nidza napisao:Uz sva ograničenja brzine, propise i isterivanja kola iz gradova, automobil će stvarno postati prevoz od A do B, baš kao iz SF filmova.
Šta će ti besan auto sa kojim ne smeš da pređeš 50, odnosno 120 na sat, ne smeš u gradove, možda u neke države uopšte uskoro?
Šta će meni auto koji ide 250? Na stranu što volim, obektivno, šta će mi? Kolege iz Švajcarske su tek tu u besmislu sa svojim jakim kolima. Srećom Srbija je još kaubojska zemlja, pa možeš godinama svaki dan da voziš mnogo brže od propisa i da prođeš nekažnjen.
Ko bele lale ćemo svi da se vozimo na struju, i to mnogo brže nego što smo mislili. Namerno kažem da se vozimo, ne da vozimo.
Uživajte dok možete. Ovo sad je prekretnica.
To je svakako scenario koji će da se desi u budućnosti, moje lično mišljenje je samo da će to ipak malo duže da potraje. A što se tiče besnog auta kojim se neće voziti brzo, pa ne mora uvek da se juri naokolo, ima nešto i u cruising fazonu, po sistemu "mogu, ali neću". Mi smo uzeli V8, ali nismo promenili stil vožnje ni za milimetar, i dalje klackam auto putem maksimalno 130kmh (i to u D, gde ima jako puno deonica bez ograničenja). Jednostavno mi se tako svidja.
Lično ne verujem da je era motora sa unutašnjim sagorevanjem ni blizu kraju, naročito u Evropi, gde stotine hiljada radnih mesta zavisi od te industrije. Dovoljno je pogledati godišnji operativni dobitak industrije elektro automobila i uporediti ga sa brojevima "klasične" auto industrije. Sve to oko E-Automobila je još u pelenama i trebaće jako puno vremena da počne da se prodaje u iole ozbiljnijim količinama.
U svom tom hype-u oko E-auta pomalo se pogon na vodonik izgubio iz vida. Tehnologija već funkcioniše, za sada je problem mreža stanica za snabdevanje. Kada to srede ( a srediće, to je samo pitanje vremena), to će biti svakako dosta "mobilnija" varijanta nego što je punjenje E-auta koje traje nekoliko sati.