Svetska zavera ili jedan sasvim običan dan...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Re: Svetska zavera ili jedan sasvim običan dan...

Post od maxer »

Prvi put gledam ovaj video i mogu rećí samo: interesantno, vrlo interesantno ... i vrlo intrigantno :think:

https://www.youtube.com/watch?v=11SsXYUUHSs
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Sat i po traje. Daj prepričaj šta je zanimljivo.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Ja stigao u gledanju tek do pola ... pa čovek već negde još na početku tvrdi da je neverovatno da se mere koje je on fizički izmerio (metrom) u muzeju, ne poklapaju sa tehničkim prikazima NASA, a i takođe da je sva originalna dokumentacija (tehnički projekti) "nestala" (izgubljena ili uništena).
Zatim, da je prostor u Lunarnom modulu (kojim su po 2 kosmonauta sletela na Mesec) toliko mali (opet fizičko merenje), da su oni u punoj opremi za šetanje po Mesecu, faktički bili zaglavljeni unutra tj. kako su uopšte izašli napolje. Pita čoveka koji je nadležan za to u NASA muzeju i spopada ga sa "da li je postojalo tačno uputsvo kako se izlazi iz Lunarnog modula" a ovaj sav zbunjen ... pa onda "gde je to upustvo" i sl.a ovaj odgovara da su kosmonauti sami morali na licu mesta smisliti kako da izađu napolje (?!) ... ma ima gomila-gomila stvari iznesenih u toj prvoj polovini snimka.
E da, on tvrdi da "gorivo" tj. smeša koja se koristi za napajanje motora Lunarnog modula, proizvodi jak crni dim i vatru a da se na snimcima ne vidi ništa ... zatim da su "četvorokraki" bočni potisnici (za pozicioniranje u prostoru) postavljeni na "manjem" (gornjem) delu Lunarnog modula, sa jednim delom okrenutim "na dole" tj. pravo u trup šireg (donjeg) dela letelice (?!) ... i da bi njihovo startovanje u tom pravcu - izazvalo katastrofu tj. međusobno kidanje dva dela Lunarnog modula i njihovo nekontrolisano kretanje u prostoru.

Stvarno ima gomila toga.
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

EDIT by trojanac: Post je uklonjen jer krši pravila foruma.
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Sad ce da te opomenu

Sent from my m2 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Sinisa G.
Reactions:
Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
Garaža: GTS, EVO500, GSI

Post od Sinisa G. »

:D
https://youtu.be/Z2TL-V0hYJA
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

jest i meni keva sa 67 godina kaže da eto, lagali su i za sletanje na mesec, kako neće slagati zašto ne daju seljaku povoljniji kredit za traktor.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Svetska zavera ili jedan sasvim običan dan...

Post od Mr.Rotor »

maxer napisao: ...
Znači ja sam samo pogrešio temu... Pa što ne rekoste tako? Što ne prebaciste ovde?

P.S. Sramota je šta se brže-bolje sklanja sa foruma pod pričom da se radi o politici.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

maxer napisao:Ja stigao u gledanju tek do pola ... pa čovek već negde još na početku tvrdi da je neverovatno da se mere koje je on fizički izmerio (metrom) u muzeju, ne poklapaju sa tehničkim prikazima NASA, a i takođe da je sva originalna dokumentacija (tehnički projekti) "nestala" (izgubljena ili uništena).
Maxer, hvala, pogledaću sutra-prekosutra, veoma se zanimam za tu temu. Najveći je fazon što uopšte nisam sumnjao u sletanje na Mesec, ali sada ima sve više čudnih podataka... Koliko shvatam, glavni brod (Apolo 11 u prvoj misiji) je orbiter i on nije sporan. Moguće je u njemu obići krug oko Meseca i vratiti se nazad na Zemlju. Problem je "lunarni modul" koji je mali, naizgled vrlo krhke konstrukcije i sa previše slabim motorima. Gravitaciona sila je na mesecu samo oko 6 puta manja nego na Zemlji, ipak je potrebno dosta goriva da se modul odlepi od površine i doleti do orbitera. A na snimcima nigde nema kontinualnog plamena, samo jedan kratki impuls i posle modul nastavlja da se penje kao da gravitacija ne postoji.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

snork,
Ako govorimo o ovom linkovanom dokumentarcu, oni se bar u ovoj prvoj polovini (trenutno sam tu zastao) pozivaju na nesklad u dimenzijama na NASA tehničkim prikazima Lunarnog modula (tog koji sleće na Mesec) i navodno fizički merenih dimenzija na modulima izloženim u NASA muzeju.
Pošto se čovek izražava u fitima i stopama, malo je teško pratiti, jer naš mozak ne prevodi to momentalno, pa nemaš pravu "percepciju" navođenih dimenzija.
Zatim se iznosi tvrdnja da je upotrebljeno gorivo navodno moralo proizvoditi crni dim a on se nigde (na snimcima) ne javlja.

Generalno te teorije o tome da je sve lažirano, pozivaju se na "koliko puta je uspešno testiran Lunarni modul" (u fazi poletanja, upravljanja i sletanja)?
NASA odgovor je: 0 (nula puta).
Sledi logično pitanje: i vi ste (vi: NASA), uz toliku (navodnu) iskazanu brigu o životu kosmonauta, poslali ljude da slete na Mesec u letelici koja nije ni jedan jedini put "uspešno" isprobana na Zemlji ... tj. samo sa pretpostavkom da će to "tamo" (misli se na 6x manje gravitaciono polje) ipak da funkcioniše?
Zatim pitanje: i još nam kažete da ste svu tehničku dokumentaciju tog Modula ... vremenom izgubili-zaturili-uništili?

Kažem, pitanje je da li je istina to što se u dokumentarcu priča ali ... stvarno ima tu nekih čudnih činjenica, na primer: taj "obli" kamen/stena koji se pokazuje i u ovom dokumentarcu, uz pitanje "odakle" zaobljena stena na Mesecu, jer zaobljenje se stvara kotrljanjem u vodenim strujama tj. sve stene bi na Mesecu trebale biti sa oštrim ivicama, nastalim usled loma nekog većeg parčeta na manja. Sama NASA kaže (i pokazuje uzorke) da je Mesečeva prašina oštra kao žilet tj. liči na slomljeno staklo (da se tako izrazim) a ne na naše zrnaste čestice, zaobljene usled trenja zbog kotrljanja pri duvanju vetrova ili toka vode.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Pade mi sad na pamet i to čudno odsečno rotiranje Lendera u trenutku odvajanja od Apola, kada se okreće u levo oko uzdužne ose pa stane, a zatim ne gore oko vertikalne ose pa stane
(video je već postavljen na 08:56s a gledajte do 09:28)
https://youtu.be/11SsXYUUHSs?t=8m56s-9m28s
To radi tako decidno, kao da ga neko rukom okrene i zaustavi.
Deluje mi prilično neverovatno da se u bezgravitacionom okruženju inercioni moment može tako lako i precizno "uštopovati" tj. u trenutku zaustaviti prethodno inicijalizovano kretanje mase?!
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Mr.Rotor napisao:Znači ja sam samo pogrešio temu... Pa što ne rekoste tako? Što ne prebaciste ovde?

P.S. Sramota je šta se brže-bolje sklanja sa foruma pod pričom da se radi o politici.
Rotore, da si pogrešio temu ja bi prebacio i sve ok. Napisao sam ti već da toga nema više na forumu i kraj priče. Ako misliš da mogu 24 sata da dežuram i ispratim sve teme istog trenutka kad osvane novi post, nažalost ne mogu. Nisam ja supermen, a ne znam da li je neko od kolega primetio. I ovaj post će biti uklonjen, a svima još jednom molba da se ne dotiču političkih tema. Hvala.

EDIT: I ne sklanjam namerno ništa, pod nekim izgovorom. Prosto tome nije mesto ovde, a da ima veze sa politikom, ima.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

maxer napisao:Pade mi sad na pamet i to čudno odsečno rotiranje Lendera u trenutku odvajanja od Apola, kada se okreće u levo oko uzdužne ose pa stane, a zatim ne gore oko vertikalne ose pa stane
Da, lender izgleda kao maketa male mase, koja je obešena o konac u nekom studiju. :)

Inače, zvanično je bilo 6 sletanja na Mesec sa ljudskom posadom, izvršena su od 1969. do 1972. sličnim tipom rakete, glavnog broda i lunarnog modula. Posebno je zanimljiv sam lunarni modul (lender): https://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_Lunar_Module

Po meni nije problem mali prostor i slaba konstrukcija, jer zbog nepostojanja atmosfere nije bilo zagrevanja pri kretanju, pa ni potrebe da se modul hermetički zatvori. Nije moralo sve da stane unutra, delovi opreme su mogli da vise spolja. Problem je gravitacija koju modul na snimcima vrlo lako savlađuje, a samo je 6 puta slabija nego na Zemlji. Na navedenom linku sa Wikipedije, posebno je čudan drugi video snimak (Apollo 15 Lunar Module lifts off the Moon): čuje se prasak, modul lako skoči uvis i nastavi penjanje. A treba da dođe do orbitera koji je oko 100 km iznad površine! Pošto postoji prilično jaka gravitacija, očekivalo bi se postepeno ubrzavanje i kontinualan rad motora. Sam prasak i prostiranje zvuka bez atmosfere neću komentarisati. Pošto su kamera i mirkofon na površini, da kažemo da je zvuk mogao da se prenese kroz tlo. Ali sve ostalo je problematično.

Inače, evo kako je izgledao sovjetski lunarni modul, koji nikada nije poleteo: http://englishrussia.com/2010/09/30/sec ... stitute/3/

A ovo je bila raketa N1, po dimenzijama vrlo slična raketi Saturn V: http://englishrussia.com/2014/01/07/tsar-rocket/ Nažalost, glavni konstruktor Sergej Koroljev je umro 1966, četiri napravljene rakete su uništene u neuspelim probama, i kada su Amerikanci 1969. objavili svoje sletanje na Mesec, program je ugašen.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Nikako da se diskusiji priključe članovi Heinz, Bajker, Jaksa...

:kokice:
Odgovori