jaksa napisao:Obećao sam, pa sam se poslužio podacima koje sam mogao ovako brzo naći, dovoljno su dobri da se stekne uvid:
Fiat Srbija 70% vlasništvo Fiata, prodaja:
2015 - 85.357
Plata 38000 bruto, Fiat ne uplaćuje doprinose jer je JV, pa je to navodno preuzela vlada, znači da Fiat plaća oko 0,7x38000 = oko 200e po radniku (!), 
Ovo da je 200 e po radniku vrlo verovatno nije tacno, jer je osnovica 38000 na koju se dodaju osim poreza i doprinosa (koje ne plati FIAT), dnevni rucak, prevoz, regres...sto isplati FIAT po radniku.
Bez doprinosa plata je 372 evra, na bazi podatka o 85.357 bez 13te plate, regresa to je 108 evra po radniku.
Podatak za 2016 godinu je 67.000 komada prodato (ovo je receno).
Ako je to, trosak radnika po autu raste na 137 evra u KG a u poljskoj fabrici je 99 evra (uzmimo da je korektna tvoja racunica).
To je vec neka druga prica u odnosu na tih 58  evra koliko je tvoja kalkulacija sa (pogresnom) platom od 200 evra.
Da je tako jeftina proizvodnja u KG i time profit veci po svakoj logici bi FIAT gledao kako da maksimalno proizvodi u KG, da dostigne predvidjenih 300.000 komada i time zaradi vise.
Umesto toga FIAT smanjuje proizvodnju i radi sa 1/4 kapaciteta.
Gde je tu racunica FIAT da se ide u tom smeru smanjenja aktivnosti, ili FIAT ne zna da mu je tako jeftino ovde ili mozda podaci kojima baratas nisu korektni i ne obuhvataju sve zavisne troskove.
Nema logike da se forsira prozivodnja tamo gde je skuplje sveukupno.
Poredjenje broja zaposlenih i broja vozila pokazuje direktnije proudktivnost, sa samo 50% vise radnika poljska fabrika proizvede 4 puta vise.
Jasno je vidljivo da FIAT i pored ovolikih privilegija, neplacanja poreza, dobijenih dotacija ne ulaze jasne napore da ovde uposli fabriku punim kapacitetom.