Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od ljuba »

http://www.zerohedge.com/news/2017-07-0 ... -never-was

PS: Integracija, asimilacija su uvek bila i bice interesantna pitanja narocito u svetu punom napetosti. Zato to nije bilo pitanje u staroj Jugi do god je sve klizelo, a kada su dosla teska vremena zna se sta je bilo. To je ona stara: Prave prijatelje prepoznajes u teskim vremenima, u lakim svi su ti prisni prijatelji :)
Poslednja izmena od ljuba u 12 Jul 2017, 12:03, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Pa ja zivim u mestu u kom je vise od 50% stanovnika doseljeno pre 15-20 godina.
Kao sto rekoh i ponovicu, ne moze doseljenik da daje objektivan sud o tome da li se integrisao ili ne.
Pa logicno je da ce svako za sebe misliti da se bas super uklopio i da od toga ne moze bolje.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

A šta bi neko takav trebalo da uradi da bi se "zvanično" znalo da je integrisan u zemlji u kojoj živi. Da napravi anketu medju komšijama koji će ga bodovati, ili da okači nemačku, austrijsku ili štajaznam zastavu na prozor, ili da peva Lili Marlen (u Nemačkoj) kao Toma Zdravković u Balkan Ekspesu?
To što je u tvoje mesto pre 20 godina silom prilika došlo puno Srba je posebna priča. Kad toliki broj ljudi odjednom negde dodje, teško ih je prilagoditi. Tu onda važi "pravo jačeg" ili "glas bučnijeg", pa onda takvi sebi prilagode okolinu, a ne prilagode sebe okolini. To je i stvar obrazovanja, inteligencije, normi ponašanja itd.
Mislim, kad bi sad u Minhen došlo 800.000 arapa, teško da bi se i oni integrisali. Ali je državna stvar da se to spreči, ili da se, ukoliko dodje do nečeg sličnog, to uredno organizuje i sprovede. To na žalost u Srbiji pre 20tak godina nije bilo moguće sprovesti, razlozi su nam svima poznati.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:

Post od igor_harris »

Ako ti mislis da ne treba nikakvu zahvalnost da pokazes prema drzavi koja te hrani, onda ne treba... To je sve iskljucivo tvoj izbor.

Samo treba s vremena na vreme da zamislis kako bi ovde ziveo da radis isti taj posao i koji bi auto vozio sa ovdasnjom platom umesto Jaguara. :)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Kupovinom indijskog auta u bavarskoj im je zadao udarac u leđa :)

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Pa pokazao je da nije integrisan :)
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Nisu problem ovi sto se nisu integrisali,vec ovi sto se dezintegrisu na javnim mestima.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

To je mešanje baba i žaba. Kakve veze ima koji auto vozim sa državom u kojoj živim? Pa ovde na forumu bar pola članova ima skuplji i bolji auto od mene, a vidim sve se ubiše u nastojanjima da ispoštuju državu u kojoj žive. U svemu što sam postigao Nemačka kao država nije imala nikakvog udela, sve sam uradio sam. Čak nisam ni došao ovamo "nepozvan", nego su oni došli u Srbiju i nudili nam posao. E sad, kako se kome zalomi u životu, nekog "hoće" a nekog "neće". Sudbina, šta li?
Ima mnogo "neintegrisanih" i u D i u SRB koji voze mnoooogo skuplje aute od mene, ako ti je gomila gvoždjurije već neko merilo integrisanosti u sistem. Meni nije.
Moje shvatanje integrisanosti počinje sa činjenicom da neko živi 27 godina negde i ima 27 godina radnog staža, nikada nije bio državi na teretu, pri tom perfektno govori jezik sredine u kojoj živi ( i to ima napismeno, ako ti to nešto znači), pa do činjenice da osniva porodicu u toj istoj zemlji i njegova deca "ubijaju" u nemačkoj gimnaziji ( i to imaju napismeno, sa potpisom nemaca, ako ti to nešto znači),a završava time da ti isti klinci imaju nemačko državljanstvo a ja se spremam da predam papire za isto.
Nisam primetio da si odgovorio na pitanje koliko imaš godina ( ne moraš, mogu da pretpostavim).

A indijski auto kupljen u Bavarskoj od očigledno neintegrisanog Bavarca iz Landshuta. :kezo: .Sram ga bilo.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Šala... opušteno :)

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

:pivo:
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:

Post od igor_harris »

Pa ima veze jer tvoje kolege po zanimanju to u Srbiji ne mogu da priuste ni za tri zivota. A ovi sto u Srbiji voze bolja kola od tebe bi u Nemackoj vozili duplo bolja kola. Da li stvarno ne razumes to ili se pravis lud?

Ok, gomila gvozdja nije nikakvo merilo, slazem se. Ali sta cemo sa obrazovanjem koje su tvoja deca dobila, boljoj bezbednosti, pravosudje, infrastruktura, zdravstvo, uslovi rada... Hoces mi reci da si i ti to obezbedio sam? To ti je drzava obezbedila, ista ona ciji je jezik tebi manje bitan od maternjeg.
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Ja ne vidim da je Kragujevac izašao na ulice Minhena i drečio kako mora srpski da se uvede u njemačke škole. Tako da mi nije jasno po čemu on to ispada "nezahvalan".

Послато са m2 уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Ni ja bas ne razumem sta je on govorio drugacije? Ili sto je nezahvalan? Osim sto vozi jaguara u Nemackoj :)
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:

Post od igor_harris »

Ne moras da izadjes na ulicu, ali dovoljno da imas takav stav da ti je bitnije da poznajes srpski jezik u Nemackoj pa tek onda nemacki.
Mozda ja gresim, ali meni bi prioriteti bili okrenuti uvek ka zemlji u kojoj zivim i ta zemlja bi mi bila uvek vaznija od one u koju ne zelim da se vratim.
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Onda je tebi nacionalni identitet promjenjiv, po potrebi.

Послато са m2 уз помоћ Тапатока
Odgovori