/3 ukupnih glasova.
Plata i pozicija uopšte mu je određena Zakonom o zaštitniku građana. Po tom zakonu je zaštitnik izjednačen sa predsednikom Ustavnog suda. Dakle plata mu je vezana za platu predsednika Ustavnog suda.
Drugi put je izabran avgusta 2012. Dakle SNS većina mu je dala drugi mandat. Nije im bio sporan tada.
Zanimljivo kako podržavas Belog (što je sasvim ok, ne mislim ništa loše ni o njemu ni o njegovim potencijalnim glasačima) a padaš na najjeftiniju i najodvratniju gebelsovsko - SNS retoriku. Mislim na to u vezi sa platom.
Nije 340.000 kako je rečeno.
Pritom, kao najvišu mogući kontrolni nezavisni funkcioner u državi plata mora da mu je velika jer se pretpostavlja da će biti izložen raznim ponudama. Pa i to valja preduprediti. Ne smeta ti Jorgovankina i Bajatovićeva plata, afera Kofer, Banana, afera Savamala, Marija Mali i sudstvo, Karic oslobodjen i sl. Ali plata ZG je problem.
Ne znaš ni šta mu je dužnost. Tipično za ljude sa stavom da niko ne valja i da nema za koga da se glasa.
RN3 Pro via TT