TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od ljubitelj »

klisko napisao:Takođe, bitno je ugovorom definisati šta se smatra prekidom rada servisa i uspostaviti odgovarajći monitoring koji prati dostupnost
Biz Trunk ne ide kroz internet, potpuno je odvojen servis. Najcesce kroz lokalnu mrezu provajdera, optikom.
Zna se u telekom biznisu sta znaci da servis radi a sta znaci kada je servis down i ne moze da se ostvari predvidjena funkcija.
Napisao sam, 07-18h je kod nasih provajdera tipicno vreme za koje pruzaju garancije rada servisa i podrsku da to isprati. Takvi su ugovori.
Nemaju 24h podrsrke da resavaju smetnju odmah osim da prime kao evidenciju odnosno prijavu korisnika za neko kasnije resavanje. Nekog drugog dana najcesce ili nakon vikenda.
Tog uspostavljenog monitoringa koji prati dostupnost odnosno rad servisa 24h nema kod provajdera sto je i glavni problem u brzini reakcije.

Kada pomenu KAM-a probaj da pozoves recimo sada u nedelju da resi hitan problem.

SBB je miljama ispred Telekoma po brzini odziva ali je i tamo 24h postalo upitno da je uvek dostupno, od izmena organizacije na jesen prosle godine. Pre toga bili su vrlo korektni sa podrskom koja jeste blla brza i efikasna.

Ja iz iskustva znam zasto sam napisao da 24h podrska nije realnost kod nasih provajdera. Naravno pise u reklamama, ali svasta pise i na tarabi :)
Kao sto si lepo napisao provajderi su sebe zastitili tako da eventualno ne naplate uslugu koja inace ne funckionise.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

A šta je taj Biz Trunk? SIP trunk? Ako je samo okviru mreže provajdera, onda su svi "učesnici u komunikaciji" takođe spojeni preko tog provajdera? To je mnogo lakša varijanta za pronalaženje i otklanjanje grešaka, nego kada je komunikacija globalnog tipa. Osim ako nešto negde crkne (tipa optički transiver), ne vidim zašto bi se ikada javljali bilo kakvi problemi. Ako provajder u svojoj sopstvenoj mrеži ne može da kontroliše protoke i kašnjenja, tj. da održava kvalitet servisa, onda mreža nije dobro projektovana i reč je o lošoj firmi.

A ovo 7-18 h je možda čak i previše optimistično... :) Tamo gde sam ja radio, svi zaposleni su radili od 9 do 17 h, a sa manjim brojem ljudi do 22 h. Od 22 do 9, kao i vikendom, u firmi je fizički prisutan samo prvi nivo podrške. Ali to ne znači da ostali nisu dostupni - iz svakog sektora je neko "pasivno dežuran", i na poziv će prionuti na posao, :) gde god da se trenutno fizički nalazi.

Meni su mnogo veći problem predstavljale prijave problema tipa "secka mi zvuk kad zovem Australiju", pri čemu korisnik nema zakupljen VPN do Australije, već komunicira preko javnog interneta. Ako ima uslugu međunarodnog VPN-a, onda je druga priča - provajder je dužan da, u saradnji sa svojim međunarodnim partnerima, ide korak po korak, nađe i otkloni probem. I tu ponekad bude prebacivanja odgovornosti između "partnera", ali na kraju sve mora da bude rešeno.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Puzo81 napisao:Ova indukcija gore ide na trofaznu da bi imala snage kada se upale sve 4 ploče ili na obicnu struju?
Ako mislis da koristis vise od 2 ringle u isto vreme nikako na 1 fazu - obavezno na 2 faze (3. faza je za rernu).
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Kod mene je šporet priključen na trofaznu (jedina takva utičnica u stanu). Dve ringle, dve gas i rerna. Obavezno na trofaznu ako si u mogućnosti.

TT
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

A bre, dabre... :)

Ne moze na trofaznu sve i da hoce iliti moze da iskoristi "samo" dve faze za plocu. Treca je predvidjena za rernu, kao i na klasicnom sporetu (podrazumeva se da pazaris komplet).
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

snork napisao:A šta je taj Biz Trunk? SIP trunk? Ako je samo okviru mreže provajdera, onda su svi "učesnici u komunikaciji" takođe spojeni preko tog provajdera? To je mnogo lakša varijanta za pronalaženje i otklanjanje grešaka, nego kada je komunikacija globalnog tipa.

Ako provajder u svojoj sopstvenoj mrеži ne može da kontroliše protoke i kašnjenja, tj. da održava kvalitet servisa, onda mreža nije dobro projektovana i reč je o lošoj firmi.

A ovo 7-18 h je možda čak i previše optimistično... :)

SIP trunk. Naravno da se pozivi obavljaju globalno. Ali problem zna da bude unutar lokalne mreze provajdera i njegove opreme koja povezuje njegov server i njegovu CPE opremu. Sto se lako utvrdi i tada je neophodna pomoc podrske da se tacno locira uzrok i otkloni trajno.
Ne moze provajder u sopstvenoj mrezi da uvek iskontrolise, ili kao sto si rekao da odrzava kvalitet servisa.

Radi neko vreme ok pa nastanu problemi sa kasnjenjem i gubljenjem paketa i time servis ne radi kako treba. Klijent naravno nije zadovoljan i ocekuje resenje u razumnom roku, koji nije nedeljama i mesecima proces.
Mreza je promenljiva, dolaze novi korisnici, menjaju se firmveri, menja se oprema kod provajdera, menjaju se rute, ima svega... Nije to tako jednostavno kako si predstavio pa da nema razloga za nastanak problema kojeg ranije nije bilo.

Tako se napise na papiru da se garantuje servis, a jeste malo optimisticno ali uglavnom ostvarivo. 24h je vec preoptimisticno, i osim SBB ranije niko nije ni priblizno bio na tom nivou.

Taj prvi nivo podrske je cisto da se kaze da ima, da se pribelezi. Neke koristi od toga uglavnom nema, standardno je "provericemo u najkracem roku" :)
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Post od Puzo81 »

Delija napisao:
Puzo81 napisao:Ova indukcija gore ide na trofaznu da bi imala snage kada se upale sve 4 ploče ili na obicnu struju?
Ako mislis da koristis vise od 2 ringle u isto vreme nikako na 1 fazu - obavezno na 2 faze (3. faza je za rernu).

Koristiće gospoj'a :kezo:

U toj zoni imam jednu trofaznu i tri monofazne pa će električar odraditi kako rekoste.

Kuhinja stiže za par dana
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Kako ce reagovati muzicki uredjaj u kolima ako na USB muziku podelim po folderima ? Da li to mize tako ?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Normalno da može.
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Sta moze, davace mi da biram folder ?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Da. Pustiće prvi, posle prebaciš na koji hoćeš. Kao da menjaš memorisanu stanicu na radiju.
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Extra ako je tako. Da izbacim silne diskove samo da grebujem sve u mp3.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Imaćeš razvrstano po folderima. Ako skineš cele albume imaćeš i album art, sa slikom diska i biraš ih kao na telefonu, skrolovanjem sličica albuma.

Verovatno ti je kao kod Škode, kad kreneš rukom ka ekranu, proximity senzor snimi pokret i raširi ti foldere da ih skroluješ ili biraš. Kad udaljiš ruku skupe se nazad i vidiš trenutno izabran album.
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Ma gde ja imam taj senzor... evo sada snimam razno na USB pa cu da proverim.
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Lg 60Uf7769 za 850 evra? Dobra ponuda zar ne?

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Odgovori